
Geçenlerde "BÜYÜK SKANDAL" başlıklı yazımız üzerine Atıcılık Federasyonu karıştı. Meğerse arı kovanına çomak sokmuşuz. Gazetecinin görevi kendisine gelen bilgi ve belgeleri araştırıp kamuoyunu aydınlatmaktır. Biz de bunu yaptık. Spordan Sorumlu Sayın Bakan ÖZAK''ın direktifleriyle GSGM Başmüfettişi İsmail SERT görevlendirilmiş. Ne için. Sadece Federasyon Başkanı Latif Aral ALİŞ''in Uluslararası Atıcılık Federasyonu ISSF''nin İstanbul''da düzenlediği Uluslararası Hakemliğe terfi seminerine ve sınavına katılıp katılmadığını soruşturuyor. Aldığı görev bu.
Peki aynı olayda başka usulsüzlük iddiası yok mu? Var. O dönem Atıcılık Federasyonu MHK başkanı olan Erhan TURKAY karar defterine 14 Ulusal Hakemin isimlerini belirliyor. Terfileri için seminere ve sınava katılımlarını sağlıyor. İşte ne oluyorsa bundan sonra oluyor. Seminerde 6 isim daha belirleniyor. Bunların da bir üst kademede Uluslararası Hakem Jüriliği için formlar dolduruluyor. Kimler. Latif Aral ALİŞ, Tayfun ANLAR, Melih AKBAŞOĞLU, İsmet ÖZTÜRK, Güngör TAŞÇIOĞLU ve Bahadır KUNACAV. Federasyonun web sitesinde (www.taf.gov.tr) 122 tane Aday, İl, Ulusal ve Uluslararası hakemin listede adı var (belgesi bizde). Yukarıdaki isimlerin ilk 5''i bu listede yok. Şimdi onlar Uluslararası Hakem Jürisi oldular. Nasıl oldular. Hak ederek mi oldular. İşte Bakan talimatıyla soruşturulması gereken ikinci husus ta budur.
Müfettiş bunu yürürlükte olan yönetmelik ve talimatlara göre soruşturmak zorundadır. Atıcılık ve Avcılık Hakem Yönetmeliği (06.08.1995 gün ve 22366 sayılı RG) hükümlerini GSGM Genel Müdürü yürütür. Bu yürürlükten kalkmış değildir. Ancak özerklikten sonra 25.04.2007 gün ve 7/1 sayı ile bu yönetmelik Atıcılık Federasyonu Hakem, Jüri ve Gözlemci talimatına bağlanmıştır. Uluslararası kurallarda bir yenilik varsa resmiyet kazanması için talimata eklenmesi gerekir. Mevcut yönetmelik ve talimata göre yapılan dört terfi usulsüzdür.
Bu usulsüzlük nedeniyle o dönemin MHK başkanı Erhan TURKAY istifa etmiştir. Başkan Aral ALİŞ''in bu seminer ve sınava katılmadığını da söylemektedir. Müfettiş SERT''in ifade alma yöntemini v e tutumunu taraflı bulduğu için ifade vermeyi reddetmiş ve tarafsız bir müfettişe ifade vereceğini beyan etmiştir. ISSF gözlemcisi Metin SERTOĞLU, formlar doldurulduğunda Başkan ALİŞ''in adının geçmediğini ve seminerde bulunmadığını ifade etmektedir. Peki bu durumu ISSF''ye rapor etmiş midir. İşte bu da ilginç. Yeni görevlendirilecek müfettiş bunu da soruşturmalıdır. İzmir Atıcılık İl Temsilcisi Melih AKBAŞOĞLU hakem olmadığını ve Başkan ALİŞ''e ters düşmemek için ifadesinde onun "seminer ve sınava katıldı" şeklinde YANLIŞ ifade verdiğini, biz dahil MHK başkanı, bazı kulüp başkanları ve abisine itiraf etmiştir. Uluslararası Jüriliğe terfi ettirilen diğer üç kişi ve Başkan ifadelerini "Başkan katıldı" diye verdiğine göre, Sayın Bakan ÖZAK''ın her iki hususu denetlemek üzere tarafsız bir müfettişi ataması kaçınılmazdır. Bazı Federasyon Başkanlarının kurullarında yer almayan kişilere Federasyon üyesi diye GRİ PASAPORT çıkartmak için uyguladıkları "sözde hizmet" yöntemlerine belge isteniyorsa, müfettiş bize de uğrayabilir..
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.