Dünya Adını anmam

Adını anmam

Christchurch’teki terör saldırısında şehit edilen 50 kişi Yeni Zelanda Meclisi’nde anıldı. Meclis Kur’an okunarak açılırken Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, cani için “O bir terörist. Bir suçlu. Hakkında konuştuğumda isimsiz olacak” dedi.

Abone Ol Google News
Haber Merkezi Yeni Şafak
Avrupa’ya Ardern’den ders
Yeni Zelanda Başbakanı, terör saldırısı sonrası açıklamalarıyla örnek bir liderlik sergiliyor.

Christchurch’teki terör saldırısında şehit edilen 50 kişi Yeni Zelanda Meclisi’nde anıldı. Mecliste bir konuşma yapan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ırkçı teröre karşı kararlı duruşunu “O bir terörist. Bir suçlu. Aşırılıkçı. Hakkında konuştuğumda isimsiz olacak” sözleriyle bir kez daha göstererek adeta Avrupalı liderlere ders verdi. Öte yandan Federal Meclisin, Kur’an-ı Kerim okunarak açılması dikkat çekti.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Chirstchurch kentinde 50 kişinin şehit olduğu terör saldırısı sonrasında diğer Batılı ülkelere ve Avrupa’ya örnek olacak bir duruş sergilemeye devam ediyor. Başbakan Ardern, Yeni Zelanda Meclisi’nde yaptığı konuşmada iki camiye yönelik terör saldırısını düzenleyen katilin adını asla anmayacağını belirtti.

Ardern, parlamentoda yaptığı konuşmada, “Bu terör eylemiyle birçok şeyin peşindeydi, bir tanesi de kötü şöhretti. Bu yüzden onun adını zikrettiğimi asla duymayacaksınız” ifadesini kullandı. Öte yandan Meclis’in açılış oturumunda imam Nizamül Hak Thanvi tarafından kürsüden Kur’an-ı Kerim’den Bakara Suresi’nin 153 ila 156’ıncı ayetleri okundu. Arapça okunan ayetler İngilizce’ye çevrildi. Jacinda Ardern de Meclis’teki konuşmasına “Esselamu aleykum” diyerek başladı.

Yeni Zelanda Meclisi’nde Kur’an okundu
Yeni Zelanda Meclisi’nde Kur’an okundu

‘O bir terörist, o bir suçlu’

Meclis’te oldukça kararlı ve duygusal bir konuşma yapan Başbakan Ardern, milletvekillerinden de teröristten ziyade terör saldırısında hayatını kaybeden kişilerin isimlerini söylemelerini istedi. Ardern, “O bir terörist. Bir suçlu. Aşırılıkçı. Hakkında konuştuğumda isimsiz olacak” dedi.

‘Yas tutuyoruz’

Terör saldırısında hayatını kaybedenleri anan Ardern, “Onlar Yeni Zelandalılardı, onlar bizdi. Onlar biz olduğu için onların yasını tutuyoruz” ifadelerini kullandı. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına da başsağlığı dileyen Ardern, “Acınızı bütünüyle paylaşmamıza imkan yok ancak her aşamada yanınızda olacağız” dedi.

Soruşturma açıldı

Ardern ayrıca Yeni Zelanda’da silah yasası reformlarının 10 gün içinde açıklanacağını, istihbarat ve güvenlik kuruluşlarının terör saldırısı riskini tespit etmekteki başarısızlığıyla ilgili soruşturma yürütüldüğünü vurguladı.

Facebook’a video tepkisi

Katliamın canlı yayınlandığı Facebook ile iletişim içinde olduklarını, terör saldırısının videosunun kaldırılmasına yönelik çabaları hakkında bilgi aldıklarını belirten Ardern, videonun hala internet ortamında var olmasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Yeni Zelanda Başbakanı, videonun yayınlandığı platformların “postacı değil yayıncı” olduklarına, dolayısıyla sorumlu davranmaları gerektiğine işaret etti.

Ateş Filistin’e de düştü

Yeni Zelanda’da terör saldırısında şehit olan Filistinli mühendis Ata Muhammed İleyyan için işgal altındaki Doğu Kudüs’te taziye çadırı kuruldu. İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün banliyölerinden Ayrım Duvarı’nın ardında kalan Ebu Dis Mahallesi’nde İleyyan için kurulan taziye çadırını onlarca Filistinli ziyaret etti. İleyyan’ın aynı zamanda Yeni Zelanda Futsal Milli Takımı’nın kaleciliğini de yaptığı, şehadet haberinin FIFA tarafından da doğrulandığını ve taziye mesajı yayınlandığı belirtildi.

Winston Peters Türkiye’ye gelecek

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters önümüzdeki günlerde iki büyük Müslüman ülke, Türkiye ve Endonezya’yı ziyaret edeceğini açıkladı. New Zealand Herald gazetesine konuşan Peters, “Beni davet ettiler ve gideceğim. Kesinlikle, Yeni Zelanda’nın, ülkemizde bir yabancının işlediği suçun masum bir tarafı olduğu gerçeğini kayıtlara geçirmek niyetindeyim” dedi. Aynı zamanda başbakan yardımcısı da olan Peters’ın Türkiye’den önce, dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusunun yaşadığı Endonezya’ya gideceği de açıklandı.

  • Terörist
    Terörist
  • Kazıklı Voyvoda’nın izinde!
  • Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde iki camide 50 kişiyi şehit eden İslamofobik terörist Brenton Tarrant’ın 17-20 Mart 2016 ve 13 Eylül-25 Ekim 2016 tarihlerinde Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerin birinde Tokat’ta da kaldığı ortaya çıktı.
  • Tarrant’ın Tokat ziyaretinde “Kazıklı Voyvoda” olarak bilinen, Eflak Prensi Voyvoda 3’üncü Vlad’ın Fatih Sultan Mehmed Han’ın emri ile 4 yıl boyunca esir tutulduğu ve sürgün hayatı yaşadığı Tokat Kalesi’ni ziyaret ettiği öğrenildi. Tarrant’ın, şehir merkezinde kaldığı oteli de kale manzaralı olduğu için tercih ettiği tahmin ediliyor. III. Vlad Tepeş, 1459 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu’na vergi ödemeyi reddetti ve Macaristan Krallığı’yla ittifak yaptı. Kendi ifadesiyle 23.884 Türk ve Bulgar’ı öldürdü, 20.000 Osmanlı savaş esirini kazığa geçirdi. Vlad, 1476’da Osmanlı askerleri tarafından yakalanarak öldürüldü.

Yeni Zelanda'daki şehitlerin hikayeleri yürekleri yaraladı
FOTOĞRAF 10
Title
1970lerin sonunda Afganistandan göçen 71 yaşındaki Davud Nabinin terör saldırısında yaşamını yitiren 49 kişi arasında bulunuyor. Nabi, katliamın tespit edilen ilk kurbanı. Saldırı öncesi camiye gelen teröristi Selam kardeşim diye karşılıyor ve silah doğrultuğunda başkasını kurtarmaya çalışırken vuruluyor.
Title
Suudi Arabistan vatandaşı Muhsin el-Harbinin terör saldırısında 5 kurşunun isabet etmesi sonucu yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini belirtildi. Muhsin el-Harbinin, yaralı olarak sedyede taşınırken işaret parmağı havadayken çekilen fotoğrafı sosyal medyada çokça paylaşılmıştı ve saldırının simgesi haline gelmişti
Title
Nur Camisinde hayatını kaybedenler arasında 3 yaşındaki Somali göçmeni Mucad İbrahim de bulunuyor. Mucadın abisi Abdi İbrahim, Bizim için gerçekten çok zor. Herkes arayıp ne olduğunu soruyor. Şu an bunla yüzleşmek bizim için çok zor. Mucad oyun oynamayı seven, hayat dolu bir çocuktu. Daima neşeli, güler yüzlüydü. ifadelerini kullandı.
Title
Abdullahi Dirie. 4 yaşında. Katliamda hayatını kaybeden en küçük ikinci kişi. Babası ve ağabeyleriyle namaza gelmişti.
Title
Ara Parvin. 42 yaşında. 1994te kocası Feridle Bangladeşten göç ettiler. Ferid, yıllar sonra rahatsızlanıp tekerlekli sandalyeye mahkum kaldı. Dün terörist saldıracakken, Ara kendini 3 kurşunun önüne attı. Feridi kurtardı. Kendi şehit oldu.
Title
Saldırı sırasında Nur Camisinde bulunan Pakistan göçmeni Naim Raşid ve 21 yaşındaki oğlu Talhanın da hayatını kaybettiği bildirildi. Raşidin kayınbiraderi Dr. Hurşit Alam, yerel basına yaptığı açıklamada, Christchurchte öğretmenlik yapan Raşidin teröristi engellemeye çalışırken hayatını kaybettiğini ifade etti.
Title
Raşidin 21 yaşındaki oğlu Talha da saldırıda yaşamını yitirdi.
Title
Caminin kurucusu Mohammad Atta Alayan ve oğlu kendi kurduğu camide katledildi. Muhammed Alayan Filistinli bir sığınmacıydı. Caminin kuruluşu için yardım toplayıp, Müslüman toplumun sorunlarıyla ilgileniyordu.
Title
Suriyeli mülteci Halid Mustafa. Yeni bir yaşam için, savaşla tarumar olmuş Suriyeden ailesiyle Yeni Zelandaya giden Halid, Cuma namazı için gittiği camide katledildi.
Title
Canturbury Üniversitesinde görev yapan Öğretim Üyesi Harun Mahmudun da şehit olanlar arasında olduğu bildirildi. Pakistanda finans alanında eğitim alan Mahmud, doktorasını Yeni Zelandada Lincon Üniversitesinde işletme alanında yapmıştı.
Yeni Zelanda'daki şehitlerin hikayeleri yürekleri yaraladı
Yeni Zelanda'da cuma namazı sırasında iki camiye düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler ve henüz haber alınmayanlar arasında çok sayıda eğitimli, meslek sahibi kişi ile yeni bir gelecek kurmak umuduyla ülkeye gelen göçmenler bulunuyor.

36 bin sağlık personeli müjdesi

36 bin sağlık personeli müjdesi

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; sağlık hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak. Karar ile birlikte 2024 yılı sonuna kadar bir diyetisyen, dokuz ebe, iki hemşire, 25 sağlık memuru, bir sağlık teknikeri, 3 bin 498 tabip ve 32 bin 464 uzman tabip istihdam edilecek.
ABDde öğrenci intifadası

ABD'de öğrenci intifadası

ABD’de Columbia Üniversitesi’nde patlak veren Filistin’e destek gösterileri birçok üniversiteye yayıldı. İsrail karşıtı tüm protestoları ‘antisemitik’ deyip mahkum etmeye çalışan Biden yönetimi ile bazı eyalet valileri panikte. Polisin yüzlerce öğrenciyi gözaltına aldığı baskınlar nedeniyle üniversitelerde savaş görüntüleri var.
Yüksek yargıda hiyerarşi olmaz

Yüksek yargıda hiyerarşi olmaz

Yeni Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı AYM'nin 62. kuruluş yıl dönümü ve yeni üye Prof. Dr. Ömer Çınar'ın ant içme töreninde konuştu. AYM Başkanı Özkaya, “Anayasa'ya göre yasama, yürütme ve yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki olmadığı gibi yüksek yargı organları arasında da böyle bir ilişki yoktur” dedi.
Netanyahu ve Galant tutuklanabilir

Netanyahu ve Galant tutuklanabilir

İsrail, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM), Netanyahu, Savunma Bakanı Galant ve Genelkurmay Başkanı Halevi hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarmasından endişe ediyor. Kanal 13 televizyonuna göre Netanyahu kararı engellemek için ABD, Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya gibi ülkelerden destek istedi.

TikTok ‘sızıntıyı’ kesmezse kapatılacak

TikTok ‘sızıntıyı’ kesmezse kapatılacak

Kullanıcılarını veri paylaşmaya zorlayan TikTok’un bu verileri yurt dışına çıkarması önlenecek. Bu amaçla Ankara’ya bir, İstanbul’a iki “İnternet Değişim Noktası” (İDN) kuruluyor. İDN’ler yurt içi trafiğin yurt içinde sonlanmasını sağlıyor. İkinci aşamada ise yurt dışı çıkış İDN üzerinden olacak. Böylece hangi verilerin çıktığı kontrol edilebilecek. Bu önlemlere rağmen dışarıya veri sızıntısı kesilmezse TikTok’a erişim engeli gündeme gelecek.
Kur'an için değer

Kur'an için değer

Danimarka’da Kur’an yakma eylemini engelleyen Iraklı gazeteci Kuds Al-Samarrai, Yeni Şafak'a konuştu. Olaydan sonra kutsal kitap yakmayı yasaklayan bir yasa çıktığını hatırlatan Al-Samarrai, "Ceza yedim, darbe aldım, hâlâ ağrılarım var ama bu benim için bir zafer" dedi.
Kalkınma Yolu ile ticaretin merkezindeyiz

Kalkınma Yolu ile ticaretin merkezindeyiz

Basra Körfezi’ni Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacak Kalkınma Yolu, bölgesel ticaretin kalkınmasına da katkı sağlayacak. IMEC Koridoru’na alternatif oluşurken jeopolitik dinamikler gelişecek. Bölge ülkelerine ekonomik entegrasyon imkanı sunacak.
Tevhit eşitliğin göstergesidir

Tevhit eşitliğin göstergesidir

İslam dininin, birlik ve beraberlik içinde yaşamak için vazgeçilemez ilkelerinden biri tevhitdir. Tevhit ilkesi doğuştan hakların eşitliği yanında, bütün insanların sosyal hayat ve hukuk önünde eşit olduğunun da bir göstergesidir.