|
Yeni bir umut!

Bilim kurgunun klasiklerinden Star Wars''ın beni en çok etkileyen bölümüdür. A New Hope yani yeni bir umut isimli serinin dördüncü filminde ana karakter Luke Skywalker, İmparatorluk''tan kurtuluş için yeni bir umut olarak öne çıkar. Küresel kriz imparatorluğu, sınırlarını genişletmeye çalışırken, sektörün yeni umudu Ankara oldu.

Bu konuya geçmeden önce rakamlara bir göz atmakta yarar var. Küresel çalkantının yol açtığı durgunlukla ilgili haftanın son günü önemli veriler açıklandı. Bunlardan ilki Otomotiv Sanayicileri Derneği''nin ocak ayına ilişkin aylık üretim bilgileri diğeri ise Avrupa''daki otomobil satışlarına ilişkin verilerdi. İçerideki rakamla dışarıdaki rakamın birbiriyle paralel olduğunu söyleyebiliriz. İçerde üretim yüzde 60''tan fazla düştü. Avrupa''daki satışlar da yüzde 27 azaldı. Türkiye ihracatının ana kalemi otomotiv üretimindeki bu düşüş, artık başta Avrupa Birliği olmak üzere, Rusya, Almanya ve İspanya''ya ihracat gerçekleştiremediğimiz anlamına geliyor. Üretimin olmayışı, firmaların yaşadığı stok eritme sıkıntısına da işaret ediyor.

30 MADDELİK KURTULUş PLANI

Ancak buna rağmen iyi gelişmeler de yok değil. Dünkü sektör haberimizde otomotivcilerin Sanayi ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik''e 30 maddeden oluşan bir çözüm listesi sunduğunu belirtmiştik. Görünen o ki, artık bıçak kemiğe dayandı ve Ankara''nın yolları aşındırılmaya başlandı. şimdi Bakanlık''tan gelecek habere odaklanıldı. Daha önce belirttiğimiz gibi sessiz bekleyiş sürüyor. Bu ses-sizliğin olumlu bir haberle bozulmasını diliyoruz. Moralleri yükselten bir diğer haber de Kocaeli''den… Türkiye''nin en önemli üreticilerinden Ford Otosan, otomotiv sektörünün anavatanı olarak kabul edilen Amerika''ya 30 bin Connect gönderileceğini duyurdu. Kocaeli''nden çıkan Transit Connect''ler şimdi Kuzey Amerika''nın KOBİ''lerine hizmet edecek.

TASARRUF TAKTİKLERİ

Sektörü bir kenara bırakıp biraz da tasarruflu araç nasıl kullanılır ona değinelim. Benzin ve yakıttaki yüksek maliyet bir çoğumuz için artık dayanılması güç noktaya geldi. Avek Otomotiv Genel Müdürü Hakan Çakır, 10 maddeden oluşan bir tasarruf paketi hazırlamış. İşte o pakette yer alan tasarruflu araç kullanma tüyoları; Agresif sürüşten kaçının, fazla yük taşımayın, depo tam dolu olmasın, yüksek viteste sürün, yüksek hızdan kaçının, hava filtreleri temiz olsun, lastik basıncına dikkat edin, gereksiz rölantiden kaçının, klimayı az kullanın, motorda doğru yağı tercih edin.

15 yıl önce
Yeni bir umut!
Düşmanlaştırmayan bir siyaset dili inşa etmek…
Devlet memurlarının kafalarını karıştırma sanatı
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’