|
Tasavvuf, Orhan Kemal ve Nurseli İdiz

İyi: Ramazan ayında genellikle aynı tür sohbet programları ekrana yansır. Konuşulan konularda Ramazan güzellemesi ve İslam güzellemesi öne çıkar. Şu sıralar A Haber''de izleyici ile buluşan Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç farklı bir yoldan giderek yapıyor bunu. İslam''ın felsefesinden, medeniyet algısından dem vuruyor. Tabii bu alanda oldukça donanımlı bir isim olması işleri kolaylaştırıyor. Marmara Üniversitesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı''nda eğitim veren Kılıç, Ramazan programlarında çok da bahsi geçmeyen İbn Arabi''den, Ahmed Rifai''den söz açıyor. Sahur saatlerinde daha evvel yayınlanan Hayat Bilgisi programının tekrarları var. Pazartesi akşamları da İnsan Atlası''nın daimi üyesi. Ekranda tasavvuf sohbeti dinlemek isteyenlere duyurulur.

* * *

Kötü: Orhan Kemal televizyon dizileri için bulunmaz nimet. Üretken bir kalem. Bazı kitaplarını sırf para kazanmak için yazmış; üslup yok, derinlik yok. Kötü Yol da öyle bir roman. Konuyu işleyen onca Yeşilçam filmi seyretmiş olmanın doygunluğuyla okudum kitabı. Tok açın halinden anlamıyor tabii. Beğenmedim. Dizi yapımcıları içinse durum farklı. Orhan Kemal bir marka onlar için. Televizyon dizisi başlarken ''Orhan Kemal uyarlaması'' dediğiniz zaman akan sular duruyor. İşte Kötü Yol''da olan da budur. İyi roman olması değildir mevzu bahis. Orhan Kemal eserinden bir uyarlama dediğiniz zaman yarışa 1-0 önde başlarsınız. Yapımcı ''Uyarlama yapmayalım mı? Orhan Kemal usta bir kalemdir. Eserlerini kitlelere duyurmayalım mı'' diyebilir. Duyursunlar tabii. Ama duyurdukları Orhan Kemal''in yazdığı Kötü Yol değil. Orhan Kemal markası kullanarak senaristlerin kaleme aldığı başka türlü bir Kötü Yol. İki eser arasında isimler dışında hiçbir ortaklık yok. Sadece marka aynı marka.

* * *

Çirkin: İnsan düşmeyegörsün, başına gelmedik kalmıyor. Daha doğru ifade etmek gerekirse insan genel kabul görmüş mertebelerden düşmeyegörsün. Kendini hiç düşmüş hissetmese bile birden çevresine acımacılar toplanıveriyorlar. Bir işe yarıyorlar mı? Hayır. İyi olduklarını, her şeyin iyisini düşündüklerini gösterme fırsatını değerlendiriyorlar sadece. Nurseli İdiz''in Çeşme''de alkollü görüntüleri etrafında koparılan durum fırtınayı bu isimler koparıyor. Televizyonda gözyaşı dökenler de twitter''dan devleti yardıma çağıranlar da bir şey yapmayacaklar. Kaldı ki ortada bir şey yapacak durum da yok. Herkes iyi gününde kötü gününde en yakınındakilerle çözer işleri. Nurseli İdiz de öyle yapacak. Hatta yardım çığlıkları atanlar sussa İdiz için çok daha iyi olacak.

12 yıl önce
Tasavvuf, Orhan Kemal ve Nurseli İdiz
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak