|
Biz bu filmi görmüştük

Mehmet Ali Birand''ın 28 Şubat belgeselinin üç bölümü yayınlandı bile. Her ne kadar hangi konuyu nasıl ele alacaklarını tahmin etsek de izliyoruz. Tabii bir de işin içine Rıdvan Akar''ın iddiaları girince daha ilgi çekici oldu hadise. Akar yıllarca üzerinde çalıştığı bu belgeselde kendisi dahil ekibinden hiçbir ismin adının geçirilmediğini söyledi. Yazısında belgeselin hazırlık sürecinin tüm detaylarını vermesine Mehmet Ali Birand''ın bu dönemde geçirdiği rahatsızlık da hesaba katılınca iddialar güçlendi.

Hem böyle bir lekeyle ekrana geldiği hem oldukça lekeli bir dönemi işleyeceği hem de tüm bunların dışında kişisel olarak ilk gençlik dönemime rastgelen o günleri hatırlayarak biraz da nostalji yapmak adına izliyorum bölümleri.

Bir belgeselin en önemli kozu ''aslında neler olmuş'' dedirtebilmek. Ama bu yapım o iddiadan hayli uzak. Hazırlayan ekip ve yayınlandığı kanal malum. Yapımın şaşırtmamasının ikinci önemli sebebi de Ergenekon davası ve dönemin dosyalarının gün yüzüne çıkmasıyla birlikte yaşananların tüm Türkiye tarafından öğrenilmiş olması. Yani belgesel aslında neler olmuş dedirtmek bir yana olan bitenin hayli gerisinde.

Rıdvan Akar''ın yazısında anlattığına göre yapıma 2005 yılında başlanmış. 2006 yılında 55 önemli röportaj yapılmış bile. Demirel ve Erbakan röportajları o zamana denk geliyor. Sonrasında eklemelerle devam edilmiş.

Tabii o yıllarda da sorulacak çok soru var. Ama röportaj yapılan isimler, dönemin failleri değil sadece birer tanığı olarak görülmüş. Sorular ona göre soruluyor. Cevaplar da ona göre veriliyor.

Mehmet Ağar, Süleyman Demirel ve diğerleri sadece dönemin tanığı olarak o günlerdeki atmosferi paylaşıyor izleyici ile. Çiller bunu bile yapmayı reddetmiş bu arada.

Yani hiçbir faile hiçbir iddianın sorulmadığı üstüne üstlük onlara dönem değerlendirilmesi yaptırıldığı bir iş olmuş çıkmış. Hiçbir soru cevap bulmamış.

Ne olursa olsun geçmişe götürmeyi

başarıyor. Çiller''i hatırlıyoruz. İSKİ skandalını. Siyasetçilerin gençlik hallerini. Bunlar da önemli. Gerisini dava

dosyalarından takip edeceğiz.

12 yıl önce
Biz bu filmi görmüştük
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset