|
"İyilik yap gözüne sok" programları

Türkiye''de hevesler televizyon kanallarında yeterince sömürüldü. Önce pop şarkıcısı olmak isteyenler çıktı programa. Ardından baktık tuttu sırasıyla halk müziği, arabesk, Türk sanat müziği ve hatta rap müziği yarışmaları ekranda yerini aldı. Sonra oyunculuğa geldi sıra. Sanıyorum şu yarışmalar içinde sonuç veren tek program da o oldu. Bugün Fatmagül''ün Suçu Ne dizisinde beraber rol alan Beren Saat ve Engin Akyürek oradan çıktılar.

Bir taraftan oyuncusu, starı, başrolü aranırken dansçılar da ihmal edilmedi. Oryantalini ayrı aradı Türkiye, halk oyunları oyuncusunu ayrı aradı. Sadece vatandaşla sınırlı kalmadı sınırlarını keşfetme hevesi. Ünlüler de girdi sıraya. Dans edip şarkı söylediler ki bana kalırsa bu yayınlar diğerlerine göre çok daha zararsızdır. Herkes ne olacağını bilir. Kendini tanır. Zaten ünlü olduğunun farkındadır. Burada insanın aklına Defne Joy Foster geliyor tabi. Kendini o kadar yormasa belki de… Keşke…

Tabi ününü kaybeden ve bu tür yarışmalarla yeniden inşa etmeye çalışanların çabalarını da anmak gerek. Ünlüler Çiftliği''ne kadar geri dönsek burnumuzun önündeki Survivor''ı es mi geçmiş oluruz acaba?

Arada sıradışı çalışmalar da kendini gösterdi elbette ama hatırlamak bile güç. Anneler yarıştı, gelinler yarıştı, erkekler kadın olup yarışsın dendi- neyse ki kısa zamanda vazgeçildi- , akla gelmeyen ama hatırlansa akla ziyan halinden kuşku duyulmayacak pek çok müsabaka ekranda yerini aldı.

Bu yaz da bir iki tane daha var ama pek esamesi okunmuyor artık. Jürisi kim olursa olsun fena halde sıkıldık çünkü. Hatta birinde Ertuğrul Özkök gibi beline beline vurmak isteyenin çok olduğu bir jüri olmasına rağmen ilgi yok denecek kadar az. Düşene vurulmaz düsturu o kadar yaygınlaştı mı acaba?

Belki de hevesler yeterince sömürüldü artık. Sıra erdemlere gelmiş olabilir. İnsan olmaya yakışır haller sömürülecek. Yeni sezonun yarışmaları bu minvalde. Bir iki örnek kendini gösterdi bile. Biri Star televizyonunda başlayan Türkiye''nin Kahramanları. ''Kendi hayatlarını hiçe sayıp, olağanüstü cesaret gösteren gizli kahramanların hikayelerinin konu edildiği'' diye tarif edilen programın sloganı da ''Hikayeni gönder Türkiye''nin kahramanı ol''. Yani iyilik yap denize at dönemi çoktan bitti. Bir diğer yarışma ise ATV''de başlayan Yiğit Özşener''in sunduğu Sen Hak Ediyorsun. Burada da hayatta başına fena haller gelenler için ailesi, dostları yarışacak. Henüz seyretmedik ama sanki ''iyilik yap gözüne sok'' düsturuna doğru yol alıyoruz hissi veriyor bu tür programlar. Bakalım daha neler göreceğiz.

٪d سنوات قبل
"İyilik yap gözüne sok" programları
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler