|
"İlk misafirimiz helikopter istedi"

Bu söz Kilit Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Kilit"e ait. Prestijli tatil arayanlara hitap eden Nirvana Oteli"ne gelen ilk müşterisinin talebi helikopter olmuş. Ne yazık ki Antalya"da her an helikopter hizmeti veren bir şirket yok.

Turizmde yeni arayışlar sadece helikopter hizmetinde aranmıyor. Eğer dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olacaksanız, helikopter kiralama küçük bir detay olacaktır.

Türk mutfağı ile haklı olarak övünürüz. Gurme turları gelişirken, mevcut otellerimiz de mutfaklarını yeniden konumlandırmaktadırlar.

Barcelona, yeme içme sektöründen yılda 900 milyon euro kazandığı tahmin ediliyor. İspanya"nın kuzeyinde yer alan Real Sociedat takımıyla ünlü San Sebastian küçük bir yerleşim yeri. 12 ay turizme açık olmak için gastronomiyi öne çıkarmaya karar vermiş.

Antalya"nın bu yılki hedefi 12 milyon turisti ağırlamak. İstanbul, İzmir de turist ağırlamada yeni hedefler koydu.

Şubat 2014 ayı için ülke genelinde 11 yeni otel projesi "Teşvik Belgesi", 2 otel ise "Modernizasyon/Tevsi Teşvik Belgesi" olmak üzere toplam 13 otel "Teşvik Belgesi" aldı. Toplamda 124 milyon Türk Lirası harcanarak, yatırımların tamamlanması ile 575 yeni istihdam sağlanacak.

Yeni otel yatırımları yatak kapasitesini 2.373 adet artıracak. Toplam 8 şehirde yapılacak yatırımlardan Otel sayısında İstanbul 3 otel ile, yatak sayısında ise Antalya 1.256 yatak ile ilk sırada yer alıyor.

2023 Türkiye Turizm Strateji Belgesine göre de, 2014 yeni yol haritasının belirlendiği tarih olacak.

Bu açıdan turizmle ilgili yeni açılımlar, yeni deneyimler ve farklı görüşlerin yoğunlaşması gereken bir dönemdeyiz.

Geçen hafta içinde Kastamonu, Kocaeli ve Antalya"da işadamlarıyla biraraya gelme fırsatı buldum. Her yerde turizm öncelikli bir konu olarak ele alınıyor. Ya otel istiyorlar, ya turist bekliyorlar ya da yeni bir turizm seçeneği oluşturmaya gayret ediyorlar.

Nirvana Lagoon Villas Suites & Spa"nın açılışında otelin sahibi Tuncay Kilit ile yaptığımız sohbet de bu bağlamda oldu: Turizmde nereye koşuyoruz?

Kilit Grubu züccaciye dükkanından 14 otele ve farklı alanlarda birçok şirkete sahip bir yatırım ve hizmet grubu. Crystal Otellerine Nirvana yeni bir konsept kazandırma gayretinde.

3 bin büyükbaş hayvan çiftliği ile süt üretimi gerçekleştiriyor. Aryıldız mutfak ürünleri ile sektöre yeni ürünler sunuyor. Maxstyle ile otel ve ev tekstilinde büyük bir pazar payına sahip. Biblo Globus tur operatör ortaklığı ile Rusya"dan günde 3 bin turist getiriyor.

Bu süreçte Nirvana otelin ayrı bir konumu var.

27 yıl evvel Bayındır Grubunun kurduğu tesisleri alan Kilit Grubu, 160 dönümlük araziye, 100 milyon euro yatırım yaparak, Türkiye"nin en iddialı tesisi kuruyor.

3 bin 500 adet çam ağacının korunduğunu ve 400"ün üzerinde bitki çeşidi ilave edilerek 50 adet ve daha da artacak olan 300-400 yıllık zeytin ağaçlarıyla farklı ve zengin peyzaj özelliklerine sahip çevre dostu bir tesis hizmete girdi.

Yöneticilerinin açıklamasına göre, sadece konforda değil, enerji tasarrufunda, gıda seçiminde, mutfak çeşitliliğinde de dünyada tercih edilecek bir otel oluşturulmuş.

Doğaya uyumlu otel tercihi her kesimde artıyor. Eskiden sadece mavi bayraklı sahiller aranırken, bugün çevreciliği esas alan "Yeşil Yıldız" standardı da gelmiş durumda. Türkiye"ye verilen 7 yeşil yıldız otelinin üçü Crystal Otellerinde.

Tuncay Bey, Türkiye"de otel kalitesinin her otel zincirinde yükseldiğini vurgulayarak, Antalya"nın dünyanın en fazla turist ağırlayan üçüncü şehri olabileceğini söylüyor.

Özellikle, Menderes Türel ile Antalya"da çevre ve altyapıya yatırımları olacağına inandıklarını belirten Tuncay Kilit, üst segment turistlerin gelişinde artış olacak, diyor. Kilit, Grup olarak Nirvana zinciri yeni arayışlar içinde olduklarını ve İstanbul Avrupa yakasında şehir otelciliği için görüşmeler yaptıklarını da açıkladı.

İyi projeler yapıldığında takdir gördüğünü söyleyen Kilit, Mısır başta olmak üzere pekçok ülkeden yatırım için davet aldıklarını da hatırlattı.

Nirvana otel yatırımının misafirlerin talebinden çıktığını söyleyen Kilit, en yakın zamanda da taleplere göre golf, gurme veya başka konsepte uygun yeni otel yatırımlarının olacağını açıklıyor.

Biblo Globus şirketiyle, bu yıl Rusya"dan 500 bin turist getiriyor, iki yıl içinde bu rakamın 1 milyonu geçmesi bekleniyor.

Türkiye, turizmde yeni seçenekler sunarken, yeni taleplere de cevap verecek durumdadır.

10 yıl önce
"İlk misafirimiz helikopter istedi"
‘Bu kitap değil bütün cihandır’
Kılıçdaroğlu ‘çukurluk’ demişti, Portakal’dan sert yanıt geldi: "Operasyon çekme! Entrikacı siyasetçi"
Ekonominin durumuna dair 10 soru 10 cevap
Sandık üstüne sandık, Necip Fazıl"ı andık
X’e kısıtlama an meselesi