|
2000 SYDNEY OLİMPİYATLARI ALTIN ÜMİTLERİMİZ
HAMZA Yerlikaya

Tevfik Kış''tan (1963) tam 30 yıl sonra Türkiyemize grekoromende Dünya Şampiyonluğu altın madalyasını (1993) getirerek spor tarihine geçti.

17 yaşında büyüklerarası kapışmalarda Dünya Şampiyonluğunu elde eden Hamza Yerlikaya, 100 yıla varan bu tür mücadelelerde bir "ilk"i gerçekleştirdiğinden FILA tarafından "Asrın Güreşçisi" ünvanıyla da ödüllendirildi. Yıldızlarda, Ümitlerde ve Gençlerde de çeşitli kereler Dünya ve Avrupa Şampiyonluklarına ulaştı. Büyüklerarası kapışmalarda (1996-1997-1998-1999) yıllarında Avrupa, (1993-1997) yıllarında Dünya ve en nihayet her spor dalında "zirve" sayılan Olimpiyatlarda (1996) birincilik kürsülerine çıkarak genç yaşta en çok altın elde eden güreşçimiz oldu.

1976 doğumlu. Ağabeyi Muttalip güreşirken güreş sevgisini frenleyemez, kamp çalışmaları sırasında 9 yaşlarında iken gelip ağabeyinin yanında yatardı. Yer güreşinde daha ziyade bir fırtına. Sağlam hamlelerle rakibini bitirip alta aldıktan sonra künde ya da supleslerle sonuca gidiyor. Bazan, kendisine özgü "maç politikası"na uyup, pasif güreşerek kendisine "ihtar" verdirip, rakiplerinin hamlelerini bozup ayaklanarak "teknik puan" elde ediyor. En önemli rakibi kilosu. Sydney''de genç Norveçli, Rus Tişvir ve İsveçli Lidberg''le B.Amerikalı ve Kübalı rakipleriyle altın için savaş verecek.

HAKKI Başar

1969 yılında Sapanca''da doğdu. Dürüstlüğün ve efendiliğin sembolü. 19 yaşında Balkan, 23 yaşında da Olimpiyat kürsülerine çıktı.

Barcelona''daki finalde Alman M.Bullman''a sayıyla kaybederek gümüş madalya kazandı. Avrupa üçüncüsü (1993) ve nihayet Dünya Şampiyonu (1995) oldu. 1997 yılında Kouvola''da Avrupa Şampiyonluğu da elde eden Hakkı Başar, 82 kilodan 100''e kadar değişik sıkletlerde mücadele etti. Sydney, O''nun üçüncü Olimpiyadları olacak.

Atlanta''dan eli boş dönen bu seçkin sporcunun önünde 1992 yılından bu yana hiç yenilmeden altın madalyaları toplayan Kokoşvili gibi müthiş bir güreşçi bulunuyor. Rus Kokoşvili''nin yanında İsveçli Ljunberg de grekoromen tür kapışmaların büyük ustalarından. Hakkı Başar, daha ziyade yer devresinde attığı künde ya da suples''lerle tanınıyor. Keskin bir güreş zekasına da sahip olan Hakkı Başar, Sydney hazırlıklarını dilediği gibi yapabilirse Olimpiyatlarda kürsüye çıkar.

Hayatının önemli bir bölümünü spora hasrederek Türkiyemizin uluslararası alanda olumlu propagandasını yapan bu değerli sporcumuzun Sydney''den altın madalya ile dönmesini beklemek en büyük arzularımız arasında.

24 yıl önce
2000 SYDNEY OLİMPİYATLARI ALTIN ÜMİTLERİMİZ
Kamu tasarrufu
BİT’lere kadrolu işçi alımında acilen tedbir alınması gerekiyor
Tarih bizi çağırıyor ama biz birbirimizle boğuşuyoruz!
İYİ Parti kongresinin kazananı kim
Şule öğretmen ve yeni maarif modeli