|
Hastalar ve böcekler

Tahkimin Meclis''ten geçişiyle birlikte yapılan yorumlardan en açıklayıcı olanı kuşkusuz "devletçiliğin tarihe karışması." Başka bir deyişle bundan sonra son derece hızlı bir özelleştirme seyri izleyeceğiz.

Türkiye''de belki de Attila İlhan''ın dediği gibi "Halk istemediği ve Sümerbank ürünlerini bağrına bastığı için" özelleştirme yapılamadı bugüne kadar. Ama artık "sistem"e tam üye olma süreci kaçınılmaz görünüyor.

Özelleştirme deyince en önemli sektörlerden birisi "sağlık". Bu devasa alanda nasıl bir özelleştirme politikası izlenecek ve inanılmaz rakamlardaki pastan kimler pay alacak? Bu soruların cevabı da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Mesela Cumhurbaşkanı''na yakınlığı ile tanınan bir büyük sermaye grubu bu konuda çok büyük yatırım hazırlıkları yaptı. Hatta bu işin yurtdışına kadar uzanan bir "hastane zinciri" oluşturması için de çalışmalarını sürdürüyor. Bir de bu işin "Ömrünün son günlerini yaşayan bir Devlet Başkanı''nı tedavi etmek gibi" son derece insani(!) bir yanı olduğu da konuşuluyor sağlık sektöründe.

Peki tüm bunlar, mesela Ankara''nın ortasında bir hastanede böcekler ilaçlanırken hastaların zehirlenmesini engellyecek mi ?

İşte size özelleştirme öncesi inanılmaz bir hastane öyküsü.

Ankara''nın son derece önemli bir alanda hizmet veren hastanelerinden birisi. Tarih 13 Ağustos 1999 Cuma.

Bir iki istisna dışında, hastanelerimizin neredeyse en fazla kadro istihdam edilen personeli sayılan "haşerat"ın temizliği için ilaçlama yapılacaktır.

Akşam saatlerinde yapılan ilaçlama için, her nedense hastane yetkilileri hastaların odalarından çıkmalarına gerek görmezler ve tüm hastane bu şekilde ilaçlanır.

Kısa bir süre sonra hastaların önemli bir bölümünde zehirlenme emareleri görülür. Ama hastanemizin bu sorun için de son derece pratik bir çözümü vardır. Hastalar birer ikişer bahçeye çıkarılır. Kimi çimlerin üzerine yatılır, kimisi orada acı içinde kıvranır. Neyse ki bu inanılmaz ilaçlama hadisesi, önemli bir bölümünün sayılı dakikaları olan hastalardan herhangi birisi, büyük bir zarar görmeden sonuçlanır.

Şimdi böceklerle bilikte ilaçlanan hastalar, her fırsatta kamuoyunun önünde gösteri yapmayı seven Sağlık Bakanı Osman Durmuş''a soruyorlar: "Hastalığımız gereği ömrümüzün son demlerini yaşadığımız için mi böyle bir muamaleye maruz kalıyoruz? Yoksa sizinle birlikte sağlık politikamızda ortaya çıkan yeniliklerden birisi böceklerle insanların birlikte ilaçlanması mı?"

Oktar Babuna ve lösemili hastalar için toplanan kan örnekleri konusunda "millî" söylemiyle ortalığa fermanlar yağdırıp, halen ne yapmak istediğini Türkiye kamuoyuna anlatamayan Bakan Osman Durmuş, bakalım böceklerle hastaları ayrı kategorilerde değerlendiren bir tepki gösterecek mi?

Hastanenin adını merak eder ve lütfedip ararlarsa bizden öğrenebilirler.


25 yıl önce
Hastalar ve böcekler
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı