|

Türkiye-İran arasında tarihi imza Van'da atıldı

Van'da 2 gündür devam eden 'Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği' toplantısında hazırlanan mutabakat metni Van Valisi Münir Karaloğlu ile İran İslam Cumhuriyeti (İİC) Batı Azerbaycan Valisi Jalal Zade tarafından düzenlenen törenle imzalandı. Karaloğlu, "İnşallah bu çalışmalar İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin gelişmesine ivme kazandırır" dedi.

Adnan Gül
00:00 - 9/12/2009 Çarşamba
Güncelleme: 17:10 - 9/12/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye-İran arasında tarihi imza Van'da atıldı
Türkiye-İran arasında tarihi imza Van'da atıldı

Van'da 2 gündür devam eden Türkiye-İran İslam Cumhuriyeti, 'Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği' toplantısında hazırlanan mutabakat metni Van Valisi Münir Karaloğlu ile İran İslam Cumhuriyeti (İİC) Batı Azerbaycan Valisi Jalal Zade tarafından düzenlenen törenle imzalandı. İmza töreninde Vali Karaloğlu ile İİC Batı Azerbaycan Valisi Zade, hazırlanan mutabakat zaptını imzalayarak, el sıkıştılar. İmza törenin ardından konuşan Vali Karaloğlu, 2 gündür Van'ın tarihi bir olay yaşadığını anımsatarak 'Yoğun çalışmanın sonucunda bugün imzaları attık. İki taraf için de hayırlı uğurlu olsun. İnşallah bu çalışmalar İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin gelişmesine ivme kazandırır" dedi.


400 YILDIR İRAN'LA BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİNDE YAŞIYORUZ

Türkiye'nin İran'la 400 yıldır barış ve kardeşlik içerisinde yaşadığını anımsatan Karaloğlu, 'Şimdiye kadar iki ülkenin yaptığı ticaret iki ülke halkını memnun etmeyecek seviyededir. İran ve Türkiye arasındaki sınır illeri olarak, ülkelerimizin sınır ticaretine katkıda bulunmak istiyoruz. Yerelden genele bir katkı vermek istiyoruz. Bu toplantıda bundan sonraki toplantıların da bir yol haritası çıkmıştır. O bakımdan ilişkilerin devamı açısından da önemlidir. Misafirlerimizi Van'da ağırlamaktan ve onlarla olmaktan mutlu olduğumuzu, şeref duyduğumuzu ifade ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun' şeklinde konuştu.


“KONUŞMAYA GEREK YOK ÇALIŞMAYA BAŞLA”

İİC Batı Azerbaycan Genel Valisi Jalal Zade ise iki ülke arasında yapılan toplantılarda olumlu gelişmeler yaşandığını kaydederek, 'Emeği geçen Vali Karaloğlu ve Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu'na teşekkür ediyorum. Bu toplantıyı, iki ülke ilişkilerinin gelişmesi doğrultusunda büyük bir çaba olarak değerlendiriyorum. Bu toplantıda Türk tarafı ile çok iyi görüşmelerimiz olmuştur. İran'da 'Konuşmaya gerek yok, çalışmaya başla' şeklinde bir deyim var. Ümidim odur ki, bu anlaşmanın uygulamaya konulması için her iki taraf da elinden gelen tüm çabayı sergileyecektir' dedi.

Konuşmaların ardından Vali Karaloğlu, Vali Zade'ye üzerinde Van Kedisi figürü bulunan baston hediye etti. İmza törenine, AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Ak Parti Iğdır Milletvekili Ali Güner, İİC Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, İİC milletvekilleri, iki ülkenin dış ticaret uzmanları ve üst düzey bürokratları katıldı. Van Valisi Münir Karaloğlu, 12 saat süren toplantı sonunda İran'dan gelen gazetecilere mutabakat metnine yansıyan maddelerle ilgili açıklamalarda bulunarak, soruları cevapladı.


14 yıl önce