|
Barışın postmodern hali

Köle, köle olduğunu kabul ettiği sürece onun bir tarihi olmaz. Olamaz. Köle için tarihin başlayabilmesi efendisine: “Ben buradayım ve artık sana itaat etmiyorum!” diyebilme iradesini açıklamasına bağlıdır. Bu fikri, Hegel yaklaşık 200 yıl önce terennüm etmişti.

Ortadoğu’nun Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra tatile girmiş olan tarihi yeniden yazılmaya başlıyor.

Ortadoğu insanı yaşadığını, hayatta olduğunu ve hayatta kalmak istediğini kanıtlamak istiyor. Orada, oranın insanı biz varız ve buradayız, demeye başlıyor. Yönetici kadrolar ile halk arasında idrak ve ufuk farkı olsa da... Ama halk bu farkı yönetici takımın idrakine dikte etme çabasında…

Bunu kanıtlamak için gerektiğinde meydanlara dökülüyor. Bunu kanıtlamak için haykırıyor. Bunlar bir iradenin, var olma iradesinin göstergesidir.

Ortadoğu’da şimdi yapılan budur. Milyonlarca insan, başlarında bulunan despota isyan ediyor. Bu sesler belli dönemler için bastırılsa bile ok yaydan çıkmıştır. O sesler bir kere haykırılmış ve dünya o özgürlük çığlığını işitmiştir. Kulağını o sese kapatmak isteyen eninde sonunda kendi derdine yanmak zorunda kalacaktır.

Bu insan, ona: “Ben buradayım ve seni artık başımda yönetici olarak kabul etmiyorum!” diyor.

Ortadoğu’da tatile girmiş olan tarih, şimdi yeni sayfalarını açmaya başlıyor.

Ortadoğu’da tarih sil baştan yazılıyor.

Her harekete bir öncü gerekir.

Onlar bu öncüyü Türkiye’de görüyor, Türkiye olarak görüyor.

Siyasal tarih, aslında bir bakıma savaşların tarihidir.

Siyasal tarih savaştan önce savaşın nedenlerini; savaş esnasında onun seyrini; savaştan sonra da barışın statüsünü belirleyen şartları anlatır.

Şimdi şartlar yeniden gözden geçiriliyor.

Türkiye’nin Kuzey Suriye ve gerektiğinde Kuzey Irak boyunca kurmakta olduğu “güvenlik hattı” klasik yöntemin savaşıyla değil, çağdaş idrakin barış harekâtı olarak gerçekleştiriliyor.

İşitmekte olduğumuz hışırtılar, yazılmakta olan bu yeni tarihin kalem sesleridir.

Ortadoğu halkları tarih sahnesine çıkmaya teşebbüs ediyor. Hiçbir gerici güç bu teşebbüsü önlemeye güç yetiremeyecektir.

Gören gözlere ufuk ışımıştır…

#Köle
#Ortadoğu
#Savaş
#Türkiye
#Birinci Dünya Savaşı
4 yıl önce
Barışın postmodern hali
Kara dinlilerle milletin savaşı
Dünyanın enerji sorunu ve Türkiye’nin payına düşenler
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!