|
Uzun ince bir yol

Yenilikçi Hareket''in içine girdiği siyaset dünyasında alacağı uzun bir mesafe var. Uzun, ince ve de mayınlarla döşeli bir yolda ilerlemek zorundalar. Sürekli de yola yeni mayınlar döşeniyor.

Yenilikçilerin bu aşamada bir taraftan ülkeyi aydınlığa çıkaracak tutarlı işler ve doğru bir program ortaya koymaları gerekiyor; Türkiye''nin ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel gerçekleriyle uyumlu bir program, diğer taraftan da daha önce belirli ölçüde aynı kulvarda siyaset yapan dört kapatılmış partinin akibetine uğramamak için yönetici elitin hassasiyetini dikkate almaları. Egemen güçlerin hassasiyetlerini tahrik eden partilere ne yapıldığını artık hepimiz öğrendik. Ancak aynı zamanda bu konuda ölçüyü de kaçırmamak gerekiyor. Aksi halde geleneksel tabanın yüz çevirme tehlikesi var; Dimyat''a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deniyor buna.

Bunlar da yetmiyor; medyanın sorula sorula artık dinleyicide bıkkınlık uyandırmış beylik sorularına muhatap olmak ve uygun cevaplar vermek gerekiyor. Söz gelimi "Şeriata göre bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesine ne diyorsunuz?" sorusuna verilecek "ben tek eşlilikten yanayım" cevabı tatmin edici bulunmayabilir. Tek evlilikten dem vuran kimilerinin gönlünde yatan çok eşliliktir; hukuken ve fiilen tek eşliliği seks özgürlüğüne aykırı görürler.

"Hırsızların ellerini kesme uygulamasını başlatacak mısınız?" sorusuna da boş bulunup "hiç olur mu, büyüklerimizin elleri bu ülke için lazım" cevabı verilmemeli. "Faizi yasaklayacak mısınız?" sorusu da netameli. Yasaklayacağız, yahut faize en az gereksinim duyulan bir ekonomik model uygulayacağız deseniz rantiye, halihazırdaki düzen devam edecek deseniz bütün vergileri devletin faiz borçlarına giden halk darıltılmış olacak. Bu sorular ustalıklı bir biçimde savuşturuldu diyelim. Geride ülke için son derece acil ve mutlaka cevaplanması gereken daha bir yığın soru var; onların her birisine puan getirici cevaplar bulmak gerekecek. Alın acilen cevaplanması gerekli ve Yenilikçi Hareket''in ülkede uygulayacağı program için hayati önemde bir soru daha: "Kölelik ve cariyelik uygulaması konusunda Kuran''da yer alan ayetlere katılıyor musunuz?" Bütün bu soruları bir Radikal köşe yazarı sormuş ve de iyi etmiş. Esasen şu sıralarda Yenilikçilere sorulacak sorular tam da bunlar olmalı. Ya Yenilikçiler köleliği geri getirir, herkese ikinci bir eş alma mecburiyeti yüklerlerse?!

Görüldüğü gibi Yenilikçi Hareket''in işi zor. Sayısal güce mi önem versinler, siyasal güce mi? Onların da zaman zaman bu zorluklar karşısında bunaldıkları, kendilerini birilerine ve özellikle "öğretici" soruları yönelten medya mensuplarına beğendirme çabası içine girdikleri görülüyor. Belki şu sıralarda yapılmaması gereken en büyük yanlış bu. Çünkü Yenilikçi Hareketin içinden çıktığı kültürel ve sosyolojik taban belli. Vazgeçemeyecekleri, feda edemeyecekleri değerler var. Bu değerlerle birlikte oldukları, onları bütünüyle terketmedikleri sürece ağızlarıyla kuş tutsalar yine de belli çevrelere kendilerini kabul ettiremezler. O halde hiç böyle bir çaba içine girmemek en iyisi.

Yenilikçilerin uzun, ince ve mayınlı yolda ilerleyişlerini hep birlikte izleyeceğiz.

23 yıl önce
Uzun ince bir yol
Dolara alternatif olabilir mi? (3)
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!