|
Erbakan-Karadayı ve "Nereden Nereye"

Hafta sonuna Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu''nun açıklamaları ve bu açıklamaların yankılarıyla girdik. Gerçi "bedelli askerlik" konusu, pekçok aileyi yakından ilgilendirdiği için ilk anda kendisine gündemde ön sıralarda yer buldu. Ancak gündemin devamı, Kıvrıkoğlu''nun diğer sözleri üzerinde ilerleyecek gibi görünüyor.

Genelkurmay Başkanı''nın önceki gün bazı gazetelere yaptığı açıklamalarda da belirginleştiği gibi, Refah Partisi''nin kapatılması ve sonrasında ortaya çıkan süreç Türkiye''de şu veya bu şekilde bir "dönüm noktası" kabul ediliyor. Ancak nasıl tanımlanırsa tanımlansın, "planlanan" ile "gerçekleşen" arasında ciddi farklar ortaya çıkıyor.

Necmettin Erbakan''ın siyaset dışı bırakılmasının Türkiye''deki siyasi dengeleri nasıl etkileyeceği, yasaklı olduğu günden itibaren tartışma konusu oldu. Türkiye''deki siyasi yasak geleneğinin her zaman önemli bir ismi olan ve her defasında biraz daha güçlenerek geri dönen Erbakan''ın, bu defaki siyasi yasağında durum hayli ilginç. Tahkim pazarlığının ardından, ağırlık kazanan hukuki yorumla "bağımsız aday olma" hakkını elde etti Erbakan. Ancak siyasi yasak kıskacının diğer unsuru, en azından ihtimal olarak yakasını henüz bırakmış değil. Bu nedenle hafta içinde Cumhurbaşkanı''nın veto ettiği af yasasının nihai sonucunu beklemek durumunda.

Siyasi yasaklı olmak, elbette siyasetin dışında kalmakla eşanlamlı değil. Böyle bir konumun mümkün olmadığını herkes biliyor zaten. Erbakan da ister Ankara''da olsun, ister Altınoluk''ta, kendi düşüncelerini ifade ediyor. Mevcut politikalara eleştiriler getiriyor.

Geçtiğimiz hafta Erbakan''ın tatilini geçirdiği Altınoluk''ta bir konuğu vardı. Yaklaşık 6 saat süren bu görüşmede, Refahyol döneminden son gelişmelere kadar çok geniş bir alanda karşılıklı değerlendirmeler yapıldı. Erbakan, konuğuna son derece önemli bir görüşmesinden sözetti. Biz de size onu aktarmak istiyoruz.

28 Şubat''ın ardından iyiden iyiye hız kazanan süreç, önce Refahyol hükümetini gönderdi, ardından RP''yi kapatarak, Erbakan başta olmak üzere bazı yöneticilerine siyasi yasak getirdi. Bu süreçte askerler önemli bir rol oynadılar.

İşte o günlerde, Refahyol hükümetinin gidişinin ardından RP lideri Erbakan, önemli bir adım attı ve dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ile görüştü. Bu ilginç görüşmeye Hoca, her zaman olduğu gibi elinde dosyalar ve dökümanlarla gitti. Karadayı''ya "Nereden Nereye" başlıklı bir kitap hediye etti Erbakan. Bu çalışmada, Refahyol dönemindeki ekonomik politikalar, tablolar, faizdeki gelişmeler, havuz sistemi, dış borçlar; daha önceki dönemlerle kıyaslanarak anlatılıyordu.

Erbakan Hoca, bu görüşmesini Altınoluk''taki konuğuna anlatırken, görüşme sonrasıyla ilgili yorumunu da şu cümlelerle ifade etti. "İşte ondan sonra bize olan husumetleri geçti."

Önümüzdeki günler, "Siyasetin Erbakan''dan uzak kalmasının pek de kolay olmadığı"nı ortaya koyacak. İlginç notlar aktarmaya devam edeceğiz.


25 yıl önce
Erbakan-Karadayı ve "Nereden Nereye"
Yaralı coğrafyalarımızı konuşmaya daha yeni başlıyoruz
Sosyal Çürüme Yazıları 7: Dedelerden himmet umma cumhuriyeti
Paket iyi de ‘kampanya’ nerede?..
KDV artışının KDV indiriminden daha çok alkış aldığı ülke
Arapça tabelalar ve yeni CHP