|
Ne bu düşmanlık ne de o yol biter!
Gemlik’e doğru yola çıkmadan önce programa kimler katılacak diye haberlere son kez göz attım. Meral Akşener ve Kılıçdaroğlu daveti geri çevirmişlerdi zaten. Baktım, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da “katılmayacağım” açıklaması yapmış. Hem de zehir zemberek sözlerle.
Davet edilmesini ‘şark kurnazlığı’ ve kendisinin de propaganda aracı olarak kullanılmak istendiğini yazmış
sosyal medya hesabından. Togg’u siyaset malzemesi olarak görüp, davet üzerinden politik gündem oluşturmasından yola çıkarsak,
Gültekin Uysal “unutulmadığı” için inanılmaz mutlu olmuştur herhalde.
Fabrikaya, İzmir otobanı Gemlik kavşağına saptıktan 21 kilometre sonra ulaşabiliyorsunuz.
Togg’un artık “yollarda” olduğunu bu güzergah size söylüyor.
Çünkü trafik tabelalarına “Togg” yönlendirmesi eklendi. Gemlik, Mudanya ve Togg tabelasından saparken, yerli araba fikri ortaya atılıp ilk prototip tanıtılınca
“nerede fabrika” diye iki yıldır düşmanca cümleler kuranlar için bu yol bitmez
sanırım. “Nerede fabrika” küçümsemesi siyaset terminolojisine geçti. Muhalefet ve inşa ettiği “istemezük” dilini sakız edinenler bir kez daha boşa düştü aynı zamanda. Bir kez daha kendi kendilerini tahkir ettiler. Dün istemedikleri, “ne gerek var” dedikleri İzmir Otoyolu’nu her kilometresine kadar kullanmalarına rağmen hem de.
Ama Gemlik Belediye Başkanı sindirmiş. Hem fabrikayı hem de tabelaları... Sindirmiş ki 5 ay önce
“Togg milli falan değil. Beni sahiplenmeyeni ben de sahiplenmem”
demesine rağmen soluğu açılışta almıştı. Yönettiği ilçeye yapılan devasa yatırıma burun büküp çirkince laflar eden CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’ın davet edilmesine şaşırmadım aslında. Gelmeseydi kimsenin umurunda olmazdı. Ancak Togg yöneticileri, davet ederek Gemlik halkının iradesine duydukları saygıyı göstermişler.
Belediye başkanı da daveti üzerine alınıp gelmiş.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk aracı banttan indirip, fabrika içinden sahneye sürdüğü
o anı canlı izlemek bir başkaydı.
Erdoğan ise daha bir başkaydı. Bir gün önce
“Türkiye Yüzyılı” sunumunda sahnede saatlerce ayakta durmuş
ve 46 sayfalık konuşma metnini kelime kelime tüm kamuoyuna aktarmıştı oysa. Hiç yorulmamış olamazdı. Ancak Erdoğan; tüm dinçliğiyle, bir işi daha bitirmenin özgüveniyle, ülkedeki
büyük bir açığı kapatmanın haklı gururu ve Türkiye Yüzyılı’nın ilk gününde yeni şeyler söylemenin azmiyle
Gemlik’teydi.
Erdoğan’ın iddialı siyaseti, zorluklara, engellere meydan okuması ve “biz bu işi çok yaparız” özgüveni Togg Yönetim Kurulu Başkanı
Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasına da yansımıştı. “Gördünüz işte nasıl yaptık” demektense gelecek için çok iddialı cümleler kurdu.
“Togg otomobillerini önce Avrupa’ya sonra da tüm dünyaya satacağız” dedi. Togg’un elektrikli otomobil pazarında hedeflediği payın büyüklüğü bu cümlede saklı. Çok değil bir kaç yıl içinde hep birlikte göreceğiz.
Togg fabrikasından aktaracak çok fazla not var aslında. Türkiye tüm kesimleriyle Gemlik’teydi. Herkes heyecanlıydı. Herkes birbirini tebrik ediyordu. Ancak üzerinde
Togg montu olan fabrika çalışanların duyguları
her hallerinden belli oluyordu. Başta Togg CEO’su
Gürcan Karakaş olmak üzere hepsinin haklı gururları gözlerinden okunuyordu
. Birbirlerine sarılıp anı yaşıyorlardı. Bazıları da mutluluktan ağlıyordu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı
Mustafa Varank da o montlulardan biriydi.
Fabrikanın inşa süreci ve yerli otomobilin üretiminin her aşamasında görev almış bir çalışan gibi yerinde duramıyordu. Üzerindeki montu günün anısı olarak mı saklayacak, birine hediye mi edecek bilmiyorum. Lakin çok fazla taliplisi olduğunu gözlerimle gördüm.
Montun akıbetini ben de merak ediyorum.
Biz de Yeni Şafak ekibi olarak farklı bir heyecan yaşıyorduk. Şöyle aktarayım; İbrahim Ufuk Kaynak’ı artık kamuoyu yakından biliyor. Yeni Şafak’ın YouTube kanalına abone olanlar ise yakından tanıyorlar. Sanat tarihçisi ve arkeolog olur kendisi. Bir sokak röportajı ile karşımıza çıktı ve yaptığı ekonomik analiz günlerce konuşuldu.
İbrahim Hoca ile yollarımız geçtiğimiz yıl bu zamanlarda kesişti.
Birlikte YouTube’da canlı program yapmaya karar verdik. Adına da
“Hafıza”
dedik. 2021’in son aylarında dolar kuru üzerinden başlatılan saldırıya denk geldi ilk yayınımız. İbrahim Hoca,
“Paranın sahipleri parayla oynuyor. Kaos çıkarmak istiyorlar. Halk olarak dik ve Erdoğan’ın arkasında durmalıyız. Göreceksiniz bir kaç ayda toparlanma ve atılım sürecine gireceğiz”
demişti. O bölüm
500 bin izlendi.
Biz de her bölüme ayrı bir heyecanla hazırlandık. Hafıza’da
en fazla da Togg’dan bahsettik.
İbrahim Hoca, “Banttan indiği gün dengeler değişecek” demişti.

