|

250 bin mülteci umutla bekliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinde Suriye’nin İdlib, Münbiç ve Tel Rıfat bölgeleri de önemli yer tuttu. Erdoğan’ın çözme kararlılığı PKK’nın 2016’da işgal ettiği Tel Rıfat’tan sürgün edilen 250 bin mülteciyi umutlandırdı. Tel Rıfat Yerel Meclis Başkanı Mahmud Aliyto, “Bu işgal ve ihlal hali daha fazla sürdürülemez” dedi.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 9/04/2019 Salı
Güncelleme: 01:38 - 9/04/2019 Salı
Yeni Şafak
Onbinlerce mülteci olağanüstü zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.
Onbinlerce mülteci olağanüstü zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya gezisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmelerinde en önemli gündem maddeleri arasında Suriye’nin İdlib, Münbiç ve Tel Rıfat bölgeleri yer alıyor. PKK’nın 2016 başında işgal ettiği Tel Rıfat’tan sürgün edilen 250 bin mülteci, Erdoğan’ın seçim sonrası dile getirdiği “En kısa sürede bu sorun çözülecek ve savaş mağduru mülteciler evine dönecek” açıklamaları ve ardından gerçekleşen Rusya gezisiyle ümitlendi. Tel Rıfat Mahalli Meclis Başkanı Mahmud Aliyto seçim sonrası Erdoğan’ın açıklamasının eve dönüş için umutlarını arttırdığını belirtti. Yeni Şafak’a konuşan Aliyto, Tel Rıfat’ta 3 bin PKK’lı terörist barındığını ve Afrin’e saldırı planladıklarını söyledi.


PKK YÜZLERCE EV VE İŞYERİ YAKTI

Tel Rıfat’ta kasaba merkezi ve 22 köyde varlığını sürdüren terör örgütü PKK’nın, Afrin’den göçe zorladığı 22 bin sivili bu bölgeye yerleştirdiğini belirten Aliyto, PKK’lı teröristlerin Tel Rıfat’ta 300’den fazla ev yaktığını ve tüm ev ve işyerlerinin talan edildiğini anlattı. Halkın dönüşünü engellemek ve muhaliflerin Halep’e daha fazla yaklaşmasını engellemek adına Esed rejimi ve PKK militanlarının ortak faaliyet yürüttüğünü kaydeden Aliyto, İran’ın da bu projeye destek verdiğini vurguladı. Aliyto, Tel Rıfat’ın müzakere kozu olarak tutulduğunu ancak olağanüstü zor şartlarda yaşayan onbinlerce mağdurun mutlaka evlerine döneceğine inançlarının tam olduğunu belirtti.


150 RUS ASKERİ VAR

Tel Rıfat merkez ve 22 köyde toplam 150 Rus askerinin bulunduğunu ifade eden Aliyto, “Ayrıca Nübbul ve Zehra bölgelerinde mevzili İran destekli Şii milisler ve Feyfin hattından rejim askerleri de zaman zaman bölgede devriye faaliyetinde bulunuyor” dedi. Kefer Naya, Kefer Nasıh, Der Cimeyl, Ayn Dakne ve Minnag bölgelerinden Türk askeri birlikleri ve muhaliflerin kontrol altında tuttuğu alana yüzlerce bombalı saldırı düzenlendiğini vurgulayan Aliyto, “Bu işgal ve ihlal hali daha fazla sürdürülemez” diye konuştu.

TEL RIFAT ANA KARARGAHLARI

Aliyto, kanlı örgütün Afrin’e saldırı hazırladığı bilgisini verdi ve şunları anlattı: “ABD destekli PKK terör örgütü Fırat’ın doğusunda Afrin’e saldırı amaçlı bir ordu teşkil ediyor. Bölgeye terörist sevk ediyorlar ve silah cephane takviyesi yapıyorlar. Cebel Ahlem, Anneb, Cülbül ve Meryemiyn’den Afrin’de bulunan ÖSO ve Türk askerlerine saldırı planlıyorlar. Tel Rıfat ve çevresinde Türkiye ve Rus askerleri arasında ortak devriye faaliyetinin başlaması önemli bir adım. Azez-Minnag hattı ile Şeyh İsa-Mare hattındaki devriyeler devam ediyor. Rusya buranın teslim edilmesi konusunda istekli ancak İran ve Esed kanadı hem Halep hem Nübbul ve Zehra korkusu ile teröristlerin oradaki hakimiyeti devam etsin istiyorlar. Erdoğan’ın kararlılığı ve açıklamaları umutları artırdı ve tüm dikkatimizle sayın Cumhurbaşkanı’nın temaslarını izliyoruz.”

  • Ölüm kampları
  • Tel Rıfat Mahalli Meclis Başkanı Mahmud Aliyto, bölgede tam bir insani kriz yaşandığını söyledi. Aliyto "Derme çatma kamplarda 3 yıldır yaşamaya mahkum edilen onbinler var. Kar, soğuk, yağmur ve sıcak hava şartları beraberinde bir çok hastalık ve ölümü getirdi. Bu insanlar evlerine birkaç kilometre uzakta yaşamak zorunda kaldı. Salgın hastalık ve strese, yokluğa dayalı ölümler arttı. Bu insani kriz daha fazla ötelenemez ve yok sayılamaz. Esed karşıtı devrim sürecine topyekun destek veren bir belde olduğumuz için cezalandırılıyoruz. Ancak onbinlerce çocuk, kadın ve yaşlı sivil daha fazla mağdur edilmemelidir" diye konuştu.

#Suriye
#İdlib
#Münbiç
#Tel Rıfat
#PKK
#Mahmud Aliyto
5 yıl önce