|
Ah şu tesettür firmaları!

Malumunuz, son sezon dizilerinde bazı konulara el atılınca tesettüre bürünmüş oyuncuların yer aldığı dizileri seyreder olduk artık..

Önceden hoca-imam-din adamı-dindar vatandaş karakterleri dizi ve filmlerde sadece ve sadece figüranlıkta kalmakla birlikte, gayet pejmürde, saçı sakalı, kılığı kıyafeti birbirine karışmış, kirli, pasaklı görünümü veren, karakter olarak üçkağıtçı, kadına, paraya düşkün vs vs vs tiplemelerdi. Son yıllarda bu durumun değiştiğini hepimiz gözlemledik. Artık din adamı modelini başrollerde görmeye alıştık. Üstelik düzeltilmiş kılık kıyafeti, konuşması ve ahlakıyla..

Dindar kadın karakter mevzusuna gelince, bunun ekranlarda görülmesi pek de kolay olmadı. Bir kadının "dindar" olduğunu ilk bakışta hissettiren tesettür ve tesettürün ilk göze çarpan unsuru olan başörtüsü (asla türban değil, çünkü türban herkesin bildiği gibi sadece saçı örtüp boynu açıkta bırakan örtü şeklidir, bu kavram bilinçli olarak karıştırılıp başörtüsü kelimesi unutturuluyor), evet, "başörtüsü" dizilerdeki yaşlı oyuncularda yahut hizmetçi rollerindeki figüranlarda görülürdü. Şimdilerde dizilerin genç karakterlerinde görülüyor, henüz başrol olamasalar da. Hatta başrol oyuncusu günümüze gayet başarıyla uyarlanmış olmasına rağmen başıörtülü karakterler galubelada kalmış hissi verse de..

Yazımızın asıl meselesi de bu aslında.. şu adına hiç hak etmedikleri halde "tesettür firması" diyenler..

İnsanlara dayattıkları ürünlerin, modellerin bir kere neresi "tesettür" onu hala çözemedim.. Çünkü modellerine gidin bakın, eğer böyle kendini tesettür firması diye lanse eden bir mağazaya gitmediyseniz, hiç durmayın, sırf meraktan bir bakınız.. Modeller alabildiğine dar.. Hemen hepsi muhakkak belden oturtmalı.. Gömleklerin ve penyelerin boğaz ve kol kısımları muhakkak teni belli eden ince dantellerle süslenmiş.

Hani tesettür hanımın vücudunu belli etmeyecekti? Bu belden oturtmalar, ince danteller de nedir acaba? İşin "kapanma" kısmını geçtim.. Hani tesettür dikkat çekmeyecekti? Bu modellerden birini giyip sokağa çıkın, herkes dönüp size bakar. Renkler alabildiğine göz alıcı. Modeller alabildiğine abartılı, cafcaflı, panayır yeri gibi. Bol dantelli kat kat. Bol fırfırlı kabarım kabarım. İlle bir yerden fermuar çıkaracak.. İlle anlamsız yerlerde süs düğmeleri olacak rengarenk.. İlle bir model olacak ya, iki zıt renk birbirine oradan kesmeli buradan bükmeli mutlaka yedirilecek.. Zaten modellerin çoğu belli bir yaş üstüne hitap ediyor. Gençlere göre hiçbir şey yok. Kumaşları ise elinizle tutamıyorsunuz. Nerde o güzelim pamuklular! Her şeyin naylonu var.

Kısacası ortada model denen bir şey yok zaten. Tam tersine, tesettürlü giyinmeye çalışan bir hanımı affedersiniz ama tam tabiriyle söyleyeceğim, palyaço gibi sokağa fırlatan bir tarz üretiliyor..

Seneler evvel duymuş idim, adı filanca tesettür firması, aslında bu ülkede tesettürü bozmak için hususen kurulmuşmuş.. doğrusunu bilemem ama mal ortada. Zaten dinimizce mübarek kavramları bize hatırlatan kelimeler niye sadece ve sadece bu tesettür firmalarına verilir, onu da anlayabilmiş değilim.

Dedik ya, modeller belli bir yaş üstüne hitap ediyor, gençlere göre bir şey yok. Şimdi filan dizinin genç tesettürlü karakterini giydirmek için tesettür firmaları sıraya girmiş. Zaten baştan beri karakter 70"lerden kalmış gibi giydiriliyordu, giyim tarzıyla günümüze bir türlü getirilemiyordu, günümüzdeki tesettüre hiç uymuyordu, şimdi iyice garabet bir durum aldı, bu tesettür firmalarının giydirdikleriyle. Hayırlısı artık!

11 yıl önce
Ah şu tesettür firmaları!
"İçimizdeki beyinsizler yüzünden bizleri helak eder misin Allah"ım!"
Dünya Ormancılık Günü
Ehl-i sünnet Müslümanlığı
Sonbahar yazısı
“Almanlar et başında”