|
Akıl toplumundan gönül toplumuna

Akıl toplumu, dünyanın sınırlı kaynaklarıyla, insanların sınırsız isteklerini karşılamak için, dünyayı bir Cennet''e çevirmekten daha çok bir Cehennem''e çevirdi. Akıl toplumunun “insan uyur sermaye uyumaz” diyen, paradan para kazanma yöntemleri, bütün dünyayı, herkesin kısa yoldan zengin olmaya çalıştığı, büyük bir “Las Vegas”a dönüştürdü. Dünyanın neresinde olursa olsun, her ülkenin, her kenti, büyük kentin uzantısı, küçük LasVegas''lardır.

*

Las Vegas''ların en güçlü, en etkili oyuncuları bankalardır. Onlar ürün ve hizmet üretiminde, hiçbir risk yüklenmeden, büyütülen katma değerden, en büyük payı alırlar. Onların işi para ticaretidir. Alırken kazandıkları gibi, satarken de kazanırlar. Bankalar ve onların türevleri olan kuruluşlar, akıl toplumunun odak noktasını oluştururlar ve kendileri için iyi olanın, dünya için de iyi olduğunu düşünürler.

*

Akıl toplumunda, bütün bilimlerin ana işlevi, insanların karınlarını değil, gözlerini doyurmak için, yeni yöntemler, geliştirmektir. Akıl toplumunun oluşturduğu, ekonomik, siyasal ve kültürel hayatta, belirleyici olan etik değerlerden önce yasal sınırlardır. İnsanların her alanda verdikleri kararlarda, etik ya da etik dışı olmak değil, yasal ya da yasa dışı olmak önemlidir. Açgözlülük herkes için, hem iyidir, hem de yasaldır.

*

Dünyanın yaşanır kılınabilmesi için, akıl toplumunun gönül toplumuna dönüşmesi gerekir. Gönül toplumunda insanların gözlerinin değil, karınlarının doyurulmasına önem verilir. Akıl toplumu açgözlülüğe odaklanırken, gönül toplumu tokgözlülüğe odaklanır. Akıl toplumunda matematiksel zeka öncelikliyken, gönül toplumunda duygusal zeka önceliklidir. Gönül toplumunda, insanların akılları başlarından önce gönüllerindedir.

*

Akıl toplumunda insanlar öylesine açgözlüdürler ki, yatırmı yaptıkları her finansal varlığın, kısa zamanda binlerce kat değer kazanmasını isterler. Döviz kurları ve borsa endeksleriyle beslenen açgözlülük, gözleri hiç doymayan insanların ya kazanırsın ya da kaybedersin oyunları, bütün dünyadan oyuncular buluyor. Dünyanın her yerinde insanlar, kısa yoldan, büyük kazançlar elde etme rüyaları görüyorlar.

*

Akıl toplumunun öncüleri, dünyada en yüksek gelirliler gibi, yaşamanın peşinden koşarlarken, gönül toplumunun gönüllüleriyse, dünyanın en düşük gelirlileri gibi yaşamaya özen gösterirler. Akıl toplumunu açgözlüler ayakta tutarlarken, gönül toplumunu da tokgözlüler güç kazandırırlar. Akıl toplumunun canlılığı eşitsizleri büyütmesinden, gönül toplumunun canlılığı ise, eşitsizlikleri küçültmesinden kaynaklanır.

*

Bir ülkede aşırı zenginlik ve aşırı yoksulluk yoksa, bu başarı, o ülkenin akıl toplumundan daha çok gönül toplumu olma yolunda olduğunu gösterir.

*

Bütün dünyada akıl toplumunun güneşi batarken, gönül toplumunun güneşi doğuyor.

*

Gönül toplumundan önce akıl toplumu gelir.

13 yıl önce
Akıl toplumundan gönül toplumuna
Kara dinlilerle milletin savaşı
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir