|
Beden eğitimi dersleri azaltılmamalı

Çocukluğumuzun ilk yıllarında beden eğitimi dersleri bizler için bir oyundu. Sonra orta okul yıllarında basit bir oyun olmaktan çıkıp, sporun çeşitli dallarını öğreten keyifli bir ders halini aldı. Hatta lisede aktiviteler daha profesyonel olunca, ileriki yıllarda sporun insan sağlığı ve istikbalinde ne kadar önemli bir yer tuttuğunun farkına vardık.

Bugünlerde okullarımızda Milli Eğitim Bakanlığı''nın yolladığı genelge kararı tartışılıyor. Bu karara göre alt sınıflarda uzman olmayan öğretmenler beden eğitimi derslerine, üst sınıflarda da uzman beden eğitimi öğretmenleri resim ve müzik derslerine girebilecekler. Daha da vahim olanı beden eğitimi ders sayısı 2''den 1''e düşürülüyor ve seçmeli dersler sınıfına alınıyor. Geçtiğimiz günlerde tam da ne kadar güzel sporcu bir toplum oluyoruz diye keyifleniyordum ki hevesim yarım kaldı.

Türkiye genelinde çok güzel çalışmalar var. Ümraniye ilçesinde yakından bizzat şahit olduğum başarılı sporcu yöneticilerimize ait örnekler var. Çocuklarımızın hem eğitimleri, hem de sporlarıyla çok yakından ilgileniyorlar. İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Tekin, A.Dudullu İlköğretim Okulu Müdürü Örsan Özkan, Erkut Soyak Lisesi Müdürü Selami Yalçın, Beden Eğitimi Öğretmeni Erdal Dilcan gibi değerli eğitimciler okullarının eğitim kalitesini yükseltmedeki başarılarının yanı sıra spordaki başarılarını da üst seviyelere çekme gayretleri içindeler. Türkiye genelinde böylesine yetenekli eğitimciler okullarında basketbol, voleybol sahalarının yanına tenis kortları da ekletiyorlar. Üstelikte devletimize yük olmadan tamamen hayırsever iş adamlarımızın bağışlarıyla, düşünsenize devlet okullarımızda çocuklarımız beden eğitimi derslerinde tenis oynuyorlar. Bu özverili yöneticilerimiz çocuklarımıza derslerinde başarılı olmayı öğretirken aynı anda sporu sevdirip sağlıklı olmaları için uğraşıyorlar. Bu güzel çalışmalar artacağına maalesef azalacak.

Ülke genelinde sporcu altyapımızı kendi elimizle yok ediyoruz. Milli Eğitim Bakanımız, her bölgede eğitim ve spor kalitesini aynı anda kalkındıracak gecesine gündüzüne katan fedakar insanlardan kurullar oluşturarak Türk sporunun önünü açmalıdır. Uygar toplumlarda beden eğitimi en önemli dersler arasında yer almakta ve zorunlu dersler arasındadır. Üniversitelerinde, liselerinden gelen başarılı sporcu öğrencileri burslarla ayrıcalıklı olarak kayıt etmektedirler. Biz de, sağlıklı bir nesil oluşturmak istiyorsak bunun tohumlarını okullardaki beden eğitimi dersleri ile oluşturmalıyız. Dünyanın en başarılı sporcuları bu sistemle yetişiyor, sporcu olmayanlarda sağlıklı nesiller olarak hayatlarına devam ediyorlar.

Devlet olarak, olimpiyatlarda ev sahibi olmak istediğimizi defalarca bütün dünyaya ilan ettik. Peki, bu şartlarda olimpiyatlara nasıl sporcu yetiştirebileceğiz, bunun hiç düşünülmediği gün gibi açıktır. Ayrıca, anayasamızın 59. maddesinde “Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder. Devlet başarılı sporcuyu korur” denilmiştir. Yetkililer, bu yeni uygulamanın mutlak verimli bir yanı olduğunu söyleyeceklerdir. Fakat detaylı incelediğinizde verimsiz yanlarının çok daha fazla olduğunu görebiliyorsunuz. Milli Eğitim Bakanımız Nimet Çubukçu memleketimize sağlıklı nesiller yetişmesinde ve ülke genelinde sporcu altyapısını yok edecek beden eğitimi derslerini azaltma yöntemini kurmaylarıyla yeniden inceleyip gözden geçirmelidir.

15 yıl önce
Beden eğitimi dersleri azaltılmamalı
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi