|
Tek merak ettiğimiz orucu neyin bozduğu mu

Ramazan geldi ve televizyonda bu aya özel programlar da ekrandaki yerini aldı. Sadece iftar ve sahur programlarını kastetmiyorum. Ana haber bültenlerinde, dizilerde, yarışma ve eğlence programlarında da değişiklikler, yenilikler var.

Ancak bu kadar yayında bahsi geçen Ramazan''ı tam olarak kavrayabiliyor muyuz? Programlara bakılırsa hayır. Ana haber bültenlerinde ağırlık orucun nasıl tutulacağı yönünde. Ne yiyeceğiz, nasıl yiyeceğiz, ne kadar yiyeceğiz? Hadi uzmanlar konuşuyor bu yayınlar bilgilendirici diyelim geçelim. Yarışma-eğlence programlarında Üsküdar''a Giderken şarkısı terennüm ediliyor. Dans yarışmasıysa yerel danslara geçiliyor vesaire. Bunlar da olabilir.

Gelelim iftar programlarına. Orası sohbet yeri. Ramazan''ın ne demek olduğuna dair muhabbet bekliyor insan. Neden oruç tutulur? Oruç ne demektir? Ne demek değildir? Faydası kimedir? Nedir… Bu sorular uzayıp gider. Peki cevabı gelir mi? Kısmen. Ya da şöyle söyleyelim. İşi konuşmacı ya da program sunucusuna bırakırsak evet. Onlar anlama, kavrama meselesine katkı sunma gayretindeler. Ama devreye bir izleyici girerse orada işin rengi değişir.

Çünkü o izleyicinin derdi orucun ne olduğu değil o orucun ne yaparsa bozulacağıdır. Onu öğrenir o, ondan kaçınırsa tamam. Yıllar geçti biz bu soruları ezberledik. Haliyle cevapları da ezberlemiş olmayı ümit ediyoruz ama nafile! Her sene ısrarla, bıkmadan usanmadan, geçen yıl sorulan sorulara verilen cevaplardan da hiçbir şekilde feyz almadan aynı soruları sorup duruyoruz.

Hocam banyo yapmak orucu bozar mı? Bilmeden bir şey yediysek bozulur mu? Denize girilse bozulur mu? En son Petek Dinçöz sordu bikiniyle denize girsek mi acaba? Bozulur mu bozulmaz mı?.. İnsan şaşırıyor. Ya başka merak edilen bir şey yok mu şu aya dair diye. Benim bildiğim dini anlayarak yaşamanın pek de kolay olmadığıdır. Bir ömür sürebilir. Neyi neden yaptığını idrak etmek kolay bir mesele değildir çünkü. Ama sorulara bakınca bizde bu konuya pek kafa yorulmadığı anlaşılıyor. Varsa yoksa biz bir iş yapıyoruz ya aman ha bir hataya düşmeyelim. Korku belası. Korkarak yapmak. Severek, isteyerek, bilerek yapmaktan pek uzak bir nokta.

Tabi bilgilendirmek iyidir, bir şey denemez. Ama en azından program yapanlar yıllardır sorulan sorulara bu kadar zaman ayırmasa. Neyin orucu bozduğunu değil de neden oruç tutulduğunu anlatsa… Belki azalır bu sorular. Zamanla…

13 yıl önce
Tek merak ettiğimiz orucu neyin bozduğu mu
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle