|

Atabey Ertokuş Medresesi ZİYARTÇİLERİNİ BEKLİYOR

Isparta ve civarının Sultan Kılıçarslan devrinde fethedilmesi ve Atabey'in Anadolu Selçuklularının uç kumandanlarından Gazi Ertokuş Bey tarafından Bizanslılar'dan alınmasının ardından yapılan Atabey Ertokuş Medresesi ziyaretçilerini bekliyor. İl Kültür Turizm Müdürü Kılıç, "Bölgede bir çok medeniyetin hakimiyet sürmüş olması nedeniyle kentte ayakta kalan ve temelleri bulunan birçok tarihi eseri görmekteyiz" dedi.

Aa
00:00 - 10/09/2012 Pazartesi
Güncelleme: 17:13 - 10/09/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Atabey Ertokuş Medresesi ZİYARTÇİLERİNİ BEKLİYOR
Atabey Ertokuş Medresesi ZİYARTÇİLERİNİ BEKLİYOR

Isparta ve civarının Sultan Kılıçarslan devrinde fethedilmesi ve Atabey'in Anadolu Selçuklularının uç kumandanlarından Gazi Ertokuş Bey tarafından Bizanslılar'dan alınmasının ardından yapılan Atabey Ertokuş Medresesi ziyaretçilerini bekliyor. Anadolu Fatihlerinden Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Kılıçarslan'ın Alperen Gazilerinden Keykubat'ın oğlu tarafından 1224 yılında yapılan medresede, astronomi ve tıp alanında eğitim veriliyordu. Isparta Kültür Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Atabey Ertokuş Medresesi'nin günümüze kadar ulaşan Selçuklu eserlerinden biri olduğunu söyledi. Isparta coğrafyasının geçmişinin binlerce yıllık tarihe tanıklık ettiğini belirten Kılıç, 'Geçmişte Likyalılar, Romalılar, Persler, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar'ın Isparta bölgesinde hakimiyet sürdükleri bilinmektedir' dedi. Bölgede birçok medeniyetin hakimiyet sürmüş olması nedeniyle kentte ayakta kalan ve temelleri bulunan tarihi eserlerin bulunduğuna işaret eden Kılıç, 'Medreseler, hanlar, hamamlar, kaleler ve çeşmeler bunların en güzel örnekleridir. Atabey ilçesinde 1224 yılında yapılan Atabey Ertokuş Medresesi önemli yapılar arasındadır. Medrese de yapıldığı dönemde özellikle astronomi ve tıp alanında eğitimler yapılmıştır. Yapımında kullanılan bazı taşlar Atabey ve Bayat'taki harabelerden getirilmiş medrese, dış avlu, iç avlu ile türbe ve medrese odalarından oluşuyor' diye konuştu.

ZİYARETÇİ SAYISI HER GEÇEN YIL ARTIYOR

İç avluda bir havuz ve üstünde ortası açık kubbesi olan medresenin avlu ortasındaki havuzunun hayatın başlangıcı anlamına gelen bir çeşmeden gelen su ile dolduğuna dikkati çeken Kılıç, suyun bu kaynaktan doğarak havuza dökülmesinin hayatın süreçlerini, ölümü ve mahşeri simgelediğini, su sesi ile eğitim alan kişilerin de dinlendiğini kaydetti. Kılıç, Medrese ve içerisinde bulunan Gazi Ertokuş Bey'in türbesinin 1993 ve 2004 yılında iki defa onarım gördüğünü anlatarak, 'Atabey Ertokuş Medresesi özellikle iç turizmde çok fazla ziyaretçi görmektedir. Çeşitli illerden gelen ziyaretçiler medrese ile türbeyi ziyaret ederek dua etmektedirler. Medreseye gelen ziyaretçi sayısı her geçen yıl artmaktadır' dedi.




12 yıl önce