|
Agah Özgüç"ten açıklama geldi

20 Haziran 2001 tarihli "CIA, Türk magazincileri kullandı mı?" başlıklı yazıma, ünlü sinema yazarı ve eleştirmen Agah Özgüç''ten açıklama geldi.

1980''den önce İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş''i koltuğundan eden skandalın baş kahramanı Aynur Aydan, Kanal D''de yayımlanan "Teke Tek" adlı tartışma programında "Hafta Sonu" gazetesi ile anlaşarak Güneş''in fotoğraflarını çektirttiğini itiraf etmiş, Agah Özgüç''le Tarık (Aktuğ) adlı bir magazin muhabirinin adını zikretmişti.

Mahir Kaynak, gazeteci Cüneyt Arcayürek''e verdiği mülakatta, Güneş olayının "komplo" olduğunu, bunu da CIA veya MOSSAD''ın gerçekleştirmiş olabileceğini söylüyordu.

Mezkur yazıda, "Güneş''in düşürülmesi komploysa, Türk magazincilerinin olaydaki rolü neydi?" diye sormuş, Aynur Aydan ve adı geçen şahısların açıklama yapmaları gerektiğini yazmıştım.

Agah Özgüç beni aradı ve "Olay, sizin yazdığınız gibi cereyan etmemiştir" dedi.

O sıra "Hafta Sonu" gazetesinde çalışmadığını söyleyen Özgüç, gönderdiği açıklamada, bir bölümüne tanık olduğu olayın nasıl gerçekleştiğini anlattı.

Agah Bey''e, gösterdiği hassasiyetten dolayı "özellikle" teşekkür ediyorum. Aradan 22 yıl geçmiş olsa da, gerçekler "saklı" kalmıyor gördüğünüz gibi.

Okuyalım:

Bir dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş''le sinema oyuncusu Aynur Aydan ilişkisinin basına yansıması olayı özetle şöyle gelişmiştir:

Sanıyorum ara seçimin yaklaştığı günlerden biriydi.

Yıl 1979...

O yıllarda Berhan Devekuşoğlu''nun sahibi olduğu haftalık bir gazetede çalışıyordum. Bir tanıtım kokteyli nedeniyle görevli olarak gittiğim Hilton Oteli''nde Aynur Aydan''la karşılaştım. Asansörden iniyordu.

"Ne o, burada mı kalıyorsun?" diye sorduğumda, bana şunları söylediğini anımsıyorum:

"Bakan Hasan Fehmi Güneş''le buluşuyorum. Aman, seni korumaları benimle görmesin..."

Aynur Aydan''ın bu olayı açıklamasının amacı gayet açıktı. Haber yapmamı ve bu olayı ilk kez benim patlatmamı istiyordu. Sözümona bana kıyak yapacaktı. Ne var ki ben, bu kullanım biçiminin ahlâk açısından yanlış olduğunu, başının derde gireceğini, bu nedenle de kimseye bir şey söylememesi için onu uyardım.

Tersini düşünmüş olsaydım, bu olayı ilk kez ben, çalıştığım yayın organında haber yapabilirdim.

Skandal yaratma konusunda benden umudunu kesince, bu kez diğer gazeteci dostlarını devreye sokmuş.

Bir süre sonra, rahmetli Çetin Emeç''in yazıişleri müdürlüğünü yaptığı "Hafta Sonu" gazetesinin 41. sayısında (5 Ekim 1979) "Bakan Bey''i yakaladık" başlığıyla ilk kez bu olay basına yansımış oluyordu.

Aynur Aydan''ın Beşiktaş Barbaros Bulvarı''ndaki evinde Hasan Fehmi Güneş''i yakalayanlar da ben değil, haberde imzaları olan Hafta Sonu muhabirleri Tarık Aktuğ ile Ünal Kısal''dır.

Aynur Aydan haber verince, onlar da bir gazeteci olarak görevlerini yerine getirmişlerdir kuşkusuz. Kaldı ki, benim Aynur Aydan''ı Hilton Oteli''nde görmemin dışında bu olayla hiçbir ilgim yoktur.

Aynur Aydan''ın 22 yıl sonra yeniden gündeme getirmeye çalıştığı, özellikle de adımın geçtiği olayın gerçek yüzü budur.

Agah Özgüç''ten açıklama geldi

23 yıl önce
Agah Özgüç"ten açıklama geldi
Ast emir kuludur, irade üsttedir
Bu başarı hepimizin
Bin Kayrevan’dan bir Kayrevan’a
Herkeste bir ‘ben’ var, bir de ‘gerçeklik’…
Yatırım grevi