|
Cumhuriyet tarihinin en büyük sivil devrimi

2012-2013, iş dünyası için seçim yılları…

2013 yılında görev süresi dolacak TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve TOBB yönetiminin yerine gelecek isimleri belirleyecek 365 oda ve borsanın yönetimleri bu yıl netleşiyor.

Fakat, bu seçimler diğerlerinden çok farklı. Çünkü, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa oda, borsa ve birliklerin başkanlarının neredeyse tamamı değişecek.

Tahayyül edebiliyor musunuz?

Oda saltanatı sona eriyor…

Sadece, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa değil, Anadolu''nun tüm şehirlerinde imtiyazlı şahsiyetler silinip gidecek.

Sivil bir devrim gibi…

Bu kadar büyük güce, ekibe ve imtiyaza sahip isimlerin boşta kaldıktan sonra ne yapacakları ise ayrı bir yazı konusu…

***

Bir iki isim hariç, bildiğiniz bütün başkanlar gidiyor…

Gerçi saltanatı bırakmak istemeyenlerin bir umudu vardı ama onu da Bakan Hayati Yazıcı bitirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı , oda seçimlerinin tarihinin ve kurallarının değişmeyeceğini, bir soru önergesine verdiği cevapla, netleştirdi.

Buna göre; oda seçimleri ekim ve kasım aylarında, TOBB seçimleri ise 2013 mayıs ayında yapılacak ve 2 dönem üst üste görev yapanlar tekrar başkan adayı olamayacaklar.

Yani Rifat Hisarcıklıoğlu TOBB için, Dr. Murat Yalçıntaş İTO için, Tanıl Küçük de İSO için başkan adayı olamayacaklar.

***

Burada kritik soru; kimler başkan olacak?

Yalçıntaş ve Küçük, şu anda TOBB''da başkan yardımcısı konumundalar. Kulislerde TOBB başkanlığı için aday oldukları konuşuluyor ama kendileri bu konuda bir açıklama yapmıyorlar.

Fakat, hatırlarsanız, Murat Yalçıntaş, 2005''te zaferiyle sonuçlanan seçimde de aday değildi. İTO seçimlerde, son ana kadar başkanlık konusunda adaylığını açıklamamıştı.

Bana göre TOBB Başkanlığı için hükümete muhalif olarak bilinen Tanıl Küçük ismi öne çıkarsa, karşısında Murat Yalçıntaş gibi güçlü bir isim kaçınılmaz.

Sonuçta, TOBB''un başına İstanbul''dan bir ismin geçeceği kesin gibi…

***

İTO Başkanlığı için, Yalçıntaş''la son seçimde koltuk mücadelesine giren İbrahim Çağlar''ın adı öne çıkıyor ama Çağlar''ın kendisini bu noktaya taşıyan MÜSİAD, TÜMSİAD gibi derneklerin desteğinden mahrum kalacağını tahmin etmek zor değil.

Çünkü, İbrahim Çağlar, ''Yassı Ada'' tartışmasından sonra Yalçıntaş''la ve MÜSİAD, TÜMSİAD ağırlıklı yönetimle arası açılmıştı.

Son seçimde bir hafta kala Yalçıntaş''a rakip olan Çağlar, bu seçimde şimdiden adaylığını ilan etti gibi.

Murat Yalçıntaş''ın destekleyeceği bir başkan adayı, Çağlar''la kıran kırana bir yarış içine girecek. Şu anki başkan yardımcıları, Şekib Avdagiç, Dursun Topçu ve Mehmet Develioğlu akla gelen ilk isimler.

İSO''da ise Tanıl Küçük aday olmayacak. Son seçimde rakibi olan isimlerden Süleyman Orakçıoğlu ve Hasan Büyükdede yeniden aday olabilir.

12 yıl önce
Cumhuriyet tarihinin en büyük sivil devrimi
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak