|
Kartepe sadece kış turizmi ile anılmayacak

Her yıl Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) olarak Mart sonu Kartepe"de buluşuruz. Uluslararası ekonomi zirvesi niyetiyle 10 yıl önce başlattığımız buluşmalar artık gelenekselleşti. Yerel Seçimler sebebiyle zirve toplantımızı bu hafta sonu yapabildik.

200"ü aşkın gazetenin katıldığı toplantıda istişare toplantılarının yanı sıra TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu tarafından Türkiye Raporu açıklanıyor. Raporun içeriğine medya bugün geniş yer verecek umarım.

Birkaç yıldır da yerel yöneticilerle buluşma olarak başlattığımız pazar kahvaltısı, her ne kadar sohbet toplantısı niteliğinde olsa da, önemli gündem ve görüşlerin paylaşıldığı bir think tank"e dönüştü.

Kahvaltıya Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, MÜSİAD Kocaeli Şubesi Başkanı Bilal Şengün, Kocaeli Aktif İşadamları Derneği Koordinatörü Orhan Aydın ve yazar yönetici arkadaşlarımız katıldı.

Ayrıca Harvard Üniversitesinden David E. Bloom da misafirimiz olarak beşeri sermaye üzerine bir sunum verdi.

EGD olarak Kartepe Zirvesi"ni başlattığımızda yörenin adı Keltepe olarak biliniyordu. Ne ilçe yönetimi vardı, ne de dağa çıkan yollar güvenliydi. Gelinen noktada bölgede neler olduğunu ve neler planlandığını biraz anlatmak istiyorum.

Kartepe Belediye başkanı 41 büyük proje vaadiyle seçime girmiş. Bunların başında Kartepe"nin uluslararası bir kongre merkezi yapmak. Bu bağlamda neler yapılacağına dair ilginç bilgiler var.

Birkaç yıldır gazetecilerin de önayak olduğu uluslararası bir proje için bu ay içinde somut adımlar da atılması kararı bu sohbetten çıktı. Onun genel çerçevesini önümüzdeki günlere bırakalım.

Kartepe"ye Titanik ve Hilton gelmeye karar vermiş. Ancak oteller dağın zirvesine değil, eteklerine ve şehrin içine yapılacak. Kış ve dağ turizminden faydalanmak isteyenler günlük teleferikle Kartepe"ye çıkarılacak.

Teleferik konusunda birkaç alternatif var. İlk etap için 15 milyon euro"luk bir proje maliyeti çıkmış.

Kartepe"nin zirvesinde halen Greenpark oteli bulunuyor. Bu tepe için yatırım hakkına ancak Greenpark Otelleri sahip durumda. Yeni yatırımcılar farklı bölgelerde tahsis istiyor. Buraya yakın bir bölge olan Suadiye üstü turizmi açılacak ancak büyük otel yerine ağaç evlerden bungalov ve kayak pistleri yapılacak.

Bölgede termal su kaynağı da keşfedilmiş. Bir tarafta Sapanca Gölü diğer tarafta Kartepe bölgenin sağlık turizmine yönelik de kullanılabileceği yaklaşımı var. Yerel yöneticiler yeni yatırımcılar bekliyor.

İstanbul"a yakın olması sebebiyle futbol kulüpleri Kartepe"den kamp talepleri var. Taleplerin ancak yüzde 5"ine cevap verebiliyor mevcut sahalar. Aynı şekilde golf sahası talebi de yer alıyor.

Çoğu kişi bilmez, Kartepe ilçesinde özel uçakların inebileceği küçük bir havaalanı bile bulunuyor. Özellikle mevcut 32 bin metrekarelik fuar alanının değerlendirilmesiyle havaalanının da hareketlilik kazanması bekleniyor.

Türkiye"nin ihtisas organize sanayi bölgelerine örnek olabilecek ilk adımlardan biri Kocaeli"nde atılmış durumda. Kandıra yolu üzerinde Gıda Organize Sanayi Bölgesi için gelen 152 talebin ancak 64 tanesine cevap verilebilmiş.

Hatta Adalet Bakanlığı, yarı açık cezaevindeki hükümlülerin burada çalışabilmesi için ön görüşmeler bile yapmış. Gıda OSB, iki yıl içinde çalışmaya başlayabilecek durumda. Haliyle bölgede gıda sanayiine tedarikine yönelik yeni üretim alanları oluşması bekleniyor.

Şahsen, Kartepe ilçesini bahçe fidancılığının başkenti gibi düşünmüşümdür. Bu gidişimde yine bir iki fidanlığı gezme fırsatı buldum. Fidancılık konusunda da adımlar bekliyorum.

Her şartta Kartepe, sadece kış turizmiyle anılmak istemiyor.

10 yıl önce
Kartepe sadece kış turizmi ile anılmayacak
Neden Şimdi?
Tevhid risalesi yazan Milli Eğitim Bakanı
Bir Başka Mesele: Kadın ve erkeğin ince ayarları bozuldu
Omelas’ı bırakıp gitmeyenler..
Tek bir zamana/ tarihsizliğe hapsedilmeye başkaldıran adam: Kadir Mısıroğlu