|
Kantinlere Sefertası Hareketi

Askerî Kantin Yönetmeliği, Jandarma Kantin Yönetmeliği, Emniyet Teşkilatı Kantin Yönetmeliği, Sahil Güvenlik Kantin Yönetmeliği var ama, Okul Kantin Yönetmeliği yok!

Bunu söyleyen de Sefertası Hareketi''nin kurucu üyesi Sinan Topçuoğlu.

Topçuoğlu''nun verdiği bilgilere göre, kantinleri işletme veya işletmeye verme yetkisi ise okul aile birliklerinde.

Kantin gelirinin yüzde 70''i okul aile birliği aracılığı ile okula kalıyor.

Denetimi de okul yöneticilerine bırakılmış.

Gerektiğinde Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri ve belediyeler denetliyor.

Duyarlı birçok öğretmen çocukları kantindeki zararlı yiyeceklerden evde yapılmış yiyeceklerden oluşan listeyle koruyor. Beslenme çantasına hazır yiyecek koydurmuyor.

Sefertası Hareketi, ekmek israfı kampanyasının ardından şimdi de ''Kanseri soframızından kovalım'' kampanyasını hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Bu çerçevede, hormonlu, genetik dönüşüme uğramış gıdalar ile kansorejen etkenler içeren yiyeceklerin listeleri hazırlanıyor.

Organizasyonun diğer hedefi okul kantinleri yönetmeliğini çıkarmak.

Sinan Topçuoğlu, hormonlu gıdalar, genetik dönüşüme uğramış ve kansorojen madde içeren etkenleri Ünüversitelerden gıda mühendisleri ve Tüketici Derneğinin de desteği ile tek tek listeleyeceklerini söyledi.

Somut bir hedef istediklerini kaydeden Topçuoğlu, ''Okul Kantinlerine Çeki Düzen'' Kampanyası ile de bir okul kantini yönetmeliği çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

2006-2007 öğretim yılının 2. yarısı ile birlikte, okul kantinlerinde sağlıklı ve güvenli gıdalar satılması talebi ile başlatılacak kampanya, Genç Gönüllüler Derneği, bazı tüketici örgütleri ve öğrenci velileri ile birlikte yürütülecek.

Kampanyanın somut amacı, bir okul kantinleri yönetmeliğinin çıkarılmasını sağlamak için, kamuoyu baskısı oluşturarak hükümet yetkililerini harekete geçirmek.

Topçuoğlu''na göre, kantinlerdeki kuralları, çocukların sağlığı değil, milyarlarca liralık sözleşmelere imza atan işletmecilerin ticarî kaygısı belirliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü''nce hazırlanan bir raporda, özellikle ilköğretim okullarındaki kantinlerin bir tür ''serbest ticaret bölgesi'' haline dönüştüğü; bazı okul yönetimlerinin kantinlerde okul kurallarını uygulayamadığı kaydediliyor.

Sefertası Hareketi''nin gönüllü üyelerini kantinlere yönetmelik çıkarma konusunda ailelerden büyük destek geleceğine inanıyor ve okula giden iki kız çocuğu babası olarak destekliyorum.

Sefertası Hareketi nasıl başladı?

Sefertası Hareketi, fast food zihniyetinin toplum ve yaşam üzerindeki olumsuz etkilerine bir tepki olarak, Mart 1999''da, gazeteci Ümit Sinan Topçuoğlu ve Karaköy Güllüoğlu firmasının sahibi, M. Nadir Güllü tarafından başlatıldı.

Başlangıçta İtalya merkezli Uluslararası Slow Food Hareketi''ni

örnek alan girişim, 25 Nisan 1999 tarihinde Kadıköy''deki Sahaf Kültürevi''nde düzenlenen halka açık ilk toplantıda, bir yurttaşın önerisi üzerine, "sefertası"nı ad ve sembol olarak benimseyerek yerel bir kimlik kazandı. Zaman içinde öncülerin gayreti ile, kısa zamanda etkili bir sivil harekete dönüştü.

***

Birisine karşılık veremeyeceği bir iyilik yapmadıysan, mükemmel bir gün nedir bilmiyorsun demektir.

Ruth Smeltzer

17 yıl önce
Kantinlere Sefertası Hareketi
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset