|

3 yıllık kuşatma 7 günde kırıldı

Suriye devriminin başkenti Halep’e 2013 yılında Hanasir-Sifira yönünden operasyon başlatan Esed güçleri, şehri ancak 2016 Haziran ayında tam olarak kuşatmayı başardı. Suriyeli direniş güçlerinin bölgede kontrolü sağlaması ise sadece 7 gün sürdü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 22:31 - 10/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Suriye Ordusu ilk olarak 2013 yılı ortalarında İran destekli Şii milisler tarafından takviye edilen birliklerle Doğu yönünden kuşatma operasyonu başlattı.Sırasıyla Hanasır, Sifira, Matar Medeni, Duveyrine, Nekkarin, Şeyh Yusuf, Şeyh Neccar, Organize Sanayi, Mellah, Sifet, Başköy ve Handarat bölgelerini ele geçiren Şam Rejimi yoğun çatışmaların ardından Haziran ayının son günlerinde Kastillo gecidinde kontrolü sağlayarak Halep'i kuşattı.



FELAKET ÖNLENDİ


Halep yerel yönetimi halen şehrin muhalifler tarafından kontrol edilen bölgelerinde 350 ila 400 bin arasında sivilin yaşadığını duyurdu. Temmuz ayinda Yeni Şafak'a konusan Yerel Yönetim Meclisi Başkanı Breta Hacı, kentte gıda ve tıbbi ihtiyac malzemesi stoklarının 20-25 gün yetebilecegini ve sonrasında onbinlerce sivili savaşın en büyük felaketinin beklediğini duyurmuştu.



ÖNCÜ FETİH ORDUSU


2015 yılında İdlib'in fethi ile adını diyuran ve 7 farklı grubun birleşmesi ile oluşan Ceyşul Fetih ( Fetih Ordusu) 31 Haziran günü Halep operasyonunu başlattığını duyurdu. Esed kanadında kuşatma sonrası Halep'e son darbenin vurulacagı yorumları yapılırken başlayan kuşatmayı kırma operasyonunda muhalifler daha ilk günden 7 önemli noktayı alarak büyük bir ilerleme kaydetti. Devam eden günlerde Ramuse bölgesinde en kritik nokta olan Topçu Okulu'nun el değiştirmesi ile Halep yolu yeniden muhaliflere açıldı. Halep'in yerel gruplarının da iştirak ettiği 7 günlük operasyonda 600'den fazla Esed askeri ve Şii milis ölürken direniş grupları 80'den fazla da esir aldıklarını açıkladı.



Esed prestij kaybetti


Halep'i savaşın kaderini etkileyen en önemli cephe olarak gören Esed rejimi kuşatmanın kırılması ve onlarca hayati noktanın kaybedilmesi sonrası büyük prestij kaybı yaşarken bu durum orduda büyük moral bozukluğuna yol açtı.Halep yenilgisinin ardından Ramuse, Hamadaniye bölgesine çoğunluğu Afgan ve Irak Şiilerinden oluşan 4 bin kişilik yeni güç takviyesi yapan rejimin kabettigi noktalara dönük iki girişimi de muhalifler tarafından püskürtüldü. Direniş grupları en gec 3 ay içerisinde Halep'in Esed güçleri ve Siilerden tamamen temizlenmesini hedeflediklerini ilan ettiler.


#Ceyşul Fetih
#Halep
#Suriye devrimi
8 yıl önce