|
Alt yapı devrimi

Türkiye''de yetmişten sonra neden “büyük şair” çıkmadığını merak eden çok.

Çıkmaz.

Çıkamaz.

Çünkü ülkemizde “has edebiyat”ın bir kıymet-i harbiyesi kalmadı. (Meydan birkaç “popüler” yazara kaldı) Çünkü “görsel medya”, çünkü “sosyal medya” öne geçti. “Test usulü” ilk ve orta öğrenimi çökertmiştir. Bu süre içinde tek kitap okumadan lise bitirenler var.

Bu tıpkı televizyonun gelmesi ile radyonun pabucunun dama atılması gibidir. Hani bir söz vardır bilirsiniz “alt yapı üst yapıyı belirler.” Bu söz her yer ve zaman için doğru değildir belki ama pek çok şeyi izah etmemize de yarar.

İngiltere Milli Takımı Teknik Direktörü Capello, kadrosunda beş Türk kökenli oyuncu bulunduran Alman Milli Takımı''nı örnek göstererek, “Almanya için oynayan oyuncular Türkiye için oynasaydı, Türkiye çok daha iyi bir performans gösterebilirdi” demiş. Bu Türk kökenli çocuklar Almanya''da yetişiyor. Son yıllarda Süper Ligimizde ne kadar göz dolduran, dikkat çeken futbolcu varsa, bakıyorsunuz Almanya''dan gelmiş.

Bu hususa dikkat etmek gerekmiyor mu?

Neden Almanlar alt yapıdan iyi futbolcu çıkarabiliyor da; yetmiş milyonluk Türkiye bunu yapamıyor?

Soru budur, problem buradadır. İşe buradan başlamak lazımdır.

Efendim tesisleri falan ileri sürmeyelim. Günümüz Türkiyesi''nde artık çamur sahada kimse futbol oynamıyor. En ücra yerlerde bile çim saha var. Malzeme dersen en iyisinden. TOKİ Malatya''dan başlamak üzere doğu illerine görkemli stadlar yapacak. Yani bunlar yoluna girebilir. İstisnai olarak Sivas bir sezon zirveye oynayabilir. Arda gibi birkaç kabiliyet çıkararak Avrupa''ya gönderebiliriz. Bunlar örnek olmamalı.

Bakınız hocalar ne diyor: “Bir sol bek arıyoruz, Türkiye''de bulamıyoruz”. Sonra gelsin adı-sanı duyulmamış yabancılar, dökülsün paralar. Yönetim-İdare-Üretim bu mudur? Yoksa Guti misali âhı gitmiş, vahı kalmış, tekaüte ayrılmış eski şöhretleri davul zurna ile ülkeye getirip göze girmek mi?

Türkiye nasıl-deprem korkusuyla da olsa- bir “kentsel dönüşüm” hamlesine kalkışmış ise; kulüplerimiz de bir “alt yapı devrimi”ne girişmelidir. Ülke genç kabiliyetler ile dolup taşmalıdır. Milli Takım ve kulüplerimiz ancak böyle güçlenir. Almanya''da pişsin, Türkiye''de düşsün; bu size ağır gelmiyor mu? Orada ve tüm Avrupa''da üç milyon nüfusumuz var. Bunlar arasında yetişen Real Madrid''de oynayan kardeşlerimiz var. Bu size garip gelmiyor mu?

Bizde bir eksiklik yok mu?

12 yıl önce
Alt yapı devrimi
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset