|
Hüsamettin"e çıkan İkramiye

Geçtiğimiz Pazar günü, hükümetin 6 bakanını, bir işçi yemekhanesinde yan yana dizilmiş, tabldotları önlerinde, tulumba tatlısı yiyerek işçilerle sohbet ederken bulduk. Yer, Çanakkale''nin Biga İlçesi''nin Bekirli beldesinde kurulu İçdaş demir çelik fabrikasının açılış töreni.

Yemekte göremediğim yeni Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu''nu da katarsak aslında orada 7 bakanlı mini bir kabine teşekkül etmişti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı''nın yakınında oturan İçdaş torna işçisi Levent Aktaş, ilköğretimde okuyan oğlunun hasta olduğu için 15 gün okuluna gidemediğini, bu süre zarfında çocuğun öğretmeni Nursel İkramiye''nin hemen her gün arayıp öğrencisinin durumunu sorduğunu söyleyince, Bakan duygulandı.

Levent Bey''den öğretmeninin telefonunu bulmasını rica etti. Nursel öğretmeni yanımızda aradı. Bakan telefonda öğretmene merhaba derken Levent Bey''in heyecan ve hayret dolu bakışını görmeliydiniz.

Nabi Avcı, Adatepe İlköğretim Okulu öğretmeni Nursel İkramiye Hanım''a telefonda, ''Nursel Hanım, ben Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı. Öğrencilerinizden Hüsamettin Aktaş''ın babası İçdaş''ta çalışıyor. Burada beni görünce sizin oğluna gösterdiğiniz ilgiyi anlattı, teşekkür etti. Ben de sizi bizzat aramak istedim. Size teşekkür ediyorum. Öğrencilerinizin gözlerinden öpüyorum. Okulunuzdaki arkadaşlara da selamlarımı iletin lütfen.'' dedi.

Bu mükâlemeye, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, ve AKParti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ve Malatya milletvekili Öznur Çalık da şahit oldu. Açılışa katılan diğer siyasiler: İçişleri Bakanı Muammer Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık.

''Nükleer burs'' için 5 bin kişi sırada

Yemekhanede işçilerin arasına dalıp hal hatır soran Enerji Bakanı Taner Yıldız''ı bir ara yakalayıp ayaküstü görüştük. Daha önceden yayınladığımız ''nükleer üniversite'' haberimizi fikr-i takip amacıyla bir gelişme var mı diye sorduk.

Zira, Türkiye''de nükleer teknolojiye meraklı 5 bin üniversite öğrencisi, geçtiğimiz sene ''nükleer burs''tan yararlanmak için başvurdu. Bu sene sadece 100 şanslıya verilecek burs, Moskova''daki Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesinde (MEPhI), ayda 500 dolar destek ile 6 senelik bir eğitimi kapsıyor.

Bursu alanlar döndüklerinde 13 yıl boyunca Akkuyu Nükleer Santralinde çalışacak. Şuana dek 117 öğrenci burslu gitti. Bu sene ve ilerleyen yıllarda toplamda 600 kişi gönderilmiş olacak.

Taner Yıldız, ''Önümüzdeki ay boyunca başvuruları alacağız. Bu sene de en az 4 bin başvuru bekliyoruz. Fizik mühendisliği gibi bölümlerin yanı sıra fen-edebiyat fakültelerinden de başvuruları kabul edeceğiz. Bu fakültelerde halen 1. Sınıf ila son sınıf arasında okuyan herkes başvurabilir'' dedi. Enerji bakanlığından öğrendiğimize göre, başvuru şartları bugün ya da yarın gibi çok kısa bir zamanda bakanlığın internet sitesinde yayınlanacak. Yazılı, test ve mülakat aşamalarını geçebilen 100 öğrenci, Eylül 2013 itibariyle 6 yıllık burs kazanacak.

Sabancı Holding şirketi Enerjisa ile Alman enerji devi E.ON''un yüzde 50-50 kurduğu ortaklık, geçen Cuma günü iki elektrik dağıtım bölgesi en yüksek teklifle toplamda 2.9 milyar dolar verdi. Bakan Yıldız''ın yorumu, ''Enerjisa''da Sabancı''nın ortağı daha önce Avusturyalı Verbund''du. Onlar biraz muhafazakâr kalıyordu. Yeni ortakları E.ON daha atak. Son ihalede atak davranmalarının arkasında bu ortak değişimi de var.''

3. Köprü temel tarihi 29 Mayıs

Açılışta köprü ve otoyollarla ilgili soruları cevaplandıran Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, iptalden sonra Özelleştirme İdaresi''nin yeni modeller üzerinde çalıştığını belirterek, ''Gelir ortaklığı senedi şeklinde bir satış olabilir'' dedi. Gelir ortaklığı senedi, temelde alıcısına oy hakkı vermeyen ancak gelirden belirli pay ödemeyi taahhüt eden bir yatırım aracı. GOS''lar, özellikle uzun vadeli devlet fonlarının (sovereign) sevdiği yatırım türü. Ferdi yatırımcılar ise daha çok hisse senetlerine ilgi duyuyor. Küçük yatırımcıların GOS''a ne kadar ilgi göstereceğini şimdilik bilmiyoruz. Köprü ve otoyollar Karayollarında kalacak. Devlet bir taşla birkaç kuş vuracak. Hem vatandaşı mutlu edecek hem de yeni köprüler ve otoyollar yapmak için finansman temin etmiş olacak.

Bakan Yıldırım, 3. köprü temel atma töreninin İstanbul''un fetih yıldönümüne denk gelen 29 Mayıs 2013 tarihinde atılacağını söyledi. 3. köprünün ihalesi de 29 Mayıs 2012 tarihinde yapılmış ve 10 yıl 2 ay 20 gün ile en kısa yapım ve işletim süresi veren İçtaş-Astaldi ortaklığı kazanmıştı. İstanbul''da Garipçe-Poyrazköy arasında yapılacak 3. köprünün 2.5 milyar dolara mal olması bekleniyor.

Yapı Kredi''den Özel Durum Açıklaması

Yapı Kredi Bankası, Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik''in Alman finans devi Allianz''a satıldığına dair haberimiz üzerine bir özel durum açıklaması yayınladı: ''Bankamızın sahip olduğu Yapı Kredi Sigorta A.Ş. ve Yapı Kredi Emeklilik A.Ş. hisseleri ile ilgili stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi ve sigorta alanındaki faaliyetlerimizin yeniden organize edilmesi ile ilgili süreç devam etmekte olup, söz konusu çalışmalara ilişkin kamuya açıklanması gereken bir husus bulunmamaktadır. Konu ile ilgili kesinleşen gelişmeler hakkında kamuya açıklama yapılacaktır.''

il y a 11 ans
Hüsamettin"e çıkan İkramiye
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset