|
Ben değil, Pele diyor

Dünya futbolunun efsane ismi Pele, “Christiano Ronaldo iyi bir performans göstermesine karşın, şu ana dek üst klas bir oyuncu olamadı. Asla bir Garrinchia değil. Garrinchia onun kadar çabuk olmamasına rağmen, daha seri çalımlar atabiliyordu. Genç yıldız Kaka ise dünya çapında bir yıldız. Kaka yeni Pele değil. Kendisini Cruyff''a benzetiyorum, Ronaldinho''yla beraber şu anda dünyanın en iyisi. Rooney ve Messi de iyi olmalarına rağmen tıpkı Ronaldo gibi günümüz futbolunda ikinci derece yıldız oyuncular arasında” diyor. İngiltere gibi kıran kırana mücadelenin yaşandığı bir ligde şampiyon olan Manchester United''ın vazgeçilmez oyuncusu ve aynı zamanda Ada''da yılın futbolcusu ödülünü kazanan Ronaldo, Pele''ye göre hala ikinci sınıf bir oyuncu. Futbolda zirveye yerleşmiş Pele''nin söylediği her kelimeye dikkat etmeliyiz. Eğer Pele böyle düşünüyorsa bir nedeni olmalı. Siyah İnci''nin Rooney için söylediklerine katılıyorum hatta eksik buluyorum. Benim futbol anlayışıma göre Rooney sıradan bir İngiliz oyuncusu. Çünkü sadece önüne atılan hızlı toplara koşabiliyor ve tek vuruş yapabiliyor. Bunun dışında fazlası yok. İngiltere''nin 3. Lig takımlarında dahi rahatlıkla böyle oyuncular bulabilirsiniz. İngiliz basının gazıyla dünya futbol piyasasına sürülmek istenen Rooney''i bir Kaka, bir Etoo''yla karşılaştırmak gerçekten haksızlık olur. Yine Getafe''ye Maradona vari attığı golle 1986''dan beri hafızalarımıza kazınan o muhteşem anı yeniden bizlere canlandıran Messi''yi dahi first-class olarak adlandırmayan Pele, acaba bizim büyük yıldızlarımızı görseydi neler söylerdi diye merak etmiyor değilim.

Tuncay iyi oyuncu, yıldız değil!

Türkiye''de inanılmaz bir suni futbol gündemi var. Herkes kendisini dev aynasında görüyor. Şu anda Türkiye''nin en büyük yıldızı olarak şampiyon Fenerbahçe ve Türkiye Milli Takımı''nın oyuncusu Tuncay Şanlı''yı görülüyor. Fenerbahçe''ye geldiği günden beri kendisine fazla birşey katamayan Tuncay, Pele''nin standartlarına göre ne kadar büyük bir yıldız? Artık ayaklarımızı yere basmanın zamanı geldi de geçiyor. Tuncay iyi bir oyuncu ama asla büyük bir yıldız değil. Zaten bu savruk oyunu, gol pozisyonlarındaki eksikliğiyle de dünya futbolunda çok büyük bir yere gelmesi mümkün görünmüyor. Ama ne var ki, zayıf ligimizde dahi zorlanan Fenerbahçe''nin en iyi oyuncusu olarak gönüllerde taht kuran Tuncay''ı liglerin bitmesine bir hafta kala Real Madrid''e, Milan''a, Barcelona''ya satmaya başladık bile. Şu bir gerçek ki gazete manşetleri liglerin başlamasına yakın bir süreye kadar bu suni memnunlukları sunmaya devam edecek ve sonrasında gerçeklere döneceğiz. Avrupa''da en çok yayın haklarından para verilen ve transferde yine hatırı sayılır paralar harcanan Türkiye Ligi''nde yıllardır futbol oynanmadığı nihayet spor yazarlarımız tarafından da son iki sezon dillendirilmeye başlandı. Böylesine kötü bir mücadelenin yaşandığı ligimizden zaten dünya çapında bir yıldız oyuncu çıkamanın çok zor olduğunu düşünüyorum. Sorun sadece Tuncay meselesi değil. Kendisi en azından hırsı ve bitmek bilmez enerjisiyle ülkemizdeki en iyi oyuncu. Yıldız oyuncular sadece son dakikada gol atıp maçları kazandıran oyuncular değildir. 34 haftalık sezonunun büyük bir bölümünü yüksek performansla tamamlayan ve kritik anlarda risk alan oyunculardır. Maalesef milyon dolarları cebe indiren ülkemizdeki sözde yıldız oyuncular, yıldız kaleciler izlenmeye ne kadar değer. Merak etmeyin ki, gerçek yıldız futbolcuların kalitesiz ve kötü olan ligimizi alt-üst etmesi pek de zor olmayacak.

Bu arada Pele''nin güzel saptamalarının yanı sıra kayırma yaptığını belirtemeden geçemeyeceğim. Çünkü dünya futboluna büyük bir yıldız olarak sunulan Robinho''nun bırakın ikinci sınıf, üçüncü sınıf bir futbolcu olduğu gerçeğini ve Real Madrid''in nasıl kazıklandığını söylememesini garipsedim. Zaten kendisini olur olmaz sürekli yere atan ve sahada bir uçurtma misali dolaşan bir oyuncunun yıldız olması zor. Kaka''ya bir parantez açmak gerek. Gol atıyor, attırıyor. Yani futbol adına herşeyi yapabiliyor. Kaka olmasaydı Milan, Şampiyonlar Ligi''nde finale yükselebilir miydi? Kesinlikle hayır. Son olarak şunu açıkça belirteyim ki, İngiliz futboluna anlamsız bir şekilde hayran olan Pele''nin Rooney''i dünya çapında görmemesi ise objektif değerlendirmeler yapmaya başladığının bir göstergesi.

17 yıl önce
Ben değil, Pele diyor
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset