|
Son firavunun cesedi çürümemiş

Mısır İsrail"in Gazze"ye yönelik operasyonu sırasında giydiği arabuluculuk kisvesiyle önemli bir siyasi kazanım elde etti. Başbakanını Gazze"ye gönderen, Refah"ı açık tutan, İsrail"i oldukça sert bir üslupla adeta tehdit eden Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, bir yandan da ateşkes için diplomatik kanallardan büyük çaba harcadı. ABD"li yetkililerle neredeyse 8 gün boyunca yoğun bir müzakere mesaisi içindeydi. Ateşkes büyük oranda Mısır"ın çabalarıyla sağlandı. Yaşanan süreç Mısır"ın bölgesel liderlik rolüne yeninden dönüşü olarak yorumlandı, Mursi büyük övgü topladı.

Ancak Mısır uluslararası diplomatik başarısının keyfini çıkaramadan sokaklarındaki gerilimle baş başa kaldı. Başta başkent Kahire olmak üzere pek çok kentte yaklaşık 10 gündür tansiyon hayli yüksek. Neden ise Gazze saldırıları sırasında takındığı tavırla büyük takdir kazanan Mısır cumhurbaşkanı Mursi"nin açıkladığı kararname.

Kahire"nin sembolik önemi haiz Tahrir Meydanı"nı Ocak 2011"e döndüren bu kararların seküler kesimler açısından en kışkırtıcı noktaları kuşkusuz yargıçların meclisi feshetmesinin bundan böyle imkansız kılınması ve Cumhurbaşkanı''nın devrimi korumak için istisnai kararlar alma yetkisine sahip olması.

Atılan adım Mursi cephesinde devrimin kazanımlarının korunması, sivilleşme ve çift başlılığın giderilmesi için geçici bir adım olarak yorumlansa da muhalefet aynı görüşte değil. Büyük öfkeye neden olan karar sonrası Anayasa Mahkemesi, ülkenin anayasal temellerini yıkmaya teşebbüs ettiği gerekçesiyle Mursi"nin dokunulmazlığını kaldırmak için harekete geçti; Yargıtay çalışmalarını askıya aldı. Muhammed Mursi "gayri meşru Cumhurbaşkanı" hatta "firavun" ilan edildi. Batı"yı ve hatta orduyu göreve çağıran bazı muhalifler İhvan-ı Müslimin bürolarını bastı.

Tansiyonu çeşitli girişimlerle düşürmeye çabalayan Mursi"ye göre yaşananların sorumlusu gerçek muhalefet değil, kiralık muhalefet.

Kastedilen kim? Şüphesiz Mübarek döneminin toplumsal tabanını oluşturan, ancak devrim sonrası yeni dönemde imtiyazlarını kaybeden gruplar. Ekonomide etkin olan figürleri bir kenara koyarsak, vesayeti demokratik görünüm altında sürdüremeyecekleri aşikâr olan

bürokratik elit ve ordu…

Bahsi geçen eski rejimin imtiyazlılarına ilk darbe Müslüman Kardeşler"in zaferle çıktığı seçim sürecinde indirildi. Müslüman Kardeşler"i ülkedeki statükonun devamı için tehlike olarak gören Yüksek Askeri Konsey tam da o süreçte, İslami odaklı meclisi yargı kanalıyla feshederek yasama yetkisini ele geçirdi; cumhurbaşkanının yetkilerini sınırladı. Yani ordu, bürokratik yapı içerisinde siyasal imtiyazlarını Mübarek sonrası dönemde de kaybetmemek adına son kozu oynadı. Mursi ise rövanşı bir kaç ay sonra yüksek Askeri Konsey"in kararını

İptal ederek aldı. Ardından genelkurmay ve istihbarat başkanları da görevden alındı. Böylece üst yapısı da değiştirilmiş olan ordu siyasal yaşamın dışına itildi; ilk perde kapandı.

İkinci perdeyse yargı için açıldı. Yargının mevcut isyanı, kendisinden önce ordunun saf dışı bırakılmasından ve muhtemelen kendisinden sonra sıranın medyaya gelecek olmasından bağımsız değil.

Devrim sonrası orduyla oluşturduğu dayanışmayla, bir anlamda "devlet içre devlet" fotoğrafı veren mısır yargısı, imtiyazın bir legal siyasal aktörün eline geçmesine öfkeli.

Seçimin hemen ertesinde ekonomi, sağlık, eğitim, işsizlik ve yolsuzluk gibi bir yığın problemle karşı karşıya kalan yeni yönetimi düşmanlaştırarak psikolojik bir savaş yürüten eski rejimin bekçileri, gelinen süreçte Mursi"yi Mübarek"ten beter bir firavun olarak ilan etmiş durumdalar. Devrim sürecinde kendisiyle omuz omuza meydanlara çıkan Mursi"nin siyasi rakipleri Amr Musa, Muhammed el Baradey, Eymen Nur da benzer bir tutum içinde. Muhalifler kendilerince "ikinci bahar" olarak adlandırılabilecek bu süreçte herkesi –bilhassa orduyu- "tehlikenin" farkında olmaya davet ediyor.

Popülist söylemler etrafında toplanarak arkaik özlemler besleyen Mısır"ın seküler sınıfları, koltuk kavgası görüş alanının dışına çıkarılmak suretiyle, şeriatla ve elbette İranlaşmakla korkutuluyor. Hülasa Mısır müesses nizamı bildik bir senaryoyu sahneye koyuyor.

11 yıl önce
Son firavunun cesedi çürümemiş
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak