|
Tüketicinin zaferi alkışlanır

Ülkemizde tüketici haklarının hayata geçmesi yönünden gelişmeler umut veriyor. Yalnızca bir gazete köşe yazarı olarak değil, daha önemlisi bir tüketici olarak huzur doluyor içim.

Tüketici Kanunu''nun yürürlüğe girmesinin üzerinden 6 yıl geçti ve nihayet tüketici mahkemeleri kuruldu. Adalet Bakanlığı''ndan gelen açıklama doğrultusunda; Ankara, İstanbul ve İzmir''de birer tüketici mahkemesi kurularak hakim atandığını duyurmuştum.

Bu mahkemelerin diğer illerde de kurulduğunu, üstelik tek hakim yerine birkaç hakim atandığını haber vereceğim günlerin de yakın olduğunu hissediyorum. Mesela, Yeni Şafak okurlarının haksızlıkları sineye çekmeyerek yetkilileri buna yönlendireceğini biliyorum. Tamamiyle konuya adapte ihtisas mahkemelerinin kurulması sadece tüketicinin işine yaramayacak.

Aynı zamanda tüketicilerin belki rakamı düşük ancak yaygın şikayet konularını çözüme kavuşturmak zorunda kalan asliye hukuk ve ticaret mahkemelerinin iş yükü hafifleyecek, adalet de daha hızlı işleyecek.

Bir başka güzel atak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı''ndan geldi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı''nın yürürlüğe giren tebliğiyle, radyo ve televizyon kuruluşlarında tüketicileri eğitici, aydınlatıcı ve bilgilendirici programın yayımlanması zorunlu oldu. Üstelik bu program, haftanın toplam yayın saatinin yüzde birinden az olmayacak ve geceyarıları az izlenen zamanlarda falan değil, sabah 07.00 ile akşam 11.00 saatleri arasında yayınlanacak.

Kanun 1995 yılında çıktığında, bunu anlatmak için elimde daha önce yayınlanmış programlarımın yayın bandı kopyaları... televizyon televizyon dolaşmış, onların "Başka program yapalım" önerisini reddederek televizyonculuk mesleğimi bırakmıştım.

Dikkat ediniz lütfen; bu tebliğ de, adam gibi uygulanırsa, çarşıda-pazarda gerekli Tüketici Kanunu''nu raftan indirmekle kalmayacak, aynı zamanda televizyon ekranlarından yansıyan toplumsal bilinç kaybına çare olacak.

Tüketiciyle bir zamanlar ekranlardan, fakat artık yazılı, sesli ve yüzyüze iletişimim nedeniyle biliyorum ki "halk bunu istiyor" lafı bir yalandır. Demek ki televizyon ve radyolar yalancılıktan kurtulacak, yayıncılık yapacak.

Hacıları mağdur etmesinler

Yalnızca maddi anlamda değil, aynı zamanda manevi boyutta da tükenişin ifadesi olarak bir hizmet ayıbı meselesini konu etmiş, şöyle demiştim: "Hac ve umre seyahatiniz sorun olmasın".

Bazı işler özel hassasiyet gerektirir. Bu işlerin vebali büyüktür, hesabı incedir. Eğer böyle işlerden birine talipseniz, bu yoldan para kazanmak istiyorsanız, bu vebali de bütçe hesabınıza katmalısınız. Hac ve umre seyahatleri organizasyonlarına da sıradan bir turizm işletme faaliyeti olarak bakmak yetmez.

Ahmet Safa Erdin isimli okurumuzun umre seyahati sırasında yaşadığı mağduriyeti büyüteçe alırken şöyle demiştik: "Tüketicinin her tür tüketim konusunda ayıpsız, yani kaliteli sunumla muhatap olması esastır. Bu husus 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun''la da güvence altına alınmıştır."

Okurumuzun, organizasyon bozukluğu yüzünden erken kestiği umre seyahatinin faturası ödenmeli. Sayın Erdin, yasal haklarını arama yolunda tüketici sorunları hakem heyetine başvurabileceği gibi doğrudan tüketici mahkemesine de gidebilecek. Bu yönde rehberlik ve danışmanlık hizmetimiz sürecek. Hac seyahatleri gündemdeyken aynı tür bir organizasyon bozukluğuna muhatap olunmasın diye sorunu Turizm Bakanlığı''nın dikkatine sunarken yazılı olarak Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB)''a da iletmiştik. İşte gelen cevap:

"İnternet yoluyla Birliğimize göndermiş olduğunuz Ahmet Safa Erdin''in, Anı Turizm Seyahat Acentası ile ilgili şikayeti ve bu konudaki yazınız üzerine harekete geçilerek söz konusu acenta için gerekli işlemler başlatılmıştır. İlgilerinize teşekkür eder, bilgilerinizi rica ederiz."

Ben de TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy''a teşekkür ediyorum.

Benzincide alkol satılmayacak!

Uzun zamandır gündeme getirdiğimiz bir sorun daha çözüme gidiyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan haliyle yüzde 5''in altında alkol içeren özel sektör biralarını akaryakıt istasyonlarında sattırıp, araç sürücülerini yasal yönden alkole teşvik edecek 4619 Numaralı Kanun iptal edilecek. Yazılarımızdan sonra DSP İstanbul Milletvekili Ahmet Tan, içki satış yasağının kapsamını genişleten yasa teklifi verdi. Milletvekili Tan, telefon görüşmelerimizde, İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu''nda değişiklik öngören Kanun''un eleştirdiğimiz çelişik maddesinin iptal edileceğinin mesajını verdi.

Aziz Valentin müsrif miydi?

Dün yine "özel gün"lerden biriydi. Müstakil Tüketiciler Birliği bir açıklama yaparak "Sevgililer Günü" gibi zamanların ihtiyaç dışı konulu alışveriş çılgınlığını körükleyen başka bir yönüne dikkat çekti. Bu günler nedeniyle özel reklam ve kampanyalarla bu günlerin özellikle hediye alarak kutlanması gerektiğinin empoze edildiğini belirten Dernek Başkanı Av. M. Bülent Deniz, tüketicinin de bu telaşla çoğu kez kendisi ve hediye aldığı kişi için gereksiz şeyler satın almakta olduğunu, bu yüzden ülke kaynaklarının israf edildiğini ifade etti. "Reklam ve kampanyaların etkisi ile alacağımız hediyelerin, çoğu kez sevdiklerimizi mutlu etmeye yetmediğini de unutmamalıyız."

٪d سنوات قبل
Tüketicinin zaferi alkışlanır
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü
‘Korkuluk’…