|

Çin’deki dev buzul erimeye başladı

Çin’in güneyinde bulunan 4 bin 570 metre yüksekliğindeki dev buzul erimeye başladı. Uzmanlar eriyen buzul için oldukça endişeli.

Yeni Şafak
18:19 - 21/10/2018 Pazar
Güncelleme: 18:25 - 21/10/2018 Pazar
Diğer
Uzmanlar 1982 yılından bu yana bölgedeki buzulların yüzde 60'ının eridiğini söylüyor.
Uzmanlar 1982 yılından bu yana bölgedeki buzulların yüzde 60'ının eridiğini söylüyor.

Her yıl milyonlarca insan Antarktika ve Grönland'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü buzuluna sahip Çin'deki Baishui bölgesini ziyaret ediyor. Fakat iklim değişikliği nedeniyle eriyen buzullar araştırmacıları korkutmaya başladı.

Asya'nın en büyük 10 nehri arasında olan Yangtze, Yellow, Mekong, ve Ganges nehirleri, bu buzullardan besleniyor. Webtekno’da yer alan habere göre, eriyen buzullar özellikle Vietnam ve Afganistan'da bulunan insanları bir hayli tedirgin ediyor.


Araştırmacılara göre buzulların erimesiyle birlikte ortaya çıkan büyük kütleli sular, bu nehirlerle birlikte okyanusa boşalacak ve yerleşim yerlerini tehdit edecek.

Journal of Geophysical Research dergisinin 2018 raporuna göre Baishui bölgesinde bulunan bu büyük buzulun kütlesinde yüzde 60 oranında azalma meydana geldi ve buzulun boyu yaklaşık 250 metre kısaldı.


Devletlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, dünyadaki sıcaklık ortalama 1 santigrat derece daha yükseldi ve hala artması bekleniyor. Bu sıcaklık artışı dünya genelindeki buzulların yüzde 28 ile 44 arasında erimesine neden olacak.

#Çin
#dev buzullar
5 yıl önce