|
Gungadin...
Gazeteciliğe ilk başladığım dönemlerde bütün statlar gibi "Eyüp Sultan" da sporyazarlarının ilgi alanı içindeydi. Ligler açılmadan önce, çeşitli şampiyona ya da turnuvalar için yurtdışına gidiş ve dönüşlerde sporcularla yöneticiler Eyüp Sultan'ın türbesini ziyaret ederek dua veya şükürde bulunurlardı.

Bu aktivite de doğal olarak haber kuşağında yer aldığından ziyaretde bulunan sporcularla yöneticilerin fotoğraflarıyla açıklamaları gazetelerde yer alırdı. Şimdi zaman değişti, "ikinci kez şampiyon oldum" diyerekten minderde sevinç gösterisinde bulunan güreşçilerimiz için dahi hemen "irtica yanlısı" yaftası yapıştırılıveriyor, işaretin anlamı soruluyor. Nerelerden nerelere gelindi!

Elbette "başkalarının borusunu çalanlar" böyle davranırlar. Bir tarihte "Gunga Din" adında bir film görmüştüm. Gary Grant, Victor Mc Laglen, Douglas Fairbarks Jn. ve Joan Fontaine başrollerdeydiler. Filmin rejisörü George Stevens'ti. Hemen-hemen Hindistan'ı müstemlekeleştirmenin "el kitabı"nı yazmış olan Rudyard Kipling'in romanından senaryolaştırılan bu filmde "Gunga Din" adındaki Hintli "kahraman" olarak sunuluyordu.

Ne yapmıştı Gunga Din?

İngiliz askerlerini çevirir: "Burada bir mabet var ki ağzına kadar elmas ve altınlarla dolu, birlikte soyalım, bu mabedin yerini benden başka bilen yok" der. Ortaklık başlar.

Bu arada Hintli vatanseverler işgalci İngiliz askerlerine saldırırlar. Gunga Din de yaralanır ama can vermeden önce imdat borusunu çalarak kaledeki İngilizleri yardıma çağırır. Emperyalistler gelir ve Hintli vatanseverleri öldürüp arkadaşlarını kurtarırlar. İngilizler de Gunga Din'in anısına tören düzenlerler. Başkalarının borusunu çalanlar elbette başkalarınca baştacı edilirler.

Tunus'ta Türkiyemizi temsilen yarışan atlet Nora'nın göğsündeki Ay-Yıldızla öpüşen "Istavroz" işaretini görünce Gunga Din'i hatırladım. Nora'nın fotoğrafı geçen hafta gazetelerde yayınlandı. Bu ülke sporuna yarım asra yakın hizmet edenleri kıskaca alıp, üzmek, hırpalamak isteyenler, tıpkı Gunga Din gibi düşünmüş olacaklar ki, Ay-Yıldızlı forma üstüne "ıstavroz" işareti takıp da Türkiye adına yarışmalara girenler için hiç seslerini çıkartmadılar. New-York'taki İkiz Gökdelen'lerin yerle bir edilmesinden sonra bu büyük kentteki Müslüman taksi şoförleri artık çalışamıyorlar, Teksas'ta camiler taşlanıyor. Amerikan üniversitelerinde öğretim üyesi ve öğrenci olan Müslümanlarla Yeni Dünya'daki Müslüman işadamlarının bundan böyle büyük zorluklarla karşılaşacakları anlaşılıyor. Artık Yeni Dünya'da Müslüman olmak potansiyel suç! İthal sporculara Milli Takımı formasını vermek, onların Ay-Yıldızlı kokart üzerine Istavroz kondurmalarına tanık olmak, başkalarının borusunu çalmak, bir bakıma "Gunga Din"leşmek değil de nedir!

TERÖR

ALMAN Cumhurbaşkanı Hindenburg, Başbakanlığa Hitler'i getirmeyince Rayştrag yakıldı, bir kaos meydana geldi ve Hitler, Başbakan oldu. Terör, kime yarar sağlıyorsa faili de odur.

İNTİKAM

JAPONLAR, P.Harbour'a baskın yaptıktan sonra Birleşik Amerika'da yaşayan Japonların başlarına neler geldiğini Spencer Trays, Robert Ryan ve Ernest Bornaine'nin birlikte çevir-dikleri filmden öğrenmiştik. İnşallah aynı olay, bu kere Müslümanlara dönük olarak yaşanmaz, çünkü, terörün dini, milliyeti yok. Fakat, bazı fanatik Amerikalılara bunu anlatmak güç.

ŞEREF EROĞLU

11 YAŞINDA iken bindiği otobüsle birlikte uçurumdan yuvarlandı, en yakın arkadaşlarından 12'si hayatını yitirdi. 4 kez Avrupa bir defa da Dünya Şampiyonlukları kazanan Şeref Eroğlu için kalemimi biliyorum. Hele bu yıl da yeniden Dünya Şampiyonu olsun ki, bu cevher O'nda var, o zaman görecek, neler yazacağımı! Nazmi Avluca, topyekun Milli Takımımızın elemanları da buna dahil elbet.

SIRA ONLARDA

AVRUPA ve Dünya Şampiyonlukları kazanan Harun Doğan'la Kırkpınar'da 9 kez Başpehlivan olan Ahmet Taşçı'ya neler çektirildi, neler! Bu değerler adalet önünde haklı çıktılar. Şimdi tazminat davası açma hakları var.
#Gungadin
23 yıl önce
Gungadin...
Osmanlıca kavgası
Deniz Feneri yazımı böldü
Cennet: huzursuz adamlara has bahçenin adı
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…