|
CHP"ye de eşi başörtülü genel başkan yakışır

Türkiye"de kimse böyle bir ismin CHP ve MHP"nin ortak Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterileceğini beklemiyordu. Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam Konferansı Örgütünün 10 yıl boyunca genel sekreterliğini yapmış Kahire doğumlu Türk akademisyen.

Olaya CHP biri olarak bakarsanız ilk tepkiniz Aslı Aydıntaşbaş gibi olur; "Ekmeleddin İslamoğlu?? Valla mı?" Gerçekten o kitle açısından şok bir isim. Kişiliğinden dolayı değil, ilk defa duydukları biri olduğu için. Dün google de arama rekorları kırılırken, Ekmeleddin İhsanoğlu twitter da en çok konuşulan konu oldu.

İslam Ülkelerinin en önemli kuruluşu olan İKÖ"nün baş ismini CHP"nin adayı olması kim ne derse desin, eski CHP için sonun başlangıcıdır. Türkiye"de CHP"nin eski yapısının bir karşılığı olmadığının itirafıdır. Hem CHP hem MHP"nin en azından son birkaç seçimde yaşadıkları hezimetin doğru analizi yapılmış demektir. Bundan sonra bu toprakların genel inanç ve kültür değerlerine ters bir ismin ülke yönetiminde karşılığı olmadığının ifşasıdır, İhsanoğlu"nun adaylığı..Her ne kadar İhsanoğlu, yaptıkları ve yapmadıklarıyla duruşu net bir muhafazakar olmasa bile, görüntü itibariyle durum budur.

Önce Ekmeleddin İhsanoğlu"nu doğru analiz edip, sonra çatı adaylığında şansı ne olur sorusuna cevap arayalım. Türkiye açısından bölgemizde gelişen son yılın iki olayındaki tavrı İhsanoğlu için kırık notlar içerir. Mısır"da Tahrir"de başlayan özgürlük ve demokrasi talepleri sonucu Mübarek"in gidip, Mursi"nin gelmesine hiç sıcak bakmamıştır. Demokratik yollarla seçilmiş Mursi"nin askeri darbeyle derdest edilmesi ve yüzlerce İhvan mensubunu öldürten ve şuan Cumhurbaşkanı seçilen Sisi"den yana tavır alması, aslında kimin adamı olduğunun önemli işaretlerinden biridir. O günlerde masum insanlar Rabia"da katledilirken, İKÖ"dan en azından bir kınama bekleniyordu. Ne yazık ki bunu yapacak bir cesaret içinde bile olmadı İhsanoğlu. Muhtemelen, Londra ve Cidde bu konuda sıkı sıkı tenbihlemişti O"nu.

Diğer taraftan Suriye"de kendi halkına karşı katliam yapan Esed için söyledikleride unutulacak cinsten değildi. İç savaşın zirve yaptığı dönemde, muhaliflerin anlaşmaya en yakın olduğu zamanlardı. Bir aracı lazımdı. İhsanoğlu"nun devreye girmesi istendi. O"nun teklifi ise geçiş döneminde Esed"le devam edilmesi yönünde oldu.

Adaylık konusunda şimdiden konuşmak erken görülse bile, hemen hemen hiçbir şansı olmayan hem CHP hem MHP tabanının ne ismini ne pozisyonu hiç bilmediği bir isim. Sosyal demokrat değil, Türkiye"de doğmamış görev yaptığı sürede kendinden ve kurumundan bahsedilecek hiçbir önemli işe imza atamamış biri var karşımızda.

Peki neden CHP İhsanoğlu"nu önerdi, MHP"de kabul etti. Açıkçası Türkiye"de siyasete girmiş her iki partidende bir isim bulamadılar. Bırakın iki partiyi Ak Parti tabanını rahatsız edecek onlardan oy alabilecek muhafazakar duruşlu bir isim bulamadılar. Geçen hafta Abdüllatif Şener ismini ortaya attılar, geçer not alamadı. Diğer isimlerin hiç biri kabul görmedi. CHP ve MHP açısından 10 Ağustos"taki seçimin tek hedefi "Başbakan Erdoğan"ı seçtirmemek" üzerine kurulu olunca böyle bir tercih yapmak zorunda kaldılar. Ancak bahsettiğimiz gibi, İhsanoğllu Muhafakar görünümlü olabilir ancak, duruş ve icraatlar anlamında Ak Parti tabanını hiç etkilemez, oy alamaz.

Öyle görünüyor ki, Başbakan Erdoğan için Cumhurbaşkanlığı seçimleri 10 Ağustos"ta sonuçlanacak ikinci tura gerek kalmayacak gibi görünüyor.Muhalefetin muhafazakar aday tercihi belki doğru ama aslı varken taklidini kim ne yapsın…

10 yıl önce
CHP"ye de eşi başörtülü genel başkan yakışır
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle