|
Yüzyılın Sonu

Doğruyol Partisi''yle hiçbir ilgisi olmayan Coşkun Kırca''yı Süleyman Demirel''in hangi saiklerle milletvekili seçtirdiği hâlâ sır.

New Perspektives Quarterly(NPQ) dergisinde yayınlanan makele ve röportajların yer aldığı "Yüzyılın Sonu" isimli kitap İş Bankası Yayınları tarafından neşredildi. ABD''de yayınlanan NPQ, ünlü entellektüellerin buluştuğu bir dergi. Editör Nathan Gardeils, aynı zamanda kitabın da editörü. Kitapta yer alanlar arasında Aleksandr Soljenitsin, Czeslaw Milosz, Ekber S. Ahmet, Samuel P. Huntington, Zbigniew Brzezinski, İvan İllich, İsaihah Berlin, Alvin-Heidi Toffler çifti, François Mitterand, Nelson Mandela ve Simon Perez''in yanı sıra ABD''li film yönetmeni Oliver Stone, Meksikalı romancı Ocatavio Paz da bulunuyor. Kitapta yer alan yazılar, Dünyanın Düzeninin Ruhu, Soğuk Savaş Sonrası Çeşitlilik ve Milliyetçilik, Son Modern Yüzyılda Kültürel Akımlar ve Dünyanın Bugünkü İşleyişi başlıkları altında yer alıyor.

İslam ve Batı uygarlığı çatışacak

Samuel P. Huntington "Uygarlıkların Çatışması mı?" başlıklı tezini geliştirerek, "Uygarlıkların Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Oluşturulması"ismiyle 1996''da kitap olarak yayınladı. Huntington, ABD''nin önde gelen dış politika strateji uzmanları arasında sayılıyor. Zbigniev Brzezinski ise 1977-1981 yılları arasında ABD Başkanlarına Ulusal Güvenlik danışmanı olarak hizmet verdi. Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi''nde danışmanlık yapıyor. Bir satırarası bilgi daha, Brzezinski''nin 1979''da ABD Devlet Başkanı Jimmy Carter''in Ulusal Güvenlik Danışmanı iken İran''da Şah''ın bittiğini ve kaçmak üzere olduğu gerçeğini kabul etmediğini Ercüment Yavuzalp''ın "Dış Politikada Oyunun Kuralları" isimli kitabından okuyoruz. Brzezinski, ABD''nin İran Büyükelçisi''nin karşı raporuna rağmen, İran Şahı ve ordusuna son derece güvenmektedir. ABD''nin İran politikası da bu ihtimal üzerine temellendirilir. Ancak, sonuç Brzezinski''yi değil ABD Büyükelçisini haklı çıkarır. Makalesi yayınlanan yazarlar arasında yeralan Pakistan asıllı Ekber S. Ahmed''in 1993 yılında yayınlanan "Postmodernizm ve İslam" isimli kitabı 1998''de Türkçe''ye çevrilmiştdi.

Demirel de ilgiyle izliyor

Ekber Ahmed''in kitap ve makalelerinin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından ilgiyle izlendiğini ve okunduğunu hatırlatmakta yarar var. 1 Kasım 1999 tarihli Hürriyet gazetesinde "Baba''dan Din Atağı" manşetiyle verilen haber kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı. Hoşgörü ve çoğulculuğa dikkat çeken Demirel dini kavramların yeniden yorumlanmasını öngörüyordu. Taslağın oluşturulmasında Ekber Ahmed''in görüşlerinin büyük ölçüde katkısı olduğunu konuyla ilgilenen okurlarımıza duyururuz.

Kırca''yı Demirel seçtirdi

Geçen hafta, Emekli Büyükelçi Mahmut Dikerdem''in "Ortadoğu''da Devrim Yılları" kitabındaki Coşkun Kırca ile ilgili anekdotlara yer vermiştik. Kırca''nın Yassıada Mahkemesi''nde Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu aleyhindeki gerçeklere aykırı tanıklıkta bulunduğu belirtilmişti. Adıyaman''dan Bilal Sürgeç, Coşkun Kırca''nın Süleyman Demirel''in DYP Genel Başkanlığı döneminde 1991 yılında İstanbul''dan milletvekili seçildiğini hatırlattı. Demokrat Parti''nin mirasçısı Süleyman Demirel, 12 Eylül 1980''deki askeri darbe ile başbakanlık koltuğundan indirildi. Askeri darbenin bildirisini hazırlayanlardan biri ise Coşkun Kırca. Doğruyol Partisi''yle hiçbir ilgisi olmayan Coşkun Kırca''yı Süleyman Demirel''in hangi saiklerle milletvekili seçtirdiği hâlâ sır. Öte yandan Kırca''nın 1995 yılında kısa bir süre Başbakan Tansu Çiller tarafından Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturtulduğunu hatırlatırız.

24 yıl önce
Yüzyılın Sonu
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi