|
Ortodoks Enternasyonal

Yunanistan''daki sol grupların yoğun protestoları sonucunda Clinton''un bu ülkeye yapacağı ziyaret şimdilik ertelendi. "Güvenlik" gerekçesiyle de olsa kamu duyarlığını dikkate alan Yunan hükümetinin bu kararını olumlu bulmamak mümkün değil. İşlerin böyle yürümediği ülkelerde koskoca ABD Başkanının ziyaretine engel olacak herhangi bir kamu tepkisi düşünülemez. Demek ki Yunanistan o gibi ülkelerden değil.

Öte yandan, Yunan solunun ABD başkanına olan tepkisi konusunda hemen dolmuşa binmemekte fayda var. "Kapitalist dünyanın liderine karşı sosyalizm adına sokakları doldurdular" - bu gerçekten doğru mu ? Yunan solunun neyi temsil ettiğini incelemeden buna "layıkıyla" cevap veremeyiz. Yunan solu kendi içinde kiliseye karşı bir kültürü mü temsil ediyor ? Bunun için, Clinton''a karşı yürüyen kitleleri iyi incelemeliyiz. Orada, dindar insanları, hatta papazları bile bulacaksınız. Çünkü Batı dünyasında sol veya sosyalizm, otomatikman din karşıtlığı anlamına gelmiyor.

Tam tersine. Kalabalığın ellerinde taşıdığı bayraklardaki orak çekiç gibi sembolleri kazıyınca altından Ortodoks dünyanın işbirliği çıkıyor. Bu işbirliği, Avrupa solunu ve Sosyalist Enternasyonali bir hareket zemini olarak görüyor. Bosna''da insanlık dramı yaşanırken bu sol, "evrensel değerleri" değil, Ortodoks kardeşliğini düşünüyordu. Kosova''da da "ezilen Kosova halkları" umurlarında değildi. Oradaki din kardeşlerinin güvenliği ve Sırp hakimiyetinin devamından başka bir şey düşünmüyorlardı. Ne Kosova ne Bosna krizinde Yunanistan''dan, Ortodoks duyarlığından başka bir ses duymadık. Bunları suçlamak için söylemiyorum. Aksine bu ittifakı tabii bulduğumu ifade etmek istiyorum. Sovyet Rusya sonrasında yaşanan gelişmelerin, bölgedeki temel belirleyici faktörleri değiştirmediğini ifade etmek istiyorum.

Bunun küçük bir göstergesini bugünlerde yapılan Sosyalist Enternasyonal toplantısında yaşadık. Avrupa solunun toplandığı Enternasyonal''e CHP lideri Altan Öymen de katıldı. CHP''nin bu toplantılara niçin katıldığını bilemiyoruz. Siyasi bir partinin tercih hakkını kullanmasını normal buluyoruz. Ayrıca siyasi içerikli bir uluslar arası toplantıya katılmak, bir partinin tecrübesini artırabilir. Futbol takımlarının yabancı takımlarla hazırlık maçı yapması gibi bir şey. Fakat CHP sosyalist mi ? Hatta sol mu ? İşte bunun cevabını almak için de Enternasyonal iyi bir deneyim oldu. "Kıbrıs solu"nun temsilcisi söz alarak Türkiye aleyhine öyle şeyler söyledi ki işin "enternasyonal" bir tarafı kalmadı. Adam tamamen Ortodoks dünyanın temsilcisi olup çıktı. Altan Öymen, Türk solunu temsil etme duyguları içindeyken kendini birden oldukça "nasyonal" bir konunun içinde buldu. Aslında Rumların uluslararası bayrağı yine de gerçeği yansıtıyordu. Çünkü Rusya''nın liderliğindeki Ortodoks dünya ne de olsa çeşitli uluslardan meydana geliyordu. Oysa Öymen orada Türk dünyasını bile temsilen bulunmuyordu. Belli ki enternasyonalcilerin anladığı anlamda bir sol değildi. Peki CHP''nin orada ne işi vardı ? Yunanistan ve Kıbrıs''lı sosyalistlere Bosna, Kosova ve Çeçen halklarının uğradığı zulmü acaba anlatabilir miydi ? Bu "ezilen halklar" acaba halk değil miydi ? Eğer bu gibi hayati konular görüşülemiyorsa, enternasyonal toplantıları ne işe yarıyordu. ?

Tanıdığım Yunan solcularının, ulusal kültürleriyle barışık olduklarını ve milli davalarında her zaman yüzyılların içinden gelen birikime dayandıklarını gördüm. Bir diğer özellikleri, yerleşik bürokrasiye ve resmi kültüre karşı demokratik muhalefet geleneği içinde olmaları. Yani her zaman kişisel ve kurumsal özgürlükleri savunmaları.

Bizimkilerde durum tersine. Ulusal kültürle barışık değiller ve yerleşik bürokratik geleneğin gözbebeği durumundalar. Bu durumda kişisel veya kurumsal özgürlüklerin savunucusu olmalarını bekleyemeyiz. Aksine, demokrasiye kuşkuyla bakan ikinci dünya savaşı öncesi siyasi kültürünü temsil ediyorlar.

Bu halleriyle sosyalist enternasyonalde ne yapıyorlar bilemiyoruz. Ama Slav merkezli Ortodoks dünyanın buradaki "enternasyonal" duyguları çok iyi değerlendirdiği anlaşılıyor.


24 yıl önce
default-profile-img
Ortodoks Enternasyonal
Fırtınada yalnız kalmayın, kimseyi yalnız bırakmayın
Vefalı olmak ya da olmamak...
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm