|

XING, üyelerini dünyaya bağlıyor

Melih Bayram Dede
00:00 - 28/01/2009 Çarşamba
Güncelleme: 01:35 - 28/01/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
XING, üyelerini dünyaya bağlıyor
XING, üyelerini dünyaya bağlıyor

Profesyonellere yönelik iş ağı alanında Avrupa lideri olan XING, Türkiye'deki üyelerinin kullanım profilini çıkarttı. Üyelerin çalıştıkları sektörlerden eğitim seviyelerine, yaş ortalamalarından yaşadıkları şehre varıncaya dek birçok detaylı bilgi, bu sayede gün ışığına çıktı.


Borsaya kote edilen ilk Web 2.0 şirketi olan XING, kapsamlı bir çalışma gerçekleştirerek Türkiye'deki üyelerinin profilini çıkarttı. Çalışmanın sona ermesiyle birlikte, site üyelerinin çalıştıkları sektörlerden eğitim seviyelerine, yaş ortalamalarından yaşadıkları şehre varıncaya dek birçok detaylı bilgi, bu sayede gün ışığına çıktı.


Elde edilen verilere göre, siteye üye olan Türk profesyonellerin %91'inin öncelikli olarak yine ülke için ağ bağlantısı kuruyor. Ancak Türkiye'deki profesyoneller gerek yurtiçindeki gerekse yurtdışındaki yabancı üyelerle kurdukları ağ bağlantılarını günden güne artırıyor.


XING'in Türkiye'deki üyelerinin çalıştığı başlıca sektörler ise gıda, bilişim, tekstil sanayii ve bankacılıktan oluşuyor. Üçte ikisini erkeklerin, üçte birini ise kadınların oluşturduğu Türk üyelerin yaş ortalaması da oldukça genç. Site üyelerinin %60'ı 40 yaşın altındayken, bunlarının yarısının da 23-26 yaşları arasında olduğu belirtiliyor.


Çalışma, Türk üyeler tarafından platform üzerinden organize edilen 'offline etkinlik' sayısının da her geçen ay daha da arttığını gösteriyor. Sadece 2008 yılı içinde gerçekleştirilen etkinliklerin sayısı ise 1200'ü geçiyor. Aynı artış grup makalesi sayısında da görülüyor. Türk üyeler, 2008 yılında, bir önceki yıla oranla dört kattan daha fazla makale girerek site içeriğinin zenginliğine zenginlik katıyor.


Söz konusu artışlar, Premium üyelik ücreti ödeyen Türk üyelerin sayısının da çoğalmasını sağlıyor. Yine 2008 yılında, bir önceki yıla oranla 3 katın üzerinde artan ücret ödeyen üye sayısı, XING'in mesleki açıdan kullanıcılarına sunduğu katma değerin de net bir şekilde algılandığını gösteriyor.


XING üyesi Türk profesyonellerin yarıya yakınını yönetim kadrosunda ya da teknik alanda görev yapan maaşlı çalışanlar oluştururken, her 6 üyeden birinin firma sahibi olduğu ifade ediliyor. Üyeler yaşadıkları şehirlere göre ayrıldığında birinci sırada İstanbul geliyor. Üyelerin yarıya yakınının yaşadığı İstanbul'u, sırasıyla İzmir ve Ankara izliyor. Bu sıralama, en aktif şehirler listesinde de değişmiyor. Buralarda yaşayan üyeler, “en iyi ağ bağlantısını kuran üyeler“ unvanına da sahip bulunuyorlar.


XING Türkiye Ülke Müdürü Hakan Gönenli, konuyla ilgili şunları söylüyor: “İş bağlantılarının yüzde 50'sinden fazlası kişisel bağlantılar üzerinden kuruluyor. Bu çerçevede söz konusu bağlantılar, ekonomik durgunluğun yaşandığı bugünlerde daha fazla önem kazanıyor. İş dünyasındaki kişiler hem bu dönemde hem de kriz sonrasında bundan daha fazla yararlanmak için, böyle dönemleri iş ağlarını geliştirmek için kullanmalılar. Bu bağlantılar üyelerimize, iş, ortak, ticari fikirler ya da çalışan bulma konusunda son derece yardımcı oluyor. Bir XING profiline sahip olmak, profesyonel bir ortamda kendini online tanıtmak ve ilgili bağlantılar tarafından hızlı şekilde bulunmanın en basit ve hızlı yolunu oluşturuyor.”

15 yıl önce