|
Milan kupayı alır gerisi hikaye!

Şampiyonlar Ligi''nde yarı finalistler belli oldu. 3 İngiliz (Manchester United, Chelsea, Liverpool), 1 İtalyan (Milan). 2003''te Old Trafford''ta oynanan finalde Juventus''u penaltılarla geçerek kupaya uzanan Milan, bu kez aynı stada final vizesi almak için gidecek. İngilizler''e göre Milan, Avrupa''nın en tecrübeli olanı.

İstanbul''da Liverpool''a kaybettikleri kupa bence şanssızlıktı. Çünkü Milan hem kadro olarak hem de taktik olarak Liverpool''un çok ve çok üstünde bir takımdı. Hele ilk yarıdaki performans nasıl unutulur. İkinci yarıda ise Liverpool''un hem şansı iyi gitti, hem de Milan''ın afallaması maçı uzattı. Hele uzatmada Milan''ın kaçırdığı net gol pozisyonlarını hatırlarsak, Liverpool''un penaltı atışlarında kupayı alması futbolda ender yaşanacak sürprizlerden biriydi.

Şimdi Milan, Roma''ya 7 gol atan M. United''la eşleşti. Roma için bir parantez açayım. Altay''ı 10-1 yenerek Türk futboluna kara gün yaşatan Roma, yıllar sonra tarihi fark yiyerek bizim yaşadığımız acıyı bir nebze tatmış oldu. İşin ilginç yanı ise 49 yıldır Avrupa Kupaları''nda bir maçta 7 gol yiyen ilk İtalyan takımı oldu.

20 yıllık teknik direktörlük hayatında 1 kez mucizevi bir şekilde (1-0 geride oldukları maçı uzatmada attıkları 2 golle geçmişlerdi) Bayern Münih''i geçerek kupaya uzanan Alex Ferguson, emeklilik günlerine yaklaştığı bu dönemde aynı başarıyı tekrarlamak istiyor.

İtalya Ligi''ne eksi puanların yanı sıra formsuz başlayan ve lige havlu atan Milan''a karşı Manchester United birçok futbolseverin favorisi. Fakat unutulmasın ki, kupa kazanmak deneyim istiyor. İki takımı teraziye çıkarttığım zaman Milan, bana göre ağır basıyor. Milan, Maldini ve Nesta gibi Avrupa''nın en iyi savunmacılarına sahip. 2003''ten beri bu ikilinin birlikte oynaması bir avantaj. Maldini için bir kaç şey daha söylemek gerek. 38 yaşında olmasına rağmen, hiç aksamıyor. 1989, 1990, 1994 ve 2003''te kupayı avuçlarının arasında alması deneyimini ortaya koyuyor.

İddiamda biraz daha öteye gideyim. Milan, bu Manchester United''ı her iki maçta da yenerek eler.

Çünkü Avrupa Kupaları''nda büyük acemilikler yapan Ferguson''a karşı bir taktisyen olan Ancelotti''nin turu geçen taraf olması pek zor bir durum değil. Milan Asbaşkanı Adriano Galliani yarı finalleri “Tüm dünya İngiltere''ye karşı” diye özetlemiş. Orası doğru. 3 İngiliz bir 1 İtalyan olunca, tarafsız bir futbolsever İtalyan''ın yanında olacaktır.

Kupanın diğer ayağında yine bir Chelsea, Liverpool yarı finali. 2005''te Chelsea rakibine oranla iki maçta da üstün olmasına karşın, defansif bir oyun sergileyen Liverpool''a elenmişti. Liverpool''un Anfield''ta 1-0 kazandığı maçta attığı golde topun çizgiyi geçip geçmediği hala kafalarda soru işareti olarak duruyor.

Chelsea çok önemli bir rakip olan Valencia''yı eleyerek buraya geldi. Sabırlı oynuyorlar. Hücum hattında ise Ballack, Shevchenko, Drogba gibi silahları her an skoru değiştirebilecek nitelikte. Liverpool''un hocası Benitez “Ne oynayım ne de oynatayım” düşüncesini benimsemiş bir teknik adam. Chelsea''ye karşı yine aynı formatla çıkacağından eminim. Chelsea''nın bu kez turu geçeceğini düşünüyorum. Acaba turu geçmek Chelsea için zor olacak mı? Hiç sanmıyorum.

Final ise Atina''da. Milan bu şehre alışkın. Fabio Capello''yla Barcelona''yı 4-0 yenerek kupaya uzanmışlardı. 23 Mayıs''ta Atina''da Milan-Chelsea finalini izleyeceğimizden eminim. Sonuç ne mi olur? İtalya Ligi''nde iddiası kalmamış, sadece ve sadece Şampiyonlar Ligi''ni kazanmak için savaşan, Kaka gibi dünyanın en iyi orta saha ve hücum oyuncusuna sahip, Bayern Münih''i hem de Almanya''da rahat bir oyunla elemiş, sakin, deneyimli bir kadrosu olan ve Real Madrid''ten sonra Şampiyonlar Ligi''ni en çok kazanan Milan, şımarık, mağrur ama son derece iyi bir taktisyenin başında bulunduğu, İngiltere Ligi''nde haftalardır Manchester United''ı yakalamak için büyük enerji kaybetmiş, birkaç cephede savaşan (Federasyon Kupası''nda finale çıkarsa 19 Mayıs''ta Wembley''de final oynayacak), Avrupa Kupaları''nda pek deneyimi olmayan Chelsea''yi uzatmaya dahi bırakmadan 90 dakika içinde yenerek kupaya uzanır.

Eğer yanılırsam ve her iki ayakta da İngiliz takımları finale çıkarsa, bu bir ilk olmayacak. 2000''de İspanyol Real Madrid ve Valencia finalde karşılaşmış yine 2003''te Şampiyonlar Ligi''nin ilk kez penaltılara kaldığı İtalyanlar''ın kapıştığı Milan-Juventus finaline tanıklık etmiştik. İngilizler uzun bir aradan sonra ilk kez Şampiyonlar Ligi''nde bu kadar başarılı oldular. 1977-1984 arasında Liverpool, Nottingham Forest ve Aston Villa 7 sene üst üste kupayı müzelerine götürerek Avrupa futbolunu tekellerine almıştı. Ama İngiliz futbolu o dönemden bir hayli uzakta.

UEFA Kupası''nda ise bu kez 3 İspanyol yarı finalde. Sevilla, Osasuna, Espanyol tabelaya isimlerini yazdırdı. Werder Bremen ise İspanyollar''a karşı kupayı almak için savaşacak. Geçen yıl kupayı kazanan Sevilla''nın Osasuna''yı elemesi sürpriz olmaz. 1987''de UEFA Kupası finalinde evinde Leverkusen''ni 3-0 yenmesine karşın, rövanşta aynı skorla yenilen ve penaltılarla kupayı kaybeden Espanyol''un ise Werder Bremen''i elemesi düşük bir ihtimal. UEFA''da da Sevilla-Werder Bremen finali ufukta gözüküyor.

Merak etmeyin. Birçok spor yazarı gibi üç ihtimalli tahminler yaparak, “Ben demiştim” yorumları yapan bir yazar değilim. Bu nedenle fikirlerimi evirip çevirmeden yazdım. Bakalım haklı çıkacak mıyım?

17 yıl önce
Milan kupayı alır gerisi hikaye!
Eski Türkiye'yi savunanların yüzüne bu yazıyı nezaketle çarpın
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!