Kars Stratejik Araştırmalar Merkezi, Kars''ta Doğu Anadolu Fay Hattı Araştırma Merkezi Kurulması önerisinde bulundu. İl, ilçe, kasaba ve köy alanlarına yönelik dört koldan depreme hazırlık stratejisi geliştirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, "Şehrin her türlü sorununa gösterilen duyarlılıktan daha fazlası Kars''ın depreme hazırlanması konusunda gösterilmelidir" dediler.
Kars Stratejik Araştırmalar Merkezi (KSAM), Kars''ta depreme hazırlık stratejisinin geliştirilmesi, deprem risk analiz çalışmalarının başlatılması, Doğu Anadolu Fay Hattı Araştırma Merkezi Kurulması önerisinde bulundu.
Kars Stratejik Araştırmalar Merkezi''nden yapılan açıklamaya göre, Kars''ın ikinci dereceden deprem kuşağı içerisinde yer aldığı belirtildi.
İl, ilçe, kasaba ve köy alanlarına yönelik dört koldan depreme hazırlık stratejisi geliştirilmeli açıklaması yapan Kars Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanları, "Şehrin her türlü sorununa gösterilen duyarlılıktan daha fazlası Kars''ın depreme hazırlanması konusunda gösterilmelidir" dediler.
Kars''ın ciddi depremler geçirdiğini ve 1926 yılından bugüne Kars''ta 1716 kişinin depremde hayatını kaybettiğini belirten Kars Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanları, Kars Çevre Durum Raporuna göre Kars''ta; 22 Ekim 1926 yılında 5,7 büyüklüğündeki bir depremde 355 ölü, 23 Mart 1936 yılında 6,2 büyüklüğündeki Digor depreminde 200 ölü, 25 Mart 1975 yılında 5,1 büyüklüğündeki Susuz depreminde 2 ölü, 30 Ekim 1983 yılında 6,8 büyüklüğündeki Erzurum-Kars depreminde bin 155 ölü, 7 Aralık 1988 yılında 6,9 büyüklüğündeki Akyaka depreminde 4 ölü ile sonuçlanan ciddi depremler yaşandığı belirtildi.
Kars''ın hareketli bir fay hattı üzerinde bulunduğundan, vatandaşlarımızın ''deprem sigortası'' yaptırmaları gerektiğine de vurgu yapan uzmanlar, şunları söylediler:
''Deprem risk analiz çalışmaları başlatılmalıdır. Doğu Anadolu Fay Hattı Araştırma Merkezi Kurulmalı ve bu hat üzerindeki mühendislik projelerinde (barajlar) sismik aktiviteleri ölçen aletler yerleştirilmelidir. Doğu Anadolu Fay hattı üzerindeki belediyeler plan revizyonlarına ivedilikle başlanmalıdır. Yapı envanter çalışmaları yapılmalıdır. Afet yönetim çalışmaları konusunda belediyeler, valilikler, meslek odaları gibi kurumları bir araya getiren düzenlemeler yapılmalıdır. 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' geliştirilmeli ve yönetmenliğin uygulanması takip edilmelidir. Deprem bilimi başta olmak üzere meslek içi eğitim çalışmaları başlatılmalıdır. Deprem konusu sürekli gündemde tutulmalı ve yurttaşlarımız bilinçlendirilmelidir. Özellikle köylerde anlaşılır ve kolay eğitimler düzenlenmelidir."