Hafıza’nın 40. bölümünün özel bir yayın olması arzum vardı. Üç hafta önce Togg’un banttan inme haberini okurken baktım ki açılış 40. bölüme denk geliyor. Bundan daha güzel tevafuk ne olabilir ki? Hafıza’yı açılışta ve fabrika içinde çekebilir miyiz düşündüm ve girişimi başlattım. Ancak İbrahim Ufuk Hoca’ya ve programı arka planda çekip çeviren editörümüz Beyza Durmaz’a bahsetmedim. Ta ki açılış haftasına kadar. Hafıza’nın 40. bölümünü açılış günü Togg fabrikasından yapma izinlerini aldım önce. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Basın Danışmanı ve meslektaşım, dostum Ramazan Cin’e bir kez daha çok teşekkür etmek istiyorum. İzinleri almamıza yardımcı oldu ve teknik kısımları onun yönlendirmeleriyle çözdük.

Yayın kesinleşince ekibe haber verdim. İbrahim Hoca çok şaşırdı, çocuklar gibi sevindi. Beyza, Emre, Ensar, ve Ömer Lütfü’den oluşan yayın kadrosu sabahtan Gemlik’e geçti. Yeni Şafak’ın Instagram hesabından Togg’a özel video, haber ve röportajları da bu ekip çekti.
Hem Türkiye’nin üretim, atılım ve devrimini içerik hafızasına kayıt ettik hem de programımız Hafıza’yı yayınladık.

Türkiye’nin otomobili Togg, Türkiye’yi ‘Türkiye Yüzyılı’na taşıması duasıyla.

#Togg
#Recep Tayyip Erdoğan
#Gemlik
#Mustafa Varank
#İbrahim Ufuk Kaynak
1 year ago
Ne bu düşmanlık ne de o yol biter!
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle