|
Ölümüne topa girmek

Futbol daima kadife ayakların güzellikler sergilediği bir oyun değil, zaman zaman aşırı sertliklerin yaşandığı hatta kasti ya da istem dışı atılan tekmeler sonrasında ayakların kırıldığı bir oyundur.

İngiltere''nin en ciddi gazeteleri arasında yer alan The Times önceki gün futbolu sert oynayan ve başarılı olan futbolcuların ismlerini yayınladı. Bu konu benim de bir hayli ilgimi çekti. Şöyle geçmişe bir dönüş yaparak bu futbolcuların isimlerini tek tek hatırlayalım.

Listenin hemen başında ''Bilbao Kasabı'' olarak ismini futbol tarihine yazdıran Andoni Goikoetxea var. Sahada keskin bir bıçak gibi dolaşan bu futbolcu bir dönem Barcelona''da forma giyen Diego Armando Maradona''ya attığı kasti tekme sonrasında ünlenmiş ve Arjantinli oyuncunun uzun bir süre sahalardan uzak kalmasına neden olmuştu.

Tabii ki sert oyuncu deyince ilk akıllara gelen futbolcuların başında İngiltere Milli Takımı''nın sol beki Stuart Pearce geliyordu. Adeta ölümüne savaşan bu oyuncu, kendisinin sert oynadığı yönündeki eleştirilere, “Siz gidin, alt liglerde oynanan futbola bakın. Esas kıran kırana mücadele oralarda yaşanıyor” diye cevap veriyor. Milan''a attığı kafa golüyle Marsilya''nın Avrupa Şampiyonu olmasını sağlayan Basile Boli, Barcelona''da büyük başarılar yakalayan ve Koeman''la birlikte defansta yer alan Miguel Angel Nadal listedeki isimlerden. Son Dünya Kupası''nda Zinedine Zidane''ı ettiği küfürle çileden çıkartan ve Cezayir asıllı oyuncudan kafa yiyen, İnter''in oynadığı her maçta aşırı sert bir futbol sergileyen Marco Materrazzi, Juventus ve İnter formalarıyla şampiyonluklar yaşayan forvet Zlatan İbrahimoviç de sabıkalılar arasında. Bir dönem sürekli dirseklerini kullanarak forvetlerin belası olan ve Real Madrid''te her türlü kupayı kazanmış ve kaptanlığını yapmış Fernando Hierro, Juventus''un uzun yıllar defanstaki güvencesi Paolo Montero, İskoç Duncan Ferguson, Arjantin''in efsanevi oyuncusu Daniel Passarella, Arsenal''deki uzun kariyerinden sonra İnter''e geçen Patrick Vieira, 1970''lerde forma giyen İtalyan Romeo Benetti, İngiliz Jack Charlton, Real Madrid''in unutulmaz golcüsü Ferenc Puskas, Manchester United''la özdeşleşmiş Bryan Robson, soyadı (kasap) anlamı gibi futbol oynayan Terry Butcher, bir dönem Liverpool''da fırtına gibi esen ve yine Galatasaray''ı çalıştıran Graeme Souness, yine Manchester United''ın hırçın İrlandalısı Roy Keane, İtalyanlar''ın gözdeleri Marco Tardelli, Giuseppe Bergomi, Claudio Gentile, Galli Vinny Jones diğer isimler olarak yer alıyor.

Türkiye Ligi''nde de çok başarılı olup ama aynı oranda sert futbol sergileyen oyuncular da hafızalarımızda. Mesela 1980''li yıllarda Fenerbahçe formasını giyen Abdülkerim, Beşiktaş''ın kemik beki Recep, Fenerbahçe''de en çok forma giyen oyuncuların başında yer alan ve yeni transfer edilen yabancı defans oyuncularını 2-3 hafta içinde kulübeye esir eden Müjdat, Trabzonspor''un unutulmaz stoperi Kemal, Galatasaraylı Yusuf ilk aklıma gelenler.

Tabii ki Türkiye''de oynayan bazı yabancılar da unutulmadı. Futbolu kafasıyla oynayan ancak sert futbolu benimseyen ve Trabzonspor''da forma giyerken Rıdvan Dilmen''in futbol hayatını bitiren Yesiç, Fenerbahçe''de oynadığı dönemde aldığı her topu tribüne gönderen ve rakiplere tekme tokat giren Wagenhaus listenin başında yer alabilir.

Her hareketi kırmızı kartı gerektiren Fenebahçe''de forma giymiş Johnson gibi bir çok yıldız da takımlarımızda yer aldı.

Hafızamı zorlayarak bu isimleri yazdım. Artık sıra sizde. Bu kez siz geçmişi şöyle bir gözden geçirin ve sert oyuncuları hatırlamaya çalışın. Bakalım benim yazmadığım oyuncuların dışında hangi yerli ve yabancı oyuncular aklınıza gelecek. Hadi kolay gelsin...

17 yıl önce
Ölümüne topa girmek
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’