|

Yumurtalık kisti nedir, tedavisi nasıl yapılır?

Eskişehir Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Murat Boylu, yumurtalık kisti teşhisi konan hastaların durumu ihmal etmemesi gerektiğini söyledi. Peki yumurtalık kisti nedir, tedavisi nasıl yapılır?

Yeni Şafak
12:58 - 28/01/2018 Pazar
Güncelleme: 13:01 - 28/01/2018 Pazar
IHA
Yumurtalık kisti nedir, tedavisi nasıl yapılır? sorularının yanıtı haberimizde.
Yumurtalık kisti nedir, tedavisi nasıl yapılır? sorularının yanıtı haberimizde.
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Murat Boylu, yumurtalık kanserlerinin, kadın genital sisteminde diğer kanser türlerine göre daha nadir görülmekle birlikte geç teşhis edildiklerinde en ölümcül olanlarından olduğunu belirtti. Yumurtalık kistleri her zaman kanser olarak görülmediğine dikkat çeken Boylu, "Yumurtalık kanserleri genellikle menopoz döneminde görülmekte ve 60’lı yaşların hastalığı olmakla birlikte, nadir de olsa genç ve üreme çağındaki bayanlarda da görülebilmektedir. Bu konuda internet bilgilerinden ve tedavilerinden önce doktorunuzun söylediklerini yapın ve ciddiye alın. Çünkü her kist aynı değildir ve aynı şekilde tedavi edilmezler. Doktorunuz sizin yaşınızı, yumurtalıktaki kistin ultrasonografideki özel görünümlerini, büyüklüğünü, kanda bakılan tümör belirteçlerini, ailenizde meme veya yumurtalık kanseri varlığını dikkate alarak yumurtalıktaki kistin nasıl yönetileceğine karar verecek ve bunu sizle paylaşacaktır” dedi.

Tedavisi nasıl olur?

Hastalığın tedavisi hakkında bilgi veren Boylu, sözlerine şöyle devam etti:

“Kistlerin büyük bir çoğunluğu kanser olmayan fonksiyonel kistlerdir. Yani gelip geçen, çoğunlukla tedavi bile gerektirmeyen, 2 ay sonraki kontrolde kendiliğinden geçecek nitelikteki kistlerdir. Bu kistler yumurtalıkların çalışmasıyla ilgili kistler olup ameliyat da gerektirmezler. Ancak takiplerde sebat eden, geçmeyen veya büyüyen kistler için hem tanı hem de tedavi amaçlı ameliyat gerekebilir. Yapılacak ameliyatın şekli; hastanın yaşı, doğum sayısı, kistin niteliğine göre, sadece kistin veya yumurtalığın alınmasından rahim ve yumurtalıkların alınmasına kadar gidebilir” diye konuştu. Riski azaltmanın da mümkün olduğunu söyleyen Boylu, “En az 1 çocuk doğurmak yumurtalık kanseri riskini yüzde 30-40 azaltmaktadır. Doğum kontrol haplarını 5 yıl süreyle kullanmış olmak yumurtalık kanseri riskini yüzde 50 azaltır. Tüpleri bağlatmış olanlar veya rahim alma operasyonu geçirenlerde de kanser riski azalmaktadır” dedi.

"Yıllık muayeneleri ihmal etmeyin"

Boylu, konuşmasının sonunda yıllık rutin muayenelerin önemine vurgu yaparak, "Maalesef yumurtalık kanseri uzun dönem hiçbir şikayet geliştirmeden ilerler. Ancak yumurtalıktaki kitlenin komşu organlara basısı ile kasık ağrısı, sık idrara çıkma, kabızlık şikayetleri olabilir. Bunun yanında alt karında baskı, cinsel ilişkide ağrı gibi şikayetler de gelişebilir. İlerlemiş hastalıkta şikayetler daha çok karında sıvı birikimi ve kanserin karın içine yayılımı ile oluşur. Bunlar; karında şişlik, kabızlık, bulantı, iştahsızlık, erken doygunluk hissi gibi belirtilerdir” diye konuştu.

#Yumurtalık kisti
#Eskişehir
6 yıl önce