|
Kazaların maddi zararları karşılanır, ya manevi hasarları?

Geçen hafta Liberty Sigorta''ının Genel Müdürü Ragıp Yergin ve Pazarlama Direktörü Hanzade Aytaçlı ile birlikte Amerika''daydık. 100. yılını kutlayan Liberty Mutual''ın misafiri olduk.

Liberty Dünya Başkanı David Long ile görüştük, şirketin Ar-Ge bölümü olan Liberty Güvenlik Araştırmaları Merkezi''nde de inceleme yapma fırsatı bulduk.

Bu merkezin misyonunu aktarmadan önce, Amerikan misafirperverliği konusunda yaşadığım şaşkınlığımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Boston''daki programlarımızı organize etmekle görevli olan Kelly Bisthop''un gayretleri takdire şayandı. Anadolu insanımızın binbir yokluk içerisinde misafirini ağırlamak için kendini paraladığını bilmesem, “Misafirperverlikte Türkleri geçmişsiniz” diyecektim.

Zaten Kelly''nin adını da, grubumuzda yer alan Hürriyet''ten Hayri Çetinkaya abimiz Leyla olarak değiştirmişti. Gezi boyunca ona hep Leyla dedik.

Hani, “Amerika''dasın, adamların parası var, pulu var, onlar sizi ağırlamayacak da kim ağırlayacak” denebilir ama ben işin o tarafında değilim. İlgi ve samimiyetten bahsediyorum.

Kelly''nin bir restoran girişinde döner kapıdan misafirlerini geçirişi var ki, o özveri için söyleyecek söz bulamıyorum.

3 yaşındaki kız çocuğunu, evde eşine bırakmış, sabahın erken saatlerinden akşam geç saatlere kadar koşturan Kelly, ancak tek kişinin sığabildiği ağır döner kapıyı, sürekli çevirerek misafirlerinin kapı itmeden içeri girmesini sağlamıştı.

Bunu yapan bir bayan, bir anne... Ben şahsen bir erkek olarak utandım. Oradan çıkarken de yan taraftaki kapıyı ben tuttum ve Türklerin şanını kurtardım, kendi çapımda...

Kelly''ye ve misafirperverliğini esirgemeyen Amerikalılara tekrar teşekkür ediyorum.

* * *

Liberty''nin Güvenlik Araştırmaları Merkezi, üzerinde durulması gereken bir yatırım. Temel işlevi; bilimsel ve akademik boyutta araştırmalar yaparak, kazaların ve iş hastalıklarının (iş kazaları, trafik kazaları) oluş sebeplerini ortaya koymak ve alınacak tedbirlere raporlarıyla katkı sağlayarak, kazaları olmadan önlemek.

Görünüşte Enstitü''nün işlevi; asıl işi doğabilecek ev, iş ve trafik kazaları sonrasında oluşacak hasarları karşılamak olan Liberty Mutual''ı, bu tür ödemelerden kurtarmak gibi görülebilir ama işin rengi öyle değil.

Bir kere Enstitü, Liberty Mutual''dan bağımsız bir şekilde, üniversitelerle, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde çalışıyor.

Kaza ve sigorta denilince nedense hep maddi tazmin üzerinde durulur.

Meydana gelen kazaların yol açtığı manevi kayıplar gözden kaçar.

Allah korusun, bir kaza sonrasında maddi hasarı bir şekilde karşılamak mümkün. Olabilecek can kayıplarını, sakatlıkları, fiziksel, ruhsal ve sosyal zararları nasıl telafi edebilirsiniz ki...

O nedenle kazaların önlenmesi için yapılan her çalışma bana göre çok değerli.

Liberty Enstitü ziyaretimizde, Şirketin Global Güvenlik Direktörü David F. Melton ile kısa bir araç sürüş testi yaptık. ABS frenlerinin, normal frenlerden farkını da burada öğrendim. Çoğu kişi ABS''yi sadece duruş mesafesini kısaltan bir sistem olarak bilir. Halbuki, ABS''nin en önemli özelliği direksiyonu kilitlememesi, manevra yapma şansı tanıması. Bu basit gibi gelen ayrıntıyı öğrenmek bile büyük bir kazanım, parayla, pulla ölçülemeyecek kayıpları önleme adına...

Ziyarette öğrendik ki Melton, önümüzdeki ay Türkiye''ye geliyormuş. Kim bilir, belki Enstitü''nün bir şubesini de Türkiye''de açarlar. Böylece, bize özgü trafik alışkanlıklarımızı, bize özgü hataları ortaya koyup, terör kadar can ve mal kaybına yol açan trafik kazalarını en aza çekme konusunda önemli bir rol oynarlar.

12 yıl önce
Kazaların maddi zararları karşılanır, ya manevi hasarları?
Bediüzzaman"ın açtığı nebevî çığır-3
Kapağı açılmamış kitaplar
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…