|
2023 yılında ekonomi

2023 yılı, Türkiye ekonomisinde önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. 14 ve 28
Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerinden sonra ekonomide uygulanan politikalarda da ciddi değişiklikler oldu.
Açıklanan yeni Orta Vadeli Program (2024-2026) ile
“makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirmeyi, yüksek katma değerli üretimi teşvik etmeyi, yeşil ve dijital dönüşüm odağıyla verimlilik ve ihracat artışı yoluyla büyümeyi ve cari işlemler dengesinde kalıcı iyileşme sağlamayı, enflasyonu orta vadede tek haneye düşürmeyi, iş ve yatırım ortamını iyileştirmeyi ve afetlerle etkin mücadele ederken mali disiplini korumayı esas alan politika zeminini tesis etmeyi “amaçladığı ifade edilmektedir.
Açıkçası belirlenen bu hedefler için,
ekonomide çok sayıda eylemin hayat geçirilmesini beraberinde getirecektir.

ENFLASYONUN DÜŞÜRÜLMESİ TEMEL AMAÇ
Fiyat istikrarının sağlanması ekonomi ve finansal istikrarın olmazsa olmaz koşularından birisi olması nedeniyle var olan enflasyonun düşürülmesi en temel amaç olarak belirlenmiştir.
Merkez bankasının sıkılaşma adımları kapsamında faiz artışları gerçekleştirilmektedir. Merkez bankasının aralık ayı toplantısında aldığı faiz kararları ile politika faizi yüzde 42,5’e yükseltildi.

SADELEŞME VE KKM

Dolarizasyonun azaltılması dolayısıyla TL mevduatın bankacılık sistemindeki payını artırmayı teşvik edilmesi ve KKM’yi azaltacak ve sonlandıracak çok sayıda düzenleme hayata geçirildi.


RİSK PRİMİ VE DERECELENDİRME KURULUŞLARININ NOTLARI
Ekonomide en önemli göstergelerden birisi de risk primi ve kredi derecelendirme kuruluşlarının verdikleri notlardır.
Uygulanan ekonomik politikaları sayesinde risk primi son 3 yılın en düşük seviyesine 278 sevilerinde seyretmektedi
r.

Bununla beraber kredi derecelendirme kuruluşları tarafından Türkiye’ye verilen notlarda bir değişiklik olmasa da görünümde pozitif olarak yaptıkları iyileştirmeler kredi notlarında da önemli bir değişim olacağı öngörülmektedir.


İHRACAT VE CARİ DENGE
İhracat, Türkiye’de ekonomik büyümeyi hızlandıran ve cari dengede önemli iyileştirme sağlayan önemli makro ekonomik göstergelerden birisidir. Açıklanan yeni
Orta Vadeli Program’da da yüksek katma değerli üretiminin teşviki ve ihracat artışı yoluyla ekonomik büyümeyi ve cari işlemler dengesinde kalıcı iyileşmeyi sağlamak önemli bir hedef olarak belirlenmiştir.
Bir sonraki yazımda da 2024 yılı için ekonomide beklentileri yazacağım.
#Ekonomi
#KKM
#Kredi
#Erdal Tanas Karagöl
5 ay önce
2023 yılında ekonomi
Turizm uğruna
Mermer atıklarının muhteşem geri dönüşümü
Tasarruf sandığı
ABD-Çin rekabetinde popülizm, korumacılık ve ulusal güvenlik
‘Şişman Kadın’ kim?