|

Hindistan'dan 35 dolara iPad

Hindistan hükümeti, Apple'ın ürettiği iPad bilgisayarları gibi dokunmatik olarak çalışan bir dizüstü bilgisayar geliştirdiklerini açıkladı.

00:00 - 28/07/2010 Çarşamba
Güncelleme: 10:57 - 28/07/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Hindistan'dan 35 dolara iPad
Hindistan'dan 35 dolara iPad

Hindistan hükümeti, Apple'ın ürettiği iPad bilgisayarları gibi dokunmatik olarak çalışan bir dizüstü bilgisayar geliştirdiklerini açıkladı.


Gelecek yıl piyasaya sürülmesi beklenen bu bilgisayarların fiyatı 35 dolar olacak.


Öğrencileri hedef alan bu "tablet" bilgisayarlarla internet üzerinde arama yapılabilecek, video konferanslar düzenlenebilecek, word programları kullanılabilecek.


Bilgisayarda sabit disk bulunmayacak, bunun yerine -aynı cep telefonlarında olduğu gibi- bir hafıza kartı kullanılacak.


Ayrıca, bilgisayarların güneş enerjisiyle de çalışacağı belirtiliyor.


İnsan Kaynakları Geliştirme Bakanı Kapil Sibal, Hindistan'ın önde gelen üniversitelerinde geliştirilen bu ürün için bir üretici aradıklarını açıkladı.


Aynı bakanlık geçmişte de ucuz dizüstü bilgisayarlar üretimi için bir proje geliştirmiş, ancak bu proje başarısızlıkla sonuçlanmıştı.


Kaliforniya merkezli bilgisayar devi Apple'ın ürettiği iPad bilgisayarlar 499 dolardan satılıyor.


Hindistan'da geliştirilen iPad benzeri tabletler ise bunun onda birinden bile az bir fiyata satılacak.


Bakan Kapil Sibal, ilk etapta fiyatın 35 dolar olacağını, sonra kademeli olarak önce 20, sonra da 10 dolara düşürülmesini planladıklarını söylüyor. Sibal, "Yarının çözümleri, Hindistan'dan çıkacak." diyor.


İnsan Kaynakları Geliştirme Bakanlığından bir yetkili, geçtiğimiz yıl, 10 dolara dizüstü bilgisayar geliştirmek üzere olduklarını açıklamış ve dünya genelinde medyanın ilgisini çekmişti.


Ancak "Sakshat" adındaki bu cihaz hayal kırıklığı yaratmıştı.


Bakanlık, son projelerinde Hindistan Teknoloji Enstitüsü ve Hindistan Bilim Ensititüsü'nden yardım aldıklarını söylüyor.


Proje, hükümetin ülkedeki 25.000 kolej ve 500 üniversiteye hızlı internet erişimi ulaştırmayı hedefleyen girişimi kapsamında yürütülüyor. (BBC)

14 yıl önce