|

Google ile sokak gezisi

Cihan
00:00 - 31/05/2007 Perşembe
Güncelleme: 10:54 - 31/05/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Google ile sokak gezisi
Google ile sokak gezisi

Dünyanın en büyük arama motoru Google, salı günü yaptığı açıklamada harita servisine panoramik görüntü eklediğini açıkladı. San Jose'de gerçekleştirilen '2.0 Konferansı'nda, Google Earth & Maps bölüm müdürü John Hanke'nin açıkladığı yeni özellik, harita arama sonuçlarına yeni bir perspektif getiriyor. "Street View" yani sokak görüşü olarak adlandırılan serviste kullanıcı harita üzerinde aradığı adresi dilerse sokak seviyesinden panoramik olarak seyredebilecek, görüntü üzerindeki okları kullanarak sağa-sola, ileri ya da geri hareket edebilecek. Böylece aradığı adresi ve hatta çevresini de daha önceden gören kişinin ulaşımını daha kolay sağlaması hedefleniyor.

Şimdilik sadece Amerika'nın belirli bölgeleri için kullanılabilen "Street View"in ileride daha geniş yerleşim bölgelerini kapsaması planlanıyor. Bu yeni servisi kullanmak isteyen Google meraklıları önce maps.google.com adresinden harita servisini görüntüleyecekler.

Daha sonra arama kutucuğuna yazılan adres tespit edildikten sonra, harita ekranında sağ üst köşede bulunan "Street View" tıklanarak sokak seviyesinden elde edilen 360 derecelik görüntü açılacak.

Servis, San Francisco Bay Area, New York, Las Vegas, Denver ve Miami şehirlerine ait görüntüleri içeriyor. Bölgelere ait resimler bir süre önce Google'a bağlı araçların üzerine yerleştirilen ileri teknoloji kameralar sayesinde kaydedilmiş. Bay Area bölgesinde Google vanleri ile yapılan görüntü kayıt işlemini diğer şehirlerde Immersive Media gerçekleştirmiş.

Google, yakın zamanda diğer metropol şehirleri de bu servise ekleyeceklerini belirtti.

Google'un açıkladığı bir diğer yenilik ise "Mapplets". Mapplets Google harita servisini kişisel aramalardan çok, ticarî amaçlarla ya da bilgilendirme amacıyla kullananlara yönelik. Google haritaları üzerinde belirlenen bölgelerdeki değişik verileri harita üzerinde göstermeye yarayan servis http://maps.google.com/preview adresinden izlenebilir.

Kullanıcılar "Mapplets" sayesinde, satılık evlerden, bölgelere göre suç verilerine, sinemada oynayan filmlerin saatlerinden, deprem merkezlerine, bölgeler arasındaki mesafelerin belirlenmesi ya da otel bulunmasına kadar pek çok bilgiyi harita üzerinde görebilecekler. Google bu projede, WeatherBug, Booking.com ve Platial ile ortak çalıştığını açıkladı.

GOOGLE ANTİVİRUS FİRMASI SATIN ALDI

Google, antivirus, anti-spam çözümleri üreten Startup GreenBorder Technologies şirketini satın aldığını açıkladı. Google ile aynı bölgede merkezi bulunan firmanın kaça satıldığı ise açıklanmadı.

GreenBorder'dan hizmet almaya başlayan kullanıcılara verilen desteğin, üyelikleri sona erene kadar devam edeceğini belirten güvenlik şirketi, kendi internet sitesinden de gerekli duyuruları yapıyor.

2001 yılında kurulan GreenBorder, virüs, spyware ve Trojanlara karşı güvenlik ürünleri satıyordu. Firmanın yazılımı özellikle elektronik posta ve internet taramaları sırasında interneti karantinaya alıp (her tür internet hareketinin korunaklı bir ortamda gerçekleştirilmesi) sonrasında ise her tür veriyi atıyor. Böylece yazılım, hem internet gezintilerini hem de sistemin kalanını bir önceki taramaların etkilerinden koruyor.

GreenBorder ürünleri daha önce Amazon, Yahoo, ve Google toolbarlarında kullanılmıştı. Google'ın yeni satın aldığı firmaya ait ürünleri her tür internet servisinde kullanmayı planladığı belirtiliyor. GreenBorder finansal olarak Sevin Rosen Funds ve Labrador Ventures tarafından destekleniyordu.

17 yıl önce