|

70. yılda jest

Kuzey Kore’de 70’inci Cumhuriyetin Kuruluşu Günü kutlamalarında bahar havası esti. Geçit töreninde uzun menzilli füze bataryaları yer almazken, yapılan konuşmalarda ekonomik kalkınma ve Güney Kore ile yeniden birleşme çabaları öne çıktı.

Yeni Şafak
04:00 - 10/09/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:29 - 10/09/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Kuzey Kore, Cumhuriyetin 70'inci Kuruluş Günü'nü kutladı.
Kuzey Kore, Cumhuriyetin 70'inci Kuruluş Günü'nü kutladı.

Kore Yarımadası’nda yaşanan bahar havası, Kuzey Kore’nin 70’inci Cumhuriyetin Kuruluşu Günü kutlamalarına da yansıdı.

Başkent Pyongyang’taki kutlamalarda, yıl başından bu yana Güney Kore ve ABD ile başlatılan diplomatik yakınlaşmanın izleri görüldü. Önceki yıllarda ülkenin sahip olduğu uzun menzilli balistik füzeler başta olmak üzere askeri gücünün sergilenmesine odaklanılan geçit töreninde bu yıl daha çok barışa ve ekonomik kalkınmaya vurgu yapıldı.


KITALARARASI FÜZELER YOK

Pyongyang yönetimine askeri donanımları gösterebilmesi için büyük bir fırsat sunan geçit töreninde birkaç tank dışında yalnızca uygun adım yürüyen askerler ve siviller yer aldı. Bu yılki törende kıtalararası balistik füze bataryalarına yer verilmemesi dikkati çekti. Hemşireler, öğrenciler ve inşaat işçileri renkli kıyafetleriyle meydanda yürüdü.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump, Haziran ayındaki tarihi zirvede Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması için bir metin imzalamıştı. Tarihi zirve sonrası füzelerin törende gösterilip gösterilmeyeceği merak konusuydu.


BİRLEŞMEYE VURGU

Töreni izleyen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, uluslararası ajansların verdiği bilgiye göre 50 bin kişilik kalabalığa hitap etmedi. Törende bulunan Kuzey Kore Yüksek Halk Meclisi Başkanı Kim Yong-nam’ın ise ekonomi odaklı bir konuşma yaptığı belirtildi. Konuşmalarda, Güney Kore ile yeniden birleşme çabalarının da vurgulandığı kaydedildi.

Kore İşçi Partisi resmi yayın organı Rodong Sinmun’da (İşçi Gazetesi) yer alan yazıda, “Tüm Koreliler güçlerini, henüz bizim neslimiz sürerken birleşmeyi sağlamak için bir araya getirmelidir. Birleşme, Korelilerin hayatta kalabilmesinin tek yoludur” ifadelerine yer verildi. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 27 Nisan’da iki ülke sınırındaki Panmunjom Ateşkes Köyü’nde bir araya gelmişti. 26 Mayıs’ta tekrar bir araya gelen iki lider, 18 Eylül’de Pyongyang’ta bu yılki üçüncü yüz yüze görüşmeyi gerçekleştirecek.

#Kuzey Kore
#Rodong Sinmun
#Pyongyang
#Güney Kore
#ABD
6 yıl önce