|
İki siyasî müdâhale senaryosu: MHP-FP

MHP ve MHP dışındaki bir kuvvet odağının, sonbahara doğru ciddi bir projeksiyon hazırlığı içinde olduğundan kuşku yok. On gündür bu sütunda iddia ettiğimiz gibi, böylesine riskli bir projeksiyonu MHP''nin kotarabilmesi akıl dışı.

Öyleyse dünkü kaldığımız noktadan devam edelim.

Bu hesaba göre FP; odak iddiasıyla değil de, eski bir partinin devamı olduğu için kapatılacak. O zaman da asgari Başkanlık Divanı ve Genel İdare Kurulu üyeleri bundan zarar görecek. Partinin kongre öncesi organlarında yer alan isimler tabiî ki. Bu kişilerin de asgarî yarısı milletvekili.

Böyle bir siyasî yasaklama denemesinin erken bir seçimi zaruri kılacağı ise herkesin malûmu. Devlet Bahçeli bu durumu mu kasdediyor? FP kapatılacak, erken seçim mecburî hale gelecek?

Erken seçim - Genel seçim

Bize göre bu zayıf bir ihtimal. Yani ara seçim için MHP, bunca fincancı katırını ürkütmeye kalkışır mı? Ayrıca Türkiye''de ara seçimin sakıncalarından söz edenler de az değil. Ara seçimde, seçim kanununun "Türkiye barajı" maddesi işlemeyecek. Sadece il barajları maddesi uygulanacak. O zaman da özellikle doğu illerinden HADEP''in çok sayıda milletvekili çıkarmasına imkân doğacak. Böyle bir sonucu, HADEP''in meclise girmesi sonucunu doğuracak bir seçimi MHP niçin düşünsün? Bu kadarını da MHP düşünemez değil ya!..

Belki bu küçük denemenin, Türkiye için faydalı olacağını düşünenler de bulunabilir. O zaman da denilebilir ki, MHP bu noktada da ikna edilmiştir.

Fakat zayıf bir ihtimal işin bu noktası. Uygulamaya konulan proje bize göre daha uzun vadeli, daha kapsamlı ve neticesinde küllî sonuçlar beklenen ciddi birşey olmalı.

MHP''nin tavrı dikkate alındığında; DSP''yi, ANAP''ı, DYP''yi, FP''yi, hemen bütün siyasî kurumları karşısına aldığına göre, önümüzdeki gelişmeleri daha bir dikkatle takip etmek gerekiyor.

Bize göre burada iki ihtimal söz konusu:

Birincisi, erken seçimi, eğer sağlanabilirse, genel seçime dönüştürmek!.. FP kapatılır, yasaklar umumîleşirse, Meclisteki siyasal boşluğu düşünün siz. İşte MHP''nin asıl ısrarı ondan sonra başlar. Meclis kilitlenir, Yüce Divan yolunda ayakları titreyen ANAP ve DYP çaresiz kalır, yaşlı ve yorgun Ecevit gelişmeleri algılayamaz hale gelir. Normal işleyen hiçbir mekanizması kalmaz Türkiye''nin. Hele bir de "illâ seçim!.." Aksi halde sinei millete dönüyorum dediğini düşünün MHP''nin.

Çok mübâlağalı, aşırı yorumlar olduğu açık bu ihtimallerin. Ama Ankara''da, MHP çevrelerinde, bu tür spekülasyonlardan geçilmediği için kaydediyoruz.

Yeni oluşumların önü kesilecek

Bu arada ikinci bir senaryo daha var. Bu senaryonun asli fâili değil MHP. MHP bu yeni senaryoda "grev kırıcılığı", "mayın tarayıcısı" rolü üstleniyor. Yani kendi dışında bir rol için kullanılıyor MHP. Ve bundan elde edeceği bir kâr falan da bulunmuyor. Belki büyük ihtimal, en çok zarara uğrayacak partilerin başında yer alıyor.

Bu senaryonun amacı, orta yerde dönüp dolaşan "yeni oluşum" teşebbüslerinin önünü kesmek. Siyasette boşluk yaratmak, fakat bu boşluğu henüz daha ucu gözükmeyen bir başka proje ile doldurmak!.. Yani yerden mantar biter gibi, sayıları hayli fazla yeni oluşum gruplarını, şu anda keşfedilemeyen bir başka merkeze monte etmek!..

Özetleyelim isterseniz:

FP kapanacak. Belirli sayıda kişilere siyasî yasaklar gelecek. MHP aracılığıyla, Yılmaz ve Çiller''in kendi partilerinde otoriteleri sarsılacak. Bu arada ayaklanmalardan, erken kongre taleplerinden, iki partinin birleştirilmesi edebiyatlarından geçilmez olacak.

İşte böyle kokuşmuş bir ortam içinde, orijini itibariyle merkezden güdümlenen yepyeni bir zuhûr doğacak. ANAP''tan, DYP''den ve kapatılan FP''den, ülkenin önünü karanlık gören gruplar, yepyeni bir parti etrafında bir araya gelecekler. Buradaki hesap, DYP ve ANAP''ın tasfiyesinde ve birleştirilmesinde toplanıyor. Bunun yanısıra iki hesap daha var: Siyasetteki Demirel-kolikleri alabildiğine tasfiye etmek, dışlamak!.. Yani yeni oluşumcu grupları hazırlıksız bastırmak!..

FP ve MHP: Müşterek zarar

Bu hesabın FP''ye ilişkin tarafı ise şöyle: FP kapatıldığı bir aşamada, yeni partileşme denemelerini imkânsız bırakmak. Buna "yenilikçi" kesimler asıl dahil olan. Özellikle Tayyip Beyin yasağının kalkmasından önce bu işi gerçekleştirmek. Yani FP''deki yenilikçileri merkez alan yeni bir oluşum denemesine dahi tekaddüm etmek.

Bilmem anlatabiliyor muyum?

Peki, MHP''nin kârı ne olacak bu süreçte? Hiçbir kârı bulunmayacak. Ayrıca da MHP''den rahatsız olan geniş bir grup, bu yeni partiye transfer edilecek. Yani baştan ayağa MHP kullanılmış olacak. İşte o kadar!..

Mesut Yılmaz Yüce Divan''a gitsin, siyaset arınsın diyen ve etekleri âdeta zil çalan bir rüzgâra armağan olsun bu projeler. Şimdilik bu kadar.

24 yıl önce
İki siyasî müdâhale senaryosu: MHP-FP
Yükselen ekonomi, sığlaşan siyaset
Kara dinlilerle milletin savaşı
İnsan görünümlü robotlar gerçek mi oluyor!
Ravza’da bir Osmanlı efendisi
Fazla çalışmalar için ücret mi yoksa izin mi verilir?