|
Ağustos ayı olumlu başladı

Ağustos ayı, geçen haftalarda yaşanmaya başlanan coşkunun hız kaybetmesine rağmen sürdüğü ve bu kez kendini gelişmekte olan piyasalardan ziyade gelişmiş piyasalarda hissettirdiği bir hafta ile açıldı.

Temmuz ayının iyi geçmiş olması, ABD büyüme oranının düşük çıkması (aslında özel harcamalar daha önceki artı değerinden eksiye indi, ama farkı net ihracat ile kamu harcamaları kapattı), şirket kârlarının iyi çıkması ve üretim ve siparişlerle ilgili olumlu haberler, gelişmiş piyasaları yukarı çekti. Emtia fiyatlarındaki artışların yaradığı sektörler ve enerji şirketleri ile bankaların başını çektiği ralli ile Kasım''dan bu yana ilk kez S&P-500, 1000 seviyesinin üzerine çıktı. Londra borsası ise iki büyük İngiliz bankası, HSBC ve Barclays''in kâr açıklamaları ve Temmuz''da sanayi sektörü alımlarının arttığı anket verisi ile sadece Pazartesi günü % 1,6 artarak haftayı % 2,7''lik bir performansla kapattı. Gelişmiş piyasalardan bir tek Tokyo, önceki haftaki önemli yükselişin verdiği bir rehavet ve diğer Asya ülkelerindeki düşüşlerin de etkisi ile haftalık bazda % 0,5 gibi oldukça mütevazi bir performans sergiledi.

Hafta içinde oldukça müspet haberlerin gelişinin, bu gelişmelerde etkili olduğu gözleniyor. ABD''de işsizlik oranı Temmuz ayında % 9,4''e gerilemiş görülüyor. İngiltere sanayi üretimi Haziran''da aylık bazda % 0,5 artmış. Bu hâlâ çok düşük olsa da, 2007''den bu yana aylık bazda ilk pozitif gelişme. ABD''de ISM hizmet endeksi Haziran ayında düşmüş olsa da, imalat endeksi artmaya devam etmiş.

Ancak tüm bu veriler, düzelmenin yaygın ve etkili olduğunu göstermiyor. ABD''de işsizlik sayılarının düştüğü doğru, ama mevsimsel olarak yaz ayları işsizlik oranının ve işsizlik başvurularının azaldığı dönemler olduğu hatırlamak gerekiyor. Bu çerçevede 12 aylık hareketli ortalamalarda henüz bir düzelme gözükmüyor. ABD''de kişisel harcamalar ve aylık gelir, Nisan ve Mayıs aylarında sergilediği düzelmenin ardından, Haziran ayında ciddi bir düşüş kaydetmiş gözüküyor. Bununla birlikte temel ihtiyaç malzemelerine yönelik harcamaların artmaya devam ettiği, bu sebeple kısıntının büyük ölçüde daha lüks kalemlerde yapıldığı görülüyor. Öte yandan Avrupa Birliği perakende satışlar Nisan ve Mayıs aylarında sergilediği artışı müteakip Haziran ayında gerileme kaydettiği açıklandı. Bölge genelinde düşüşlerin özellikle Doğu Avrupa''da etkili olduğu gözleniyor.

Buna rağmen geçen haftanın en çok yükselen borsalarının yine Doğu Avrupa''da olduğu gözlendi. Öte yandan en çok değer kaybeden borsaların ise Asya''da yoğunlaştığı anlaşılıyor. Böyle bir haftada, Türkiye''deki piyasalar da önceki haftalarda gösterdiği performansı devam ettirdi. İMKB, Pazartesi günü % 4''ün üzerinde yükseldi, ancak ivme Salı günü dağıldı ve yerini Çarşamba günkü % 2''lik düşüşe bıraktı. Bununla birlikte borsamız, Perşembe günkü yatay seyrin ardından Cuma günü % 2''lik bir artış kaydederek haftayı % 5''lik bir artışla kapattı. Önceki yükselişlerin sürükleyicisi bankalar, borsanın yükseldiği Pazartesi ve Cuma günleri İMKB-100''den daha iyi bir performans sergilemiş olsa da, diğer günler kaydettikleri kayıplarla haftayı % 4''ün altında bir artışla kapattı. Böylece bankalar yükselişlerde borsanın lokomotifi olmaya devam ederken, düşüşlerde borsanın bankalara rağmen kendi direncini ortaya koyduğu gözlendi.

Dün açıklanan sanayi üretim endeksindeki aylık düzelme (yıldan yıla düşüş devam ediyor olsa da), olumlu atmosferin devam edebileceği sinyalini veriyor. Her halükârda, sıkıntılı geçeceğini öngördüğümüz yaz aylarının sonuna doğru ilerlerken yaşanan gelişmeler, karamsarlığımızın aşırı kaldığını gösteriyor. Zira Eylül ayından itibaren başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada yaşanacak olan iktisadi gelişmeler, 2008''in aynı dönemleriyle kıyaslanacağından, baz etkisi sebebiyle şimdiye kadar oluşmuş olan olumlu havayı bozmayacaktır. Bununla birlikte gelişmeleri, baz etkisini bir kenara koyarak okumak gerekliliği daha bir ön planda olacak. Çünkü ancak bu tür bir tahlil, iktisadi düzelmenin 2010 yılındaki seyri üzerine bize makul bir ipucu sağlayacaktır.

15 yıl önce
default-profile-img
Ağustos ayı olumlu başladı
‘Beşikten mezara kadar ilim’
Sarhoştum, hatırlamıyorum
Suçlu kim?
Vergi artışı yerine yapılacaklar
Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar..