|
Schumacher"in tekmesi

Futbol tarihinde atılan önemli goller kadar oyuncuların yaptıkları bazı bireysel hareketler de hafızalara kazınmıştır. Yıllar geçmesine karşın, her hangi bir maçta yaşanan benzer bir olay sonrasında hemen akıllara o tarihi hadiseler gelir.

İşte önceki gün benzer bir durum tekrarlandı. Newcastle''ın Juventus''u 2-0 yendiği maçta Juventus kalecisi Buffon, genç Caroll''a kasti bir şekilde girmesiyle birlikte tam anlamıyla ''dejavu'' yaşandı. Newcastle''ın hocası Allardyce, Buffon''un darbesi sonrasında “Bir anda Tony Schumacher''ın 1982 Dünya Kupası''nda Patric Battiston''a attığı tekmeyi hatırladım. Buffon''un ki de aynı şekilde acımasızcaydı” diyerek tepkisini gösterdi.

Evet ben de o anı çok iyi hatırlayanlardanım. Schumacher, Battiston''u kasti tekmesiyle komaya sokmuş, maçın Hollandalı hakemi Charles Corver, sanki hiçbir şey olmamış gibi oyunu aut atışıyla başlatmıştı. Schumacher''ın kırmızı kart görmemesi o dönem büyük tartışmalara neden olmuştu. Platin''in oksijen tüpüyle sahayı tert eden Battiston için söyledikleri hala akıllarda: “Battiston ölü gibiydi. Nabzı atmıyor ve yüzü bembeyazdı.”

Bir dönem Fenerbahçe''de de forma giyen Schumacher''in Schalke 04''te oynarken, 8-1 yenildikleri Bayern Münih maçı sonrasında kendisine tepki gösteren taraftarlara şortunu indirip kıçını göstermesi ayrı bir skandal olarak tarihe geçmişti.

Yine Manchester United''ta efsaneleşen Eric Cantona''nın Crystal Palace''la oynanan maçta kendisine ırkçı saldırılarda bulunan bir taraftara ''Kung Fu'' vuruşu yaparak attığı tekme unutulmayanlar arasında yer alıyor.

1996 Avrupa Şampiyonası''nda Almanya''nın İngiltere''yi penaltılarla elediği maç sonrasında son penaltıyı atıp takımına finali getiren Andreas Moller''in eliyle burnunu dikleştirerek İngilizler''in kibirliliklerini gösteren bir hareket yaparak bir süre sahada yürümesi komik bir görüntüydü.

1996 yılında İngiltere''nin Kolombiya''yla oynadığı hazırlık maçında Higiuta''nın takla atıp topuklarıyla gelen topu çelmesi inanılmazdı. Zaragoza-Sevilla maçının son dakikalarında iki oyuncunun boks yapması, Barcelona-Real Madrid maçında Figo''ya Barcelona taraftarı tarafından domuz kafası atılması, Gascoigne''nin kırmızı kartını düşüren hakeme, kartı yerden alıp kırmızı kart göstermesi ilginç olaylardı.

Futbolda futbolcuların birbirlerine kafa atmasına birçok kez şahit olduk, ancak Zidane''ın final maçında Materazzi''ye attığı kafa ve kırmızı kart görüp atılması hafızalara kazındı. Zidane''nın böylelikle futbolu cezalı olarak bitirmesi kendisi adına büyük bir talihsizlikti.

Türkiye''de de unutulmazlar var. Mesela Yesiç''in kasti olarak Rıdvan''a girmesi ve futbol hayatını bitirmesi, Pascal Nouma''nın şortunu indirmesi, Hagi''nin hakem Erol Ersoy''un ayağına basıp, yüzüne türkürmesi, 1980''lerde Fenerbahçe-Samsunspor maçında başta Müjdat olmak üzere bazı oyuncuların Samsunsporlu oyuncuları kramponlarını çıkartarak kovalaması ilk aklıma gelenler.

Yazımın başında da dediğim gibi dünyada birbirinden güzel goller atıldı ve unutulmadı. Özellikle 1988 yılı Avrupa Şampiyonası finalinde, Hollandalı Van Basten''ın Rus kaleci Dasaev''e fizik kurallarını alt-üst eden golü benim bir numaram olarak yer alıyor. Ama yaşanan ilginç olayların en az bu muhteşem gol kadar hatırlanacağı bir gerçek.

17 yıl önce
Schumacher"in tekmesi
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’