|
Güreşe, hükümet desteği mi?

Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü, Avrupa Grekoromen Güreş Şampiyonası''nın açılış törenini izledikten sonra "Dil Bayramı"na katılmak için Karaman''a gitti. Genel Müdür Kemal Mutlu da Bakan Ünlü''nün peşinden ayrılmıyor, sanki "Bakan''ı takiple görevli Genel Müdür!" Bakan Ünlü ile en azından çeyrek asrı aşan tanışıklığımız var, kendileri uygar, insani ilişkilerde başarılı bir siyasi şahsiyettir, her zaman ve her yerde bu fikrimi söylerim, fakat, sporla ilgili herhangi bir aksaklık gördüğümde belirtmeden de edemem. Açık sözlülük ve tenkid, Bakan Ünlü''nün kişiliğiyle ilgili fikirlerimi değiştirmez. Bunları belirttikten sonra "güreşe yönelik yanlışlıkları ve hatta üvey evlat muamelesini" gündeme getiriyorum:

Seçimle işbaşına gelen bugünkü Güreş Federasyonu yöneticileri, bağlı oldukları teşkilat mensuplarının kendilerine, güreşe yönelik "karakuşi" kararlarından illallah demiş olmalılar. Bu şampiyonaya hazırlanırken Sarıyer''deki Mersinli Ahmed Tesisleri, güreşe açılmadı. Bütün yatak, çarşaf ve ranzalar Başkan Osman Şansal''ın kendi imkanlarını kullanarak değiştirilmesini takiben lütfedip "olur" verildi. Koltukaltı girişleri, salto, tekkol aramalarda bir numaralı idman aleti olan bir "lastik" var, bu alet de sadece Almanya''da bir firma tarafından üretiliyor. Milli Takım antrenörleri sporcular için bu çalışma aletinin satın alınmasını istediler. Federasyonun gücü yok, Başkan Osman Şansal, 12 bin Alman Markı''nı cebinden ödeyip lastikleri Türkiye''ye getirtti. "Hayali İhracatlar" şunlar-bunlarla gümrüklerin hali malum, bir gümrük müdürünün açığa alınmadığı, sorgulanmadığı gün yok gibi. Fakat, iş Milli Takım elemanlarına yardımcı olacak lastikleri çekmeğe geldiğinde "Ne var? Bunları satacak mısınız?" sorularıyla Federasyon ilgililerini bunaltan gümrükçüler, aylarca idman lastiklerini gümrükte tuttular, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü üst düzey çalışanları, soruna çözüm bulmak için ellerini bile kımıldatmayıp, hiçbir yazışmada bulunmadılar. Sonunda Bakan Keçeciler''in yardımlarıyla lastikler gümrükten alınabildi.

Bu yazıyı, ardı-ardına tam 13 maçı kazandıktan sonra yazıyorum. Antrenörler ne kadar isabetli bir istekte bulunmuşlar, bütün güreşçilerimizin koltukaltı, salto girişleri, tekkol oyunu aramaları mükemmeldi. 58 ve 85 kilolarda Rus güreşçileri rakiplerine yenilirlerken Türk Takımı 13 galibiyet alarak Takım Şampiyonluğu''nda, bir aksilik olmazsa iddialı olduğunu gösterdi.

Bugün ve yarın yapılacak finallerle Şampiyonanın kaderi belli olacak, Bakan Ünlü, "Dil Bayramı"nda, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Kemal Mutlu da muhterem Bakanının peşinde. Başkan Osman Şansal ve ekibinin karşılaştıkları zorlukları bilmekle beraber, güreşe dirsek çevirenlerin bu kere "Harcırah peşinde koşmayan, pür amatör" bir kadronun önünde "prestijlerini" yitireceklerine inanıyorum.

23 yıl önce
Güreşe, hükümet desteği mi?
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’