|

28 yıl sonra öz vatanda

Azerbaycan askerleri işgalden kurtarılan Garakhanbeyli, Garvand, Horadiz, Yukarı Abdurrahmanlı, Boyuk Marcanlı ve Nüzgar köylerindeki mayın ve patlayıcı temizliğini tamamladı. Askerler 28 yıl sonra geldikleri bölgelerde mevzilendi. Azerbaycan medyası bu anlara ilişkin resim ve videolar yayımladı.

Talha Menteş
00:00 - 2/10/2020 Cuma
Güncelleme: 14:40 - 2/10/2020 Cuma
Yeni Şafak
Azerbaycan askerleri 28 yıl sonra işgalden kurtarılan köylerdeki mevzilenmesini tamamladı.
Azerbaycan askerleri 28 yıl sonra işgalden kurtarılan köylerdeki mevzilenmesini tamamladı.

Karabağ’da Ermenistan’ın tahriki ile başlayan çatışmalar 5. gününü geride bıraktı. Dağlık arazi şartları ve sivil hassasiyeti nedeniyle adım adım ilerleyen Azerbaycan ordusu, Ermeni ordusuna havadan ve karadan ağır darbeler indirdi.

Topçular gece boyunca Ermeni silahlı kuvvetlerinin mevzilerini top atışları ile dövdü. Ağdara/Madagiz yönündeki çatışmalarda Ermeni Ordusu’nun 6. Dağ Tüfeği Alayı’na yardıma gelen 193.Özel Taarruz Taburu’nun unsurlarının bir bölümü imha edildi. Sağ kurtulanlar ise birliğin sancağını ve belgelerini bırakarak kaçtı. Alay komutanı ve yardımcısı ağır yaralandı.


BİRLİK TOPTAN YOK OLDU

Murovdağ yaylası yakınında da bölgeye yardım için gönderilen 20 kişilik Ermeni birliği tamamen yok edildi. Azerbaycan Milli Savunma Bakanlığı verilerine göre 5 günlük süre zarfında 200 kadar tank ve diğer zırhlı araçlar, 228 topçu parçası, roketatar, havan kaybetti. Bunların yanı sıra 30 hava savunma sistemi, 6 komuta kontrol ve komuta gözlem noktası, 5 cephane deposu, 110’dan fazla araç ve bir S-300 uçaksavar füzesi sistemi imha edildi.

SİLAHLARI BIRAKIP KAÇTILAR

Azerbaycan ordusu işgalden kurtardığı Garakhanbeyli, Garvand, Horadiz, Yukarı Abdurrahmanlı Boyuk Marcanlı ve Nüzgar köylerindeki mayın ve patlayıcı temizliğini de tamamladı. Azerbaycan askerleri 28 yıl sonra işgalden kurtarılan köylerdeki mevzilenmesini tamamladı. Azerbaycan resmi yayın organları ve ülke basını bölgeye ilişkin görüntüleri paylaştı.



DÜŞMANI TEMİZLEYECEĞİZ

Görüntülerde Ermeni ordusunun hurdaya dönen askeri araçları ve değişik çap ve markalarda çok sayıda silahı geride bırakarak kaçtığı görüldü. İşgalden temizlenen bölgede görevine devam eden Azerbaycanlı komutanlardan Vasıf Mirzaoğlu, “Bu topraklar bizim. Öz topraklarımızı düşmandan kurtardık. Bu topraklar bizimdir, bizim da olacak. Düşmanı tamamen temizleyeceğiz” dedi.

Köylere top ateşi


Cephe hattında zor duruma düşen ve ağır kayıplar veren Ermenistan ordusu, sivil yerleşim birimlerini hedef aldı. Ermenistan ordusunun, Azerbaycan’daki sivil yerleşim birimlerine gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybeden sivil sayısı 19’a, yaralı sayısı 55’e yükseldi. Ermenistan ordusunun saldırılarında 116 konut ve 26 kamu binası da kullanılamaz hale geldi. Ermenistan ordusu, sivil yerleşim birimlerinin yanısıra bölgede görev yapan gazetecileri de hedef alıyor. Gazeteciler zor şartlarda görev yapmayı sürdürüyor. Cebrayıl iline bağlı Çocuk Mercanlı köyü, Fuzuli iline bağlı Horadiz şehri, Goranboy, Terter ve Ağdam illerine bağlı köyler, Ermenistan silahlı kuvvetleri tarafından topçu ateşine tutuldu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, “Askeri operasyonlarda sivilleri hedef almak veya kasten öldürmek savaş suçudur. Bundan Ermenistan devleti ve Ermenistan’ın yönetimi sorumludur” dedi.

Ermenistan’ın saldırganlığını görüştüler


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu ile Lavrov’un görüşmesinde, “Ermenistan’ın saldırganlığı” ile Libya konuları ele alındı.

Üç ülkeden ateşkes çağrısı

  • ABD, Fransa ve Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan’a acil ateşkes çağrısı yaptı, tarafları koşulsuz müzakereye davet etti. ABD, Fransa ve Rusya Azerbaycan-Ermenistan çatışmalarıyla ilgili ortak açıklama yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bölgede derhal ateşkes sağlanması çağrısı yaptı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu’nun eş başkanları Rusya, ABD ve Fransa’nın liderleri, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilimin yeniden tırmanması üzerine ortak açıklama yayınladı. Dağlık Karabağ’daki cephe hattında gerilimin yeniden tırmanmasını kararlılıkla kınayan Putin, Trump ve Macron, çatışan tarafları askeri faaliyetlere derhal son vermeye çağırdı. Liderler, Azerbaycan ve Ermenistan yönetimlerini iyi niyetle ve ön koşulsuz olarak, AGİT Minsk Grubu’nun desteğiyle çözüme yönelik müzakerelere yeniden başlama yükümlülüğünü derhal üstlenmeye davet etti.

Koridor kesilirse Ermenistan biter

Azerbaycan ordusu SİHA ve hava kuvvetleri ile Ermeni ordusunun tank, top, zırhlı araç ve hava savunma sistemlerini imha etse da, karada ilerleyiş temkinli adımlarla oluyor. Uzmanlar Azerbaycan ordusunun sivil hassasiyeti ve arazinin yükseltisi nedeniyle adım adım ilerleyebildiğin ifade ediyor. Bir dönem Azerbaycan'da görev yapan Genelkurmay İstihbarat Daire Eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin, bölgenin dağlık bir alan olduğunu muharebenin kolay olmadığını dile getirdi.

İRAN’IN YARDIMLARI VAR

Pekin şunları kaydetti: "Kolayca muharebe yapılacak bir bölge değil. Adı üstünde dağlık bir alan. Azerbaycanlılar o bölgeden sürülmüş bu yıllar içinde güçlü mevziler oluşturulmuş. Ermenilerin yaşadığı bir bölge. Savaşmak zor. Afrin'e benziyor ama daha dağlık bir bölge. Yerleşmiş bir sivil nüfus var. Genellikle Ermeni etnik grupları var. Onlar da durumu etkiliyor. Sivil nüfusa dikkat ediliyor. Karşılıklı itme şeklinde sürüyor. Karabağ bölgesinin bir komutanı var. O komutanın altında birlikler var. Zamanında Laçin koridoru da dahil PKK-YPG kampları oluşturulmuş. Dışarıdan getirilen grupların bahsi geçiyor. Ruslar o bölgede etnik bölge oluşturdu. Maalesef emparyalce yapılan bir durum. Herkes bir birine düşsün kimse ortak bir şey yapsın. İran'ın yaptığı teçhizat yardımları da var. Azerbaycan güçlenirse Güney Azerbaycan ayrılır diye korkuyorlar. Zaman uzadıkça başarı şansı azalır diye tahmin ediyorum"

LAÇİN KORİDORU ÖNEMLİ

Azerbaycan taarruzunun kuzeyden ve doğudan başladığına dikkat çeken Pekin, “Kerbecel'den Laçin koridoruna doğru inmek daha isabetli olabilir. Eğer Laçin koridoruna inilirse Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasındaki ikmal irtibatı kesilir. Erivan masaya oturmak zorunda kalabilir." dedi.


#Azerbaycan
#Asker
#Ermenistan
#Karabağ
4 yıl önce